Nedělní zápas v 2.lize E – Jasná (nejasná) výhra v zápase

Dne 5.12.2021 jsem sehrál za tým Boršic A, sehrál další partii v 2.lize E i s Kryštofem Trávníčkem, kde hrajeme jako hosté. V neděli jsme hráli proti týmu z Brna přesněji proti týmu Kuřimi. Ráno jsem postupně vzal hráče z okolí a vyrazili jsme do Boršic, kde jsme měli sraz a pak jeli hromadně jako tým v transitu do Brna. Kde jsme nabrali ještě 2 hráče a vyrazili do Kuřimi na další zápas. Nakonec zápas skončil pro mně a myslím celý náš tým hodně překvapivě 4:4. Více dále v článku.

Hned jak jsme dojeli měli hráči Kuřimi, již napsanou soupisku, kde k naší radosti tam nebyli jejich 2 silní hráči. Počítali jsme, že aspoň jeden z nich nastoupí. Napsali jsme naši sestavu a zápas mohl začít. Hned od začátku to vypadalo velmi dobře. Velmi rychle v zahájení měl Kryštof Trávníček figuru navíc za 2 pěšce, kde tato oběť v dané pozici nebyla rozhodně opodstatněná a vypadalo to, že je  jen otázkou času až Kryštof postupně výhodu uplatní.

Dále stál při přechodu ze střední hry do koncovky na výhru pan Havránek, který hrál na 5.šachovnici černými figurami. Získal pěšce navíc, ale hlavně 2 spojené volné pěšce na královském křídle, kde bylo taky jen otázkou času než uplatní výhodu. Takže zápas velmi rychle v pozitivním duchu.

Na druhé šachovnici to bohužel po zahájení a přehlédnutí hrozby soupeře nevypadalo dobře. Kde náš hráč šel podle šablony v dané pozici, která v daném postavení nevychází a musel zahrát pozici jinak. Ztratil pěšce a měl velmi oslabenou pozici svých pěšců v koncovce a nebylo lehké odhadovat zda je pozice udržitelná.

Jako první skončil svou partii na 7.šachovnici Dominik Pfeffer, který svou partii zremizoval a při průběhu daného zápasu si myslím, že to rozhodně bylo dobré rozhodnutí.

Pak jsem zanedlouho dostal nabídku remis já, na 4.šachovnici ve vyrovnané pozici, kde jsem to měl v zahájení zahrát lépe.

Už to vím a příště ve stejné pozici to bude lepší. Obešel jsem si šachovnice a viděl jsem, že pozice na 8.šachovnici je vyrovnaná, lepší pro nás. Na 6.šachovnici Petr Náplava velmi pěkně tlačil na soupeře a už tady byla i první výhra a to pana Havránka, který otevřel skóre v náš prospěch. Kryštof vypadal, že vyhraje, možná i Petr Náplava. Adam Gabriel hrál v dynamické pozici, ale na prohro to rozhodně nebylo spíše stál lépe a pak i získal dle pc velkou výhodu, ale přehodil tahy.

Já jsem nakonec po zhodnocení pozic přijal nabídku remizi a teď uvidíte, jak se z Jasně vyhraného zápasu udělaná nejasný. Na první šachovnici přišla od soupeře nabídka remizi, kterou náš hráč nepřijal a bojoval dál. Bohužel při nesprávném pořadí tahů byla pozice dynamicky nejasná a pak bohužel ztratil materiál zpět. 

Na 6.šachovnici Petr Náplava svůj tlak přetavil ve vyhranou koncovku, kterou si v průběhu ještě zbytečně zkomplikoval, ale nakonec ji s přehledem vyhrál. Na 8.šachovnici hrál svou partii pan Volčík velmi útočně a jak jsem již psal stál lépe. Dostal se nakonec do vyrovnané věžové koncovky, kde to opravdu stačilo hrát poklidně na jistotu. Bohužel se nejspíše chybou propočtu stala chyba partii jsme nakonec bohužel prohráli. A zápas se začíná otáčet. Na 2.šachovnici mezitím vyhrál Kryštof, kde je stav utkání 4:2 pro nás a stačí nám jen jedna remis, bohužel v horších pozicích.

První musel svou partii vzdát kapitán Adam Gabriel, který hrál svou pozici skvěle, ale bohužel díky přehození tahů se to všechno otočilo. A jako poslední dohrával na 2. šachovnici Jirka Jireš, který se po přechodu ze střední hry do koncovky dostal do horší pozice. Bojoval udatně o udržení partie, bohužel i-když to soupeř nehrál úplně technicky nejlépe stačilo to a nakonec jsme bohužel, po skvělém startu zápas remizovali.

ŠK Kuřim   SK Boršice
Majer Jiří Z 2216 1 0 2089 Gabriel Adam Z
Věchet Stanislav H Z 2145 1 0 2145 Jireš Jiří H Z
Parák Dominik H Z 2120 0 1 2109 Trávníček Kryštof Mikuláš H Z
Majer Jiří 1971 ½ ½ 1865 Moštěk Jan H Z
Horák Bronislav 1926 0 1 1983 Havránek Michal
Pavlík Vladimír 1907 0 1 1855 Náplava Petr
Rubeš Pavel 1902 ½ ½ 1746 Pfeffer Dominik
Kudla Vladimír 1886 1 0 1754 Volčík Stanislav
  4 4

 

Napsat komentář