Vlčí víkendové vábení

Vlčí vábení …
Ve 3. a 4. kole 1. ligy-východ jsme byli hosti Morendy Brno „B“ a Grygova. V dnešní zvláštní koronavirové době měl dvojzápas zvláštní nádech, protože
Grygov požádal o odložení a nemoc se nevyhnula ani našemu celku. Chudák kapi(tá)n se musel rozhodovat z hodiny na hodinu, zda vůbec hrát, či jaká bude sestava nebo, kde se bude bydlet. Nakonec po konzultaci se všemi hráči  se dvoukolo odehrálo. Nyní se již můžeme podívat na průběh víkendového klání.


Na Morendu jsme určitě neodjížděli v roli favorita a spokojeni by jsme byli za jakýkoliv bodový zisk. Igor Lintner byl c-pozitivní, a proto “ zaskočil “ GM Jan Krejčí, který byl trochu znechucen z ME. Jak se nakonec ukázalo Honza byl trumfové eso, protože černými porazit GM Tomáše Poláka i přes menší peripetie se nepodaří každý den. Nyní již asi tušíte, že v zápase se zrodilo obrovské překvapení a to že Moravská Slávie Brno “ B“ – Vlčnov skončil 3 : 5. V tomto duchu probíhala partie i na 2. šachovnici, kde IM Pavel Zpěvák inzultoval optimisticky hrajícího IM Jiřího Kočiščáka. Nejprve mu vytvořil slabinu na e-4, potom eliminoval taktické hrozby černého a prakticky ho donutil obětovat dámu za jakous takous kompenzaci. Pavel však po časovce vše přesně propočítal a přesvědčivě zvítězil. Mezitím remízy vynutili bílými FM Tomáš Danada se Zemanem Matyášem a Jaroslav Buráň s Vítem Burešem. IM Jan Sosna spolehlivě udržel černými Jakuba Kůsu a Miki Kryštof Trávníček se marně pokoušel zdolat nestárnoucího matadora Stanislava Věcheta. Suma sumárum po 6-ti odehraných partiích vedem 4:2. FM Josef Mudrák stojí černými s IM Radkem Slukou horší, ale kapitán Petr Kapusta s FM Davidem Holemářem má totálně remízovou pozici. Pepa bojuje seč mu síly stačí, ale Radek je snad dnes „koňský“ Carlsen, protože ta blbá kobyla vše vykryla, aby nakonec vše rozhodla ve prospěch bílého. David , jelikož dostal hnědou Fidorku, se tak dlouho pokoušel vyhrát remízovou pozici až “ musel“ obětovat figuru a partii prohrál. Čili skvělá nálada, skvělé ubytování, skvělé jídlo horší pivo a těšení na zítřejší Grygov.

4. kolo Grygov – Vlčnov 2 : 6

Ráno jsme se přesunuli do Olomouce, kde nás přivítal oslabený Grygov. Opravdu bez obou tahounů Grygova, tedy Biolků, jsme byli jasným favoritem.
Domácí byli zřejmě rádi za jakoukoliv dílčí remiz a z toho se odvíjel celý zápas. Brzy remizoval IM Pavel Zpěvák s FM Josefem Obšívačem. Záhy je
napodobil černými hrající FM Josef Mudrák s Jaroslavem Šobáněm. Ze zahájení stál na výhru FM Tomáš Danada s Jáchymem Barešem. S koněm však proskákal skoro celou šachovnici a výhodu promrhal. Černý si však vzal otráveného pěšce a po geniálním b4 ztratil figuru a tím i partii. Další celý bod přidal černými Petr Kapusta s Daniel Costa Jeřabem. Jaroslav Buráň vynutil černými remiz s mladičkou Nikolou Gregůrkovou. Nekompromisně hrající Martin Dvořák porazil ve francouzské Lukáše Vysloužila, který se před materiálními ztrátami vrhl do nekorektního útoku, který Martin zkušeně odvrátil. IM Jan Sosna hrající černými mohl geniálně porazit Jakuba Fuksíka, kdyby si tzv. zadarmo nevzal věž na d8, ale raději dal mat. V poslední partii Mikuláš Kryštof Trávníček celou dobu mučil Vítězslava Musila, až ho nakonec ve věžovce uondal. Ovšem černý v partii stál vždy hůře. Gratulace Mikimu, který měl zatím všechny partie lepší, ale až tato se mu povedla vyhrát.

Suma sumárum- po 4.kole devět bodů a dělené 1. místo s Hošťálkovou. Možná by to do boje o Extraligu chtělo zapojit ještě nějakého sponzora i kdyby se mělo jednat o nějakého „sedláka“ ;-)

Josef Mudrák

Napsat komentář