Sen se stal skutečností vítězství 6-2

V neděli 27.02.2022, když mnoho lidí odpočívá nebo sleduje šachovou Extraligu, která byla opět pěkně online s komentátory partií, jsme my hráči týmu Boršic A nastoupili k dalšímu zápasu v šachové soutěži 2.ligy E. Čekal nás těžký soupeř ŠK Podlužan Prušánky, který se drží v polovině tabulky. Nám se bohužel v této nelehké době nedařilo stavit vždy hráče základní sestavy, jinak by jsme třeba taky bojovali o takovou pozici v tabulce. Už jsme měli ve 2 zápas velmi blízko nakročeno k výhře. Bohužel to vždy nějak zaskřípalo. Ale dnes se velký sen splnil a dnes tým šlapal, jako promazaný stroj.

Ráno jsem si připravil věci na zápas a šel na zastávku, abych počkal na odvoz a vyrazili jsme cestou necestou pro Kryštofa a pak už do Boršic k sehrání domácího zápasu. Soupeř rozhodně nepřijel v nějak slabé sestavě, i-když mohli postavit silnější tým. Hned jak soupeři přijeli jsme viděl našeho spoluhráče pan Hudačka, který mně minul jen o jednu šachovnici. Kde většinou hrávám.

Jako první svou partii dohrál při přechodu zahájení střední hra Erik Pfeffer, kde partie skončila remizou.

Pak se hodně dlouhou dobu nic nedělo a všem se kouřilo z hlav při přemýšlení u šachovnic. Pozice se vyvíjeli velmi dobře a partie byly buď vyrovnané nebo o něco lepší pro nás. Ale jak už víme bohužel toto nic neznamená.

Velmi aktivně hrál vedle mně na 8.šachovnici Pavel Tománek, kde se mi zdálo, že soupeř nezvládl zahájení rozehrát úplně dobře ani bílými. Vypadalo to, že ten kdo bude útočit na krále bude právě bílý, ale nakonec to byl černý, kdo měl možnost zatlačit na pozici bílého krále. Nakonec partie skončila remízou věčným šachem, což je podle mně úspěch.

Na první šachovnici hrál super partii náš kapitán Adam Gabriel, kde soupeř podcenil tlak na pole f7 a věž na 7.řadě, kterou měl bílý na poli a7. Velmi se mi líbil silný tah Sc4 s dalším tlakem na pole f7, když soupeř pohrozil vzít nekrytého jezdce na g5, kterého nebylo dobré vzít. Postupně svůj tlak stupňoval až soupeř musel partii vzdát.

Pak následovala remis na 6.šachovnici kde si myslím, že partie moc nevykročila z rovnováhy u partie Pavel Bartas vs Josef Hudaček. Myslím, že bílý ze zahájení nezískal vůbec nic a v koncovce se mi pak zdál lepší černý s jezdcem v centru, kterého by nešlo vyhnat ani vyměnit ve středu šachovnici.

Pak ve vyrovnané pozici, kterou lépe vyřešil Luděk Volčík partii vyhrál, bohužel jsem tu pozici neviděl.

Dále vyhrál svou partii na druhé šachovnici Jirka Jireš, který měl v koncovce kvalitu více a už to byla jen otázka času.

Následně dohrál svou partii Kryštof Trávníček, který stál v jeden moment lépe, pak ale zase hlavně kvůli nedostatku času se pozice změnila a nakonec ji mohl i prohrát. Nakonec partie skončila remízou.

Jako poslední jsem dohrával svou pozici já. Kde jsem se snažil v dané pozici hrát podle toho co o daném zahájení vím a jak danou pozici řešit a jak rozestavit své figury. Soupeře jsem velmi dobře zatlačil. Stačila jedna nepřesnost soupeře a pak se moje pozice začala vylepšovat sama a hrál sice vyrovnanou pozici materiálně, ale o hodně jednodušší hratelně. Nakonec jsem získal pěšce, kterého jsem postupně uplatnil, ale nemuselo to tak být soupeř mi pomohl. Měl jsem to zahrát jinak. Jen se mi zdálo, že bych měl soupeři figuru, která mu nehraje, ale nakonec to opravdu vypadá tak, že figury co by mu zůstali by stáli špatně na královském křídle. Stačil pak motiv s obětí figury za 2 pěšce na dámském křídle a postupně je uplatnit. Soupeř by se nestihl s figurami vrátit a pozici na dámském křídle držet. Můžete se podívat níže na komentář k partii.

 

SK Boršice   SK Podlužan Prušánky
Gabriel Adam Z 2097 1 0 2309 Lanč Alois C Z
Jireš Jiří H Z 2120 1 0 2180 Gaša Andrej C Z
Trávníček Kryštof Mikuláš H Z 2136 ½ ½ 2188 Gaša Patrik C
Volčík Luděk Z 2083 1 0 2164 Uřičář Jakub Z
Pfeffer Erik Z 1985 ½ ½ 2001 Vrtal Jaroslav Z
Bartas Pavel Z 1901 ½ ½ 2016 Hudaček Josef Z
Moštěk Jan H Z 1911 1 0 1975 Mayer Josef
Tománek Pavel 1646 ½ ½ 2067 Stánec Stanislav
  6 2

Napsat komentář