Zase to nevyšlo

Dne 19.12.2021 jsme s týmem Boršic nastoupili k sehrání dalšího kola šachové soutěže 2.liga E. Dnes jsme hráli doma a přivítali jsme tým Starého Města B. Tým Starého Města B přijel v silné sestavě, kde bohužel náš tým byl nakonec oslaben o 2 důležité hráče. Ještě v sobotu v podvečer došlo ke změně sestavy v náš neprospěch. I tak se ale čekal vyrovnaný zápas s mírnou výhodou soupeřova týmu.

V 10:00 jsme zahájili své partie pod vedením zápasu po taktovku rozhodčího Pavla Tománka, který řekl všechny důležité informace k zápasu a mohli jsme začít. Jako první bohužel v nepohodlné pozici černými ztratil materiál na 4.šachovnici Pfeffer Erik. Dále pak přišli 2 remízi, jedna na 3.šachovnici ve vyrovnané koncovce a pak v pozici s kvalitou více, ale nedostatkem času na 2.šachovnici. Další partie vypadaly vyrovnané.

Pak bohužel prohrát pod tlakem soupeře na poslední šachovnici Pavel Tománek, který se nakonec nechal dát mat. 

Takže se zápas nevyvíjel vůbec v náš prospěch od začátku. Prohráváme tedy 1:3, kde Pavel Náplava hrál vyrovnanou pozici, pan Havránek měl krále pod útokem a myslel jsem, že je tam konec a Adam stál taky ve vyrovnané pozici. Já jsem díky chybnému propočtu soupeře získal materiál a výhodu.

Pak se situace u pana Havránka obrátila, jelikož bílému, i-když mu chyběly 2 obranné figury z dámského křídla u krále se tam velmi rychle s taktickými zápletkami vrátili, takže to bílému vycházelo naprosto přesně. Pak se bohužel dostal Pavel Náplava do horší věžové koncovky s jednou lehkou figuru a soupeř měl volného pěšce, s kterým běžel do dámy.

Adam Gabriel na 1.šachovnici se zase naopak dostal do lepší možná v té chvíli už i vyhrané věžové koncovky. Nakonec Pavel Náplava na 5.šachovnici svou pozici neudržel a prohrál. A někde v těch prohrách nám chyběl právě nějaký půl bod, abychom zápas otočili v náš prospěch.

Dále následovala výhra na 7.šachovnici, kde za obětovaný materiál při útoku na krále, černý nic nevymyslel a bílý se dokázal včas vrátit k obraně svého krále a nakonec partii vyhrál. Následovala i výhry na 1.šachovnici a stav v zápasu byl 3:4 pro soupeře, takže už se čekalo jen na mně zda pozici, ve které jsem měl dámu více za věž a 2 pěšce dotáhl do vítězného konce, remis nic neřešila samozřejmě.

Naštěstí pro mně soupeř nezahrál po uplynutí časové kontroly tu nejlepší obranu a za 4 tahy mně pustil do své pozici a nakonec udělal ještě jeden taktický přehmat a před mým tahem se vzdal. Na mou partii se můžete podívat níže.

Dvouletý Pavel (2091) – Moštěk Jan (1865)

SK Boršice   ŠK Staré Město B
Gabriel Adam Z 2089 1 0 2176 Húsek Martin V Z
Trávníček Kryštof Mikuláš H Z 2109 ½ ½ 2202 Skalský Alexandr V Z
Volčík Luděk Z 2086 ½ ½ 2062 Delgerdalai Bayarjavkhlan V
Pfeffer Erik Z 2000 0 1 2208 Bažant Petr Z
Náplava Pavel Z 2007 0 1 1832 Vylíčil Adam Z
Moštěk Jan H Z 1865 1 0 2091 Dvouletý Pavel Z
Havránek Michal 1983 1 0 2103 Sháněl Jaroslav
Tománek Pavel 1650 0 1 2039 Horsák Jan
  4 4

Napsat komentář