Šachový turnaj Piešťany aneb devět možností k zamyšlení – Trávníček Kryštof Mikuláš

Ve dnech 11.-18. 7. se uskutečnil mezinárodní turnaj v Piešťanech. Zahrát si právě v Piešťanech jsem se rozhodl vzhledem k velmi silnému obsazení startovního pole, které tak přímo vybízelo k získání prvních zkušeností se soutěží podobného formátu. Vždyť ze 64 hráčů v A-turnaji jsem byl 50. nasazený.

Cíl byl tedy jasný – zahrát si pokud možno celý turnaj se silnějšími soupeři.

Hned v prvním kole mi los přidělil mezinárodního mistra, konkrétně Damiana Lewtaka, který v minulé sezóně udělal v české extralize na 2. šachovnici 4/10. A na následující souboje jsem se naladil velmi dobrou partií, ve které jsem soupeře k vůbec ničemu nepustil. Dohráli jsme skoro až do holých králů.

Do dalšího kola jsem navíc dostal dárek v podobě šachové legendy GM Michala Krasenkowa. Přípravu jsem příliš nehrotil a šel jsem si partii hlavně užít. To jsem ještě nevěděl, jaké se druhý den budou dít věci…

Trávníček Kryštof Mikuláš (2138) – GM Krasenkow Michal (2569)

3.kolo přineslo soupeře s ratingem 2280, byl jsem tak odhodlán po dvou nadějných výkonech poprvé zavěsit. Podařilo se mi získat pěšce, jenže v časovce jsem zbytečným přehlédnutím vyhranou pozici zahodil a partie skončila věčným šachem.

Jelikož bylo na pořadu dne dvojkolo, odpoledne jsem zasedl ke 4. kolu proti IM Matyáši Markovi. Soupeř v zahájení, ač trochu riskantně, obětoval kvalitu, ale pak mě v komplikované pozici přehrál. Chvíli rozvíjel iniciativu, která se však v jistý moment zastavila a skončil jsem v pozici, kde jsem se jen bránil a zachránit jsem se nedokázal.

V 5. kole proti mladému Indovi se všemi splněnými IM normami vznikla nezvyklá pozice. Dlouho jsem řešil otázky propočtu a hodnocení pozice, až jsem se v časovce dostal po soupeřové chybě do velmi slibné pozice. Bohužel jsem s pár minutami na hodinách situaci neocenil vůbec dobře a přijal jsem nabídku remízy.

V 6. kole jsem za soupeře dostal předposledního nasazeného a ačkoliv to někde nemuselo vypadat jako nejjistější výkon, podařilo se mi zvítězit.

7. kolo proti mladému ukrajinskému FM bylo ukázkovým příkladem toho, jak to může dopadnout, když člověku nesedne vlastní příprava. Soupeř odbočil a ve vzniklé pozici jsem se vůbec dobře nezorientoval. Těžkou obranu, navíc v časovce, jsem nezvládl.

Do 8. kola jsem dostal papírově trochu slabšího Inda. Povedla se mi volba zahájení, soupeř pak hrál příliš pasivně a po 28 tazích bylo hotovo.

Poslední kolo jsem odehrál s dalším mladým, pro změnu maďarským FM. Již po zahájení jsme se dostali do zajímavé pozice, kde se mi postupně podařilo otupit soupeřovu aktivitu a následně získat pěšce. Prokletí ve vyhraných pozicích se mi ovšem ani na poslední pokus bohužel prolomit nepovedlo. Lepší koncovku jsem v časovce pokazil a dovolil soupeři možnost opakování tahů.

V konečném pořadí jsem se umístil na 31. místě s výsledkem 50 % a výkonem 2260, což v takovém turnaji určitě není špatný výsledek. Na druhou stranu je velká škoda, že se mi nepovedlo dotáhnout do výhry 3 (budu-li počítat i 4. kolo, pak 4) výrazně lepší, až vyhrané pozice.

Závěrem mohu říci, že i když je, jak to vždycky bývá, pořád co zlepšovat, z turnaje si rozhodně odnáším i spoustu pozitivních věcí.

Trávníček Kryštof Mikuláš

Napsat komentář