Nedělní zápas Vlčnov A-Frýdek Místek C

V neděli 15.01.2023 čekal tým Vlčnova A další ligový zápas a tentokrát se opět muselo jet ven a jelo se až do Frýdku Místku, kde ta cesta byla opravdu velmi dlouhá. První jsem jel já a v UB nabral Pavla Zpěváka, dále jsme jeli do Biskupic, kde jsme se potkali s Petrem Kapustou a vyjeli pro další hráče. Z Biskupic jsme vyrazili v 7:35 a zápas začínal v 10:00, tady je vidět jak brzy jsme museli vyjet. Dále jsme jeli do Zlína, kde jsme nabrali Honzu Sosnu a pak jeli směr Kroměříž, kde jsme vzali Josefa Mudráka. Já seděl vzadu uprostřed na sedadle, jako sardinka a nemohl jsem po zastavení a vystoupení skoro chodit. Ve Frýdku jsme si ještě udělali mazácké kolečko, jelikož jsme špatně odbočili a pak jsme ani nemohli najít místečko na zastavení. Na místě už nás čekal Igor Lintner a už jsme jen čekali na Dariusze a mohli jsme začít hrát. Odkaz na online partie z Frýdku Místku zde.

Na 1.šachovnici hrál černými Mikrut Dariusz, kde tuto partii jsem viděl až ke konci, kde mi přišla partie vyrovnaná, kde byla pěšcová struktura symetrická možná stál bílý trochu pohodlněni, ale už bylo na šachovnici málo figur. A partie nakonec skončila remízou.

Na 2.šachovnici hrál bílými Pavel Zpěvák, který svou partii dohrál skoro hned z výkopu. Rozehrálo se zahájení a z naší strany přišla nabídka remis. Je pravda, že hráči byli výkonnostně vyrovnaní a nakonec se tak rozhodli a partie skončila remizou.

Na 3.šachovnici hrál černými Honza Sosna, který v zahájení získal pěšce na c4, což se v daném zahájení může hrát a bílý za to získává střed šachovnice a ten pěšce na c4 je vlastně dvojpěšcem, ale může se ho pokusit udržet. Nakonec se to nestalo a pěšce vrátil zpět, ale získal za to dvojici střelců a postupně utahoval a vylepšoval pozici v koncovce. Nakonec udělal chytrou výměnu, kde získal pěšce a postupně partii vyhrál.

Na 4.šachovnici hrál bílými Igor Lintner, kde tuto partii jsem bohužel neviděl. Z onlinu jsem jsem si všiml, že hráli sicilku s g3 a v autě jsme se bavili, že zvolil špatný plán na dámském křídle. Musí se na dámském křídle zvolit jiný plán, aby se dala tato varianta v pohodě hrát. Dámské křídlo bílého se bohužel v pozici velmi rychle rozsypalo a nakonec partii prohrál.

Na 5.šachovnici hrál černými Josef Mudrák, kde jak bylo řečeno cestou zpátky v autě se v partii dlouho nic nedělo a vyděl jsem až koncovku za rozhodnutého stavu, kde měl figuru jezdce za 3 pěšce a bílý měl 2 volné pěšce. Na šachovnici byly ještě dáma a 1 věž. Nakonec se ukázal slabý král bílého a černý ho postupně dostal do středu šachovnice, kde byl slabý a soupeř nakonec prohrál na čas.

Na 6.šachovnici hrál bílými Milan Babula, kde zahájení vypadalo klidné a pak přišla ze strany černého oběť figury a bílý nakonec obětoval celou věž za aktivní figuru a útok na krále. Ale rozhodně bylo složité to vyhodnotit zda tam opravdu něco reálného bude. Vypadalo, že tam něco musí být bylo tam hodně figur kolem černého krále a černému figury nehrály, ale stále tam nic nebylo a muselo se hledat. Nakonec Milan partii vyhrál soupeř mu trochu na závěr pomohl.

Na 7.šachovnici hrál černými Petr Kapusta, který hrál opět velmi tvrdě, protože i soupeř hrál velmi tvrdě. V pozici vznikly malá a velká rošáda v sicilské obraně a bylo to kdo z koho. Bílý v průběhu střední hry obětoval kvalitu, ale přišlo mi, že ta oběť nevypadá vůbec špatně, jelikož vznikly i nestejnobarevní střelci a ti dávají rozhodně kompenzaci tomu kdo útočí a to byl bílý. Černý má sice kvalitu více ve formě věže, ale věž v porovnání se střelcem tam jenom tak stále. Nakonec jsme v autě zjistili, že černý má stát lépe, ale lidsky to nevypadalo i Petr kapusta to říkal, že ho překvapilo, jaký měl bílý v partii tlak. 

Na 8.šachovnici jsem hrál bílými figurami já (Jan Moštěk), kde přípravu nešlo skoro vůbec uplatnit, jelikož jsem se díval na soupeře, kterého měl Petr Kapusta a hned od prvního tahu jsem musel něco vymyslet. V zahájení mi přišla má pozice nepohodlná, jelikož jsem nevěděl, jaký je v dané pozici plán a i to je ve vyrovnané pozici špatné. rozhodně mohl partii hrát černý lépe, to i já, ale nevěděl jsem jak. Nakonec jsem se ve střední hře z toho dostal a v koncovce jsem stál o něco lépe, ale zahrál jsem to tam bohužel špatně. Měl jsem zahrát v jedné fázi tah a4, abych zafixoval pěšce a5 na černém poli a byla by to možná budoucí slabina. I mně to napadlo, ale nakonec jsem to nezahrál. Na závěr partii jsem si ve výměnách nevšiml silného tahu černého h3 s aktivní věží na 2.řadě a já ji měl pasivní na h1. nakonec za stavu, kdy jsme měli už 4.body jsem se zeptal zda mám nabídnout remis tak jsem tak učinil a vyhráli jsme zápas.

Napsat komentář