Taktický ranní čajíček……ochutnáte?

 Takový ranní čajíček pěkně zahřeje, v zimě kde venku mrzne  a mrzne a sníh nepadá a nepadá, kdy je ráno tma když se člověk probouzí a když se domů vrací z práce nebo ze školy je zase tma, tak pořádný šachový čajíček aspoň se třemi pěknými diagramami zahřeje a udělá krásně na duši….Co říkáte? Ochutnáte ?

 

 

 

 

 

 

 

  1. Na tahu je bílý a přemýšlí jestli má hrát Va3 a připravit mat, kterému černý nebude umět zabránit a nebo přemýšlí, jestli má hrát Vh3 a dříve než dá mat, se bude bránit…..V této otázce, zkuste spočítat odpověď Vh3 a pak se běžte podívat na druhou otázku, protože tam najdete odpověď, na to co Vás určitě zajímá.

 

 2. A máme tady stejný diagram a teď když si bílý vyhodnotil, že po Vh3 černý prohraje, začal černý počítat možnost Va3 a moje otázka tedy zní, jak dopadne partie po tabu bílém Va3?

 

 

3)  Na tah Vh8 + plánuje zahrát černý Kd7 a počítá že když příjde Vxc8 černý odpoví Vxg7 a když bílý odpoví Vxf7 černý odpoví Vxh8…..Otázka zní, viděl černý všechno? Zkuste tedy propočítat obě varianty a odpovězte si, jestli černý viděl vše a nebo jestli náhodou něco nepřehlédl…?….tedy spočítejte varianty po tahu Vh8 + 

 

 

Tak co říkáte? Udělal Vám takový pěkný ranní šachový čajíček radost? Věřím že ano, přeji příjemný a krásný den….

 

Petr

2 komentáře u „Taktický ranní čajíček……ochutnáte?“

  1. 1. a 2.: 1.Va3 nejde pro Vd1+ 2.Vxd1 Sxh2+ 3.Kh1 Sg3+ a bílý dostane mat. Takže 1.Vh3 je lepší, černý musí udělat tempo Dg6 nebo Dg5 (jinak by přišlo Va3) a dál jsem za bílého moc útok nenašel.

    Odpovědět
    • U druhého je samozřejmě za bílého odšach střelcem na c6. U prvního černý nestojí blbě, Va3 si bílý nemůže dovolit.

      Odpovědět

Napsat komentář