Mimořadný výkon Džavchy aneb  45. Přebor města Vsetína 2020

 
Turnaj ve Vsetíně (4.-10.7.) vyhrál suverénně Vojta Plát, který si dokonce mohl dovolit ten luxus, že nenastoupil na poslední kolo. Vojta získal 7,5 bodu z 9 partií. Na druhém místě skončil Richard Stalmach  (ročník 2006), který v posledním kole porazil Karola Motúze a získal 7 bodů. Jinak Richard je určitě jedna z našich velkých nadějí. Viděl jsem ho hrát na 1.lize, kde pěkně „umačkal“ Jirku Adámka. A na třetím místě skončil Dawid Czerw (POL), který získal 6,5 bodů.
 
 

 
 
Určitě za zmínku stojí vystoupení našeho Alexandra Skalského, který dělil třetí místo a uhrál si celých 80 elo bodů(!). Rekordman zisku ela byl Jakub Seemann (POL), který získal skoro 150 elo bodů(!)
 
Osobně se mi celkem těžko píše o turnaji kde jsem nehrál. Nejsem moc příznivec opisování výsledků a jednoduchých vět, kdo kolikátý byl. Nicméně ve Vsetíně jsem jednou hrál a vyhrál jsem to. Velmi rád vzpomínám na Vsetín, okolí a samozřejmě perfektně zorganizovaný turnaj. Více známých – co do Vsetína jezdí – si turnaj nemohou vynachválit. Nedivím se, navíc pokud máte toulavé boty, můžete obejít mnoho míst, které se vám vtisknout do paměti, možná lépe napsáno, do srdce.
 
Ale ještě kvůli jedné věci píši tento článek a to je borec Delgerdalai Bayarjarkhlan (ročník 2010).
 
Celkem náhodně jsem měl možnost „Džavchu“ (přezdívka) potrénovat na soustředění někde u Olomouce, už jsem zapomněl jak se to tam jmenovalo. Měl jsem mít přednášku o Bobby Fischerovi. Ve druhé (silné) skupině bylo více talentů, ale asi nejvíce právě vynikal Džavcha. Shodou náhod, jak už to bývá, jsem zpátky jel s Davidem Kaňovským (měl jsem jet s Pavlem Šimáčkem, ale on si rozpáral auto a to doslovně, byl jsem přítomen…. být „proviantním“ trenérem není jen tak). A tak jsem mu řekl, že tam byl borec, který toho na deset let hodně uměl a velmi dobře počítal. David mě uzemnil, když mi řekl, že ho trénuje 🙂 Shodli jsme se , že to je mimořádný talent. Navíc šachy drtí každý den v ohromném rozsahu a tempu.
 
I proto a samozřejmě nejenom proto jsem byl zvědav jak si Džavcha povede na turnaji ve Vsetíně. Vedl si skvěle. Hrál na elo 2169 a uhrál si 150,8 elo bodů! Jasně, vím, že jsem psal, že nejvíce si uhrál Jakub z Polska, ale kdybych hned napsal, že Džavcha, tak by to ztratilo tu závěrečnou pointu. A moc brzy bych odkryl závěrečný trumf 🙂
 
V každém případě nám roste další mimořádný talent. Tak – jak píši tento text – se zamýšlím, jak bude vypadat naše repre za 10 let. Docela bych si i tipl kdo tam bude hrát. Určitě David Navara a… . Jsou to tři mladí kluci a jsou ročník 2010.

2 komentáře u „Mimořadný výkon Džavchy aneb  45. Přebor města Vsetína 2020“

  1. Již od 4. června čekáme na rozhovor s GM Plátem. Pan Plát nebyl vyškrtnut z české listiny. Jediný kdo to tvrdí, je pan Koutný, a ti, co to od něj opsali.

    Odpovědět

Napsat komentář