Zhodnocení šachové turnaje na Slovensku

V sobotu 4.6.2022 jsme před sedmou hodinou vyrazili na víkendové šachové turnaje na Slovenku. V sobotu se hrál rapidový turnaj jednotlivců a v neděli se hrál rapidový turnaj 4-členných družstev. Nakonec jsme hráli všichni všechny partie, jelikož jsme se na místě domluvili s jiným týmem, kterému chyběl hráč, aby jeden z nás hrál za ně. Ale o tom až dále v článku.

 Ráno v 6:35  jsem se vypravil (Jan Moštěk) na místo schůzky ve Vlčnově a cestou jsem si chtěl ještě zajít do obchodu pro nějakou tatranku. Nakonec mně po cestě zastihli kluci v autě a tak se plány změnili a hned jsme vyrazili pro posledního hráče Jardu Buráně. V autě už byl P. Kapusta, velmistr J. Mudrák a M. Flekač a vyrazili nejspíše dříve, protože sraz byl až na 6:45. Přijeli jsme pro Jardu Buráně a ten taky říkal, že jsme přijeli nějak moc brzy. A tak jsme s předstihem o proti plánu vyjeli na místo turnaje na Slovensko do města Modra, kde se turnaj konal. Při cestě jsme si vybrali nějakou zajímavou zkratku, která byla sice kratší, ale ty cesty a naše rychlost jízdy nám udělala pěkný zážitek, jako by jsme byli na kolotočích. Ne všechny cesty byly tak špatné na Slovensku i cesta z Vlčnova na Dolní Němčí je pořádný tankodrom a taky jsme se tam pořádně proletěli. Jeli jsme v 4 hráčích a jedné malé sardince, která se musela tlačit uprostřed na zadním sedadle. Kdyby jel nějaký větší hráč nevím, kde by musel sedět, nejspíše v kufru nebo přivázaný na střeše. 

Nakonec jsme s pěkným předstihem přijeli na místo turnaje, kde podle P. Kapustu v minulosti bývalo plné parkoviště aut. A když jsme viděli prázdné vylidněné parkoviště nebyli jsme si jistí, jestli jsme na správném místě. Ale bylo to ono a velmi pěkná budova, ve které se partie hráli. Turnaj se hrál až od 9:30 a když jsme měli čas jeli jsme se podívat do centra města, kde jsme měli být ubytovaní. Nakonec po 5.minutové cestě jsme našli náš penzion, který byl umístěn o něco dále od centra, ale v pěkném prostředí lesa i v pěkném amfiteátru a vedle se zrovna konala svatba. Na zahradě byly i zahradní šachy. Tak jsme se zapsali vyfasovali klíčky od pokojů a jeli zpět na turnaj. Po vylosování prvního kola jsem si v hrací místnosti uvědomil, že i-když je budova velmi pěkná tak bohužel tam jsou stále staré světla a osvětlení šachovnici bylo opravdu velmi špatné a tmavší viditelnost na šachovnici, na které se nehrálo špatně snad jenom mně.

Tak nám začalo první kolo a dlouhý 9.kolový turnaj, kde se nejlépe dařilo P. Kapustovi a J. Mudrákovi dále pak J. Buráňovi a bohužel se vůbec nedařilo mně ani M. Flekačovi, kde jsme opravdu velmi těžce pocítili, že elo na papíře není všechno a mnoho mladých talentů hrálo opravdu velmi dobře. Co se týká mně, spíše než, že by soupeři hráli lépe než já, jsem já hrál opravdu velmi špatně a vůbec nevím čím to mohlo být. Jestli tou delší šachovou pauzou nebo novým časem hraní 10+5, který je takový netradiční. Chvilku se nedíváte a máte jen 2.minuty. Úplně zbytečně jsem ztrácel figury zadarmo, tím, že jsem si třeba myslel, že v taktickém obratu mohu na jedno políčko dát mezišach, ale toto pole kryl jezdce. Nebo ve vyhrané věžové koncovce jsem místo dobrá pěšce na 1x ho postupně napadal asi 3x po řadě abych ho dobral a ztratil nad tím moc času. Nebo jsem v partii, kde měl soupeř postavenou baterii dáma a střelec, jsem si v hlavě myslel, že je postavena naopak střelec a za ním dáma a že mi hrozí vzít jen pěšce na h7 a to je všechno. Jediné pozitivum bylo, že jsem se od 7.kola konečně rozehrál nebo tedy hrál normálně. Bohužel v 9.kole v lepší pozici s volným pěšcem a pomalým dotahováním jsem mohl postupně uplatnit výhodu, ale prohrál jsem na čas. Jediná partie kde mně soupeř porazil svým skvělým hraním byla 2.partie kde mně opravdu rozsekal.

Skvěle hrál J. Mudrák, který měl po 6.kolech 5 bodů a dokonce porazil i GM Pachera, pak se mu bohužel přestalo dařit a v dobrých pozicích v 7-8.kole se mu nepodařilo ani jednou bodovat a skončil bohužel se smůlou na krásném, ale nehodnoceném 11.místě. Nakonec získal pěknou cenu digitální hodiny za nejlepšího seniora.

Výborně hrál i P. Kapusta, který nakonec získal 6,5 bodu z 9 kol a skončil na hodnoceném a skvělém 8.místě a získal i věcnou cenu digitální hodiny pro nejlepší hráče do Elo 2100. Kde v posledním kole hráli právě o toto umístění s J. Buráněm, který nakonec prohrál a uhrál si taky velmi dobrý výsledek 5,5 z 9.kol a skončil na dobrém 18. místě.

A teď už dost dobrých zpráv a jdeme na ty horší, kde já (Jan Moštěk) jsem uhrál pouze 50 % tedy 4,5 bodu z 9 kol a ze startovní pozice na 22.místě jsem se v celkovém hodnocení propadl až na 43.místě a to se mi snad nestalo ani, když jsem hrával žákovské turnaje. Byl to pro mně opravdu velmi špatný turnaj. Ale podle mně jsem si to prohrál sám otřesným hraním. 

Turnaj se nevyvedl ani M. Flekačovi, který nakonec uhrál 4.body z 9 kol a nakonec skončil na  54.místě.

A jdeme se podívat na druhý hrací den, kde s hrál turnaj 4-člených družstev, kde jsme jako Vlčnov A byly nasazeni na 8.místě a mohli bojovat o přední pozice. První jsme měli 5-členný tým, ale nakonec jsme se domluvili s týmem Malacky, který hledal 4.hráče, že si za ně zahraje M.Flekač a aspoň jsme se nemuseli střídat a hrát tedy všechny partie. Na první šachovnici v týmu Vlčnov A hrál J. Buráň, na druhé šachovnici hrál FM J. Mudrák, na třetí šachovnici hrál P. Kapusta a na poslední šachovnici hrál špatně hrající J. Moštěk. 

Jedno z prvních zásadních zápasů byl zápas s týmem Slovan Bratislava A, kde jsme rozhodně nebyli favoriti, ale spíše jsme čekali, že nás slupnou jako malinu. Na první šachovnici hrál GM Maník, s kterým hrál J. Buráň už den před tím v turnaji jednotlivců. Na druhé šachovnici dobře zremizoval J. Mudrák a skvěle zahrál P. Kapusta, který vyhrál. Já jsem se dostal do komplikované pozice s horším časem, kterou jsem se snažil držet co nejdéle a v jednu chvíli se mi zdálo, že i soupeře tlačím i na jeho krále a že to soupeř nezahrál správně. Nakonec po výměnách jsem se dostal do prohrané koncovky, kde udělal soupeř chybu a potáhl špatně králem a já jsem mohl podle slov GM M. Maníka dát mat 1.tahem, čímž bych se stal velmi slavným pro náš tým. Nakonec jsem se, ale nepřeorientoval k takovému tahu s malým časem a prohrál partii.

Dalším důležitým kolem bylo 8.kolo, kde jsme rozehráli zápas velmi dobře a začali jsme pomýšlet i nad medailovými pozicemi. Hráli jsme s týmem Velké Losiny, které vedl na 1.šachovnici GM Štěpán Žilka. Průběh zápasu vypadal velmi dobře, když na 2.šachocnici nějak v nepozornosti soupeř ztratil materiál a J. Mudrák zvítězil. Na třetí šachovnici podle slov P. Kapusty měl vyhranou pozici s figurou více a byla to jen otázka času. Já jsem se dostal do vyrovnané dámské koncovky a nabídl jsem soupeři remis. Ten ji po konzultaci s kapitánem nevzal a nakonec jsem přesně o 1 tempo vyhrál pěšcovou koncovku a vedli jsme 2-1 a čekali jsme výhru nebo aspoň remis na 3.šachovnici. Bohužel při špatném rozhodnutí nakonec P. Kapusta prohrál. Kde opravdu, jak vidíte jsme mohli porazit velmi silný tým, který nakonec skončil celkově na 2.místě. O toto umístění jsme mohli bojovat my v posledním kole.

Nakonec jsme v posledním kole hráli s dalším těžkém soupeřem týmem Dubnice-Dubnické naděje, kde na první šachovnici hrál FM K. Motúz, kterého pěkně odremizoval na 1.šachovnici J. Buráň. Bohužel jsme prohráli na 2 a 3 šachovnici a v prohraném zápase, jsem nabízel soupeři remis v dámské koncovce, kterou nechtěl přijmout a nakonec partie skončila opakováním tahů a zaslouženou remízou.

Nakonec jsme jako tým skončili na 9. místě kde 4 týmy měly stejné počet bodů 11 a tak jsme vlastně skončili na děleném 6-9.místě. Škoda 8.kola, kde jsme opravdu velmi dobře bojovali o medailové umístění v turnaji. Odkaz na výsledky zde.

Hodnocení výsledků turnajů nechám na každém hráči, ale já osobně vím, že to nebylo vůbec dobré a kdybych takto měl hrát i vážné partie v sezóně tak bych se necítil vůbec dobře!

2 komentáře u „Zhodnocení šachové turnaje na Slovensku“

  1. Člověk v dnešní době si musí zvyknout na všechno. Např. mně se jelo v autě celkem dobře.:) Je opravdu škoda závěrů obou dvou turnajů, když jsme pokaždé mohli stát na bedně. Mně např. v turnaji družstev stačila remíza v posledním kole na 1. místo na 2. šachovnici. Pepa Mudrák.

    Odpovědět

Napsat komentář