Zápas krajská soutěž-západ: Pozlovice – Vlčnov C

V neděli 15.10.2023 jel tým Vlčnova na svůj první ligový zápas a hned ven hrát proti týmu Pozlovic. Tým Pozlovic postoupil stejně, jako tým Vlčnova C z nižší soutěže, takže to byl pro nás důležitý zápas, abychom zabojovali o 3 body. Zápas byl podle mně dlouho velmi vyrovnaný a jen se čekalo jestli se někde některá partie zlomí na jednu ze stran, aby se vědělo, jak zápas dále uchopit. Dále v článku popis zápasu.

Na 1.šachovnici jsem hrál já (Jan Moštěk) a to černými figurami. Soupeř hrál naposledy šachy před 7-8.lety a hrával spíše nižší soutěže. Samozřejmě dříve hrál vyšší soutěže jelikož měl výkonnost FM elo kolem 2200. Příprava tedy proběhla pouze opakováním mých zahájení. Nějak zhruba mi  příprava vyšla a velmi rychle jsem se černými dostal do vyrovnané pozice a v  přechodu do střední hry jsem stál velmi dobře. Chytil jsem soupeře za opožděného pěšce na c2, kterého nakonec kryl černopolným střelcem na poli c3. Dostali jsme se do pozice s 2 věžkami a nestejnobarevnými střelci. Sice jsem stál v koncovce o něco lépe něco přes -1, ale nedokázal jsem pozici lépe vyřešit a nakonec partie skončila po výměnách věží remízou.

Na 2.šachovnici hrál bílými pro mně nováček v našem oddíle, kterého jsem ligový zápas ještě hrát neviděl a pozici hrál podle mně velmi dobře. Jedná se o pana Zálešáka, které sehrál vyrovnanou partii a za stavu, kdy jsme vedli 2-0 musel soupeř zariskovat a přehlédl taktický obrat a Robert získal kvalitu více, kterou nakonec v koncovce uplatnil a partii vyhrál.

Na 3.šachovnici hrál černými figurami Milan Flekač, který byl jeden z těch, kde se čekalo bodování, jelikož získal ve střední hře pěkného pěšce a čekali jsme postupně, že soupeře utlačí, jelikož stál i v dobré pozici. Bohužel v průběhu partii se něco stalo, jelikož, když jsem se díval na partii znovu tak měl bohužel kvalitu méně. Nakonec bohužel partii prohrál.

Na 4.šachovnici hrál bílými figurami Ondra Podškubka, kde soupeř zkoušel zahájení, které nezná a díky tomu získal Ondra velmi pěknou pozici a pěšce navíc. postupně aktivizoval své figury a černému se to moc nedařilo, viděl jsem v pozici kde měl sice krále v rošádě, ale hrála mu jen dáma a bílému hrálo dobře všechno a král schovaný ve velké rošádě. Postupně využil aktivitu svých figur a získal další materiál a pak vyhrál. 

Na 5.šachovnici hrál černými Vlastik Oharek u kterého se mně pozice po zahájení moc nezdála i proto, že mu mohl soupeř zahrát tah Jd6 a zablokovat pěšce na d7 a postupně hrát na stísněnou pozici černého. Soupeř to podle mně nezahrál úplně nejlépe a i-když se Vlastik dostal chvíli do dost pasivní pozice s jezdcem na 8.řadě, tak se z toho rychle dostal a měnil v pasivnější pozici figury, což vždy pomáhá a partie skončili po domluvě remízou.

Na 6.šachovnici hrál bílými Petr Kadlčík, který získal ze zahájení a dále ve střední hře dobrou pozici s aktivními figurami, ke konci partie mohl získat dvojici střelců a zkoušet ji v koncovce uplatnit. K tomu však v partii nedošlo a hráči se domluvili na remize, když jsme vedli 2-0.

Na 7.šachovnici hrál černými figurami Garry Jenda Ondrůšek, které sehrál podle mně zahájení dost pasivně a držel se černými na prvních třech řadách ze strany černého a nějak se mu nechtělo pozici rozehrávat a soupeř měl dost prostoru si vylepšovat figury. Podle mně to nebyla úplně ideální pozice a soupeř mohl našeho hráče zkoušet, ale nakonec přijal nabídku remizi.

Na 8.šachovnici hrál bílými figurami Karel Bartoš, kde vznikla dost útočná pozice, jelikož vznikla pozice s opačnými rošádami a šlo o to kdo z koho, naštěstí pro nás udělal soupeř chybu neprověřil základní šachové pravidlo co mi hrozí a ztratil věžku a partii vzdal. Díky Karlovi a jeho výhře se pozice v zápasu uklidnila a přiklonilo se vítězství na naši stranu a získal pro nás první bod.

 

ŠO SK Pozlovice   TJ Vlčnov C
Mikulčík Ladislav Z 2224 ½ ½ 1967 Moštěk Jan V Z
Krajíček Miroslav Z ZK 1910 0 1 1622 Zálešák Robert Z
Kudera Zbyněk Z 1905 1 0 1916 Flekač Milan Z
Lekeš René Z 1647 0 1 1688 Podškubka Ondřej K Z
Hlavička Roman K Z 1562 ½ ½ 1653 Oharek Vlastimil Z
Coufalík Marián Z 1503 ½ ½ 1482 Kadlčík Petr Z
Koudelka Jiří 0 ½ ½ 1684 Ondrůšek Jan
Mikel Ondřej 0 0 1 1678 Bartoš Karel
  3 5

4 komentáře u „Zápas krajská soutěž-západ: Pozlovice – Vlčnov C“

  1. Velmi dobrý výsledek. Urputný boj jsem očekával a o to víc těší tato výhra. Je vidět, že když vlčata chtějí umí tahat za jeden provaz. Super a jen tak dál.

    Odpovědět

Napsat komentář