Šachová figurka v šuplíku měla cenu milionů: Vyřezal ji Viking?

Šachová figurka, kterou její původní skotský majitel v roce 1964 koupil za pět liber, se ukázala být součástí slavné středověké kolekce šachů ze skotského ostrova Lewis. Aukční dům Sotheby’s ji pro dědice bude v červenci dražit s vyvolávací cenou 600.000 liber (17,5 milionu korun), uvedla agentura AP.

Šachové figurky z ostrova Lewis byly objeveny v roce 1831. Vyřezány byly z mrožích klů a velrybích kostí někdy kolem roku 1150. Není zcela jasné, kde byly vyrobeny, odborníci však nejčastěji jmenují Norsko. Řadí se mezi nejkrásnější středověké šachové figurky a bývají považovány za důležitý symbol evropské civilizace. Většina z nich je vystavena v Britském muzeu v Londýně a část také v Národním muzeu ve skotském Edinburghu.

V době nálezu v 19. století obsahovala kolekce 93 figurek, pět jich chybělo. Bezmála devíticentimetrová figurka, která se bude dražit 2. července, je dosud jedinou, která byla dodatečně objevena.

Její vlastník o nesmírné hodnotě figurky dlouho neměl tušení. Člen vedení aukčního domu Sotheby’s Alexander Kader, který pro členy rodiny majitelů figurku zkoumal, pro server BBC uvedl, že mu klesla brada, když pochopil, co mají ve vlastnictví. Předmět označil za „jeden z nejzajímavějších druhotných objevů v osobním vlastnictví za jeho kariéru“.

 

https://www.blesk.cz/clanek/zpravy-udalosti/608687/sachova-figurka-v-supliku-mela-cenu-milionu-vyrezal-ji-viking.html

Napsat komentář