Šachový Turnaj kandidátů v Jekatěrinburgu se hrát bude

Šachový Turnaj kandidátů je jednou z posledních akcí, která kvůli šířící se nákaze nemoci COVID-19 zůstala v nejbližším sportovním kalendáři. Osm velmistrů začne v úterý v ruském Jekatěrinburgu bojovat o právo vyzvat norského mistra světa Magnuse Carlsena.

Rusko zatím nepřistoupilo k plošnému rušení sportovních akcí, přestože k dnešnímu dni eviduje 63 případů nákazy novým koronavirem. Dál se hraje fotbalová i hokejová liga a ani o odložení Turnaje kandidátů pořadatelé neuvažovali. V samotném Jekatěrinburgu zatím nikdo pozitivně testován nebyl, přesto bylo preventivně uzavřeno kulturní Centrum Borise Jelcina, které stojí jen kousek od hotelu, kde se bude hrát.

Turnaj budou provázet mimořádná zdravotní a hygienická opatření. Všichni účastníci byli hned po příletu testování na koronavirus, další testy je čekají po desátém kole. Mezitím dvakrát denně absolvují lékařskou prohlídku. Před partií ani po ní si nebudou muset podávat ruce, jak je v šachách běžné. Dva čínští šachisté strávili po příletu do Ruska dva týdny v karanténě. Velmi omezen bude i přístup diváků do sálu.

Přesto má rozhodnutí hrát turnaj hodně kritiků, kteří argumentují hlavně tím, že během téměř tří týdnů, kdy se bude hrát, se může situace výrazně zhoršit. Tejmur Radžabov z Ázerbájdžánu, jeden z šachistů, který si vybojoval právo startu, vyzval FIDE, aby turnaj odložila. Když byl jeho návrh odmítnut, oznámil, že do Jekatěrinburgu nepřiletí. Jeho místo tak zaujal první náhradník Francouz Maxime Vachier-Lagrave.

Šachisté budou hrát každý s každým dvakrát. Hlavním favoritem je druhý hráč světového žebříčku Američan Fabiano Caruana, který stejný turnaj vyhrál před dvěma lety. Jeho největšími soupeři by podle hodnocení ELO měli být Číňan Ting Li-žen a domácí velmistři Alexandr Griščuk a Jan Něpomjaščij. V sázce je nejen právo vyzvat Carlsena k boji o šachový trůn, ale i půl milionu eur, tedy více než 13 milionů korun.

Zdroj: https://www.idnes.cz/sport/ostatni/sachy-turnaj-kandidatu-jekaterinburg-koronavirus.A200316_092939_sporty_tof

 

Přímý komentovaný přenos na kanále Robert a Petr šachy začíná 17.3.2020 v 12:00 – Komentuje Vojta Plát…

Napsat komentář