Podivný boj Vlčnova o záchranu v 1. lize!

 

Po sedmi kolech 1. ligy měl Vlčnov na svém kontě 10 bodů, k záchraně prakticky stačilo přidat ještě 3.

  Nečekaně se šance na výhru objevily v Brně se silnou Moravskou Slávií „B“. První pětka Vlčnova zahrála skvěle, nehledíc na výraznou ratingovou převahu soupeřů, zvítězila 3-2. Absence kapitána i jeho zástupce se asi projevila na posledních dvou deskách, kde museli nastoupit náhradníci. Pavel Dubina měl skvělou, skoro vyhranou pozici, když mu soupeř takticky nabídl remízu! Po dlouhém váhání Pavel odmítl a zahrál velkou chybu, která šance soupeřů srovnala. Skoro současně v asi vyrovnané pozici nastavil věž znervóznělý Honza Moštěk. Postupně prohráli i oba jeho kolegové vzadu a velmi dobře se vyvíjející zápas jsme ztratili 3-5!  

 

 

( Hrající Honza Moštěk)

  To však byl pouze slabounký odvar budoucího dění v kole 9! Již zachráněná Slávia Orlová přijela do Vlčnova nekompletní. Na všech osmi deskách měl kompletní Vlčnov papírově navrch, v součtu celkem +780 ELO bodů! To se i potvrzovalo; po dvou remízách a brzké výhře Adama Gabriela jsme vedli 2-1. K tomu na osmičce měl Petr Kapusta od 12. tahu pěšce více i poziční převahu s šachově nevýrazným Jiřím Novákem. Mezi hráči i diváky vládl velký optimismus, radostná nálada, možná někteří již v zákulisí oslavovali záchranu! Domácí dali za půlku lepší koncovku, když přece nikdo nestojí hůře! Ani největší pesimista nemohl očekávat, co nastane! O dámu přišel Kristián Rúček, postupně prohrál Kryštof Trávníček. V divoké partii s opačnými rochádami nenašel Pavel Zpěvák nejlepší tahy a útok Vojtěcha Šrámka byl rychlejší. Kapitán Vlčnova Kapusta asi „nechtěl vybočovat“. Konsternovaní přihlížející viděli dlouhodobé neuplatnění převahy, po přechodu do koncovky i odevzdání věže za postoupného pěšce. Nakonec i dost rychlou prohru koncovky 3P:V, která kolísala mezi půlkou a nulou. Z očekávané výhry asi 5-3 se stala porážka 2,5-5,5!!

  Po takových nešťastných prohrách byla logická mobilizace toho nejlepšího do Pardubic k boji s kandidátem postupu. Tato logika ovšem není nic pro vlčnovské! Spíše byl problém postavit osmičku hráčů! Ze základní sestavy zbyli pouze čtyři mohykáni, ostatní upřednostnili své zájmy, včetně kapitána i jeho zástupce. To i velmi ovlivňuje sestavu „B“ družstva, hrajícího ve stejném termínu KP a rovněž bojujícího o záchranu. 2222 ŠK Polabiny „C“ nastoupili podle očekávání ve své standardní nejsilnější sestavě, nepočítáme-li tři čelní GM, jen někdy pomáhající v těžkých utkáních. Objektivně viděno, proti hráčům ELA přes 2200, většinou spíše 2300, jsou šance hráčů 2. VT malé, spíše v rovině zázraků. I tak se všichni vlčnovští pustili ze všech sil do boje.

  Již v raném zahájení stál velmi špatně Vlastík Oharek s Karlem Brožkou, rychlý konec na sedmičce určitě ovlivnil i ostatní hráče obou kolektivů. Jako druhý skončil duel na čelní desce Jan Vrána – Pavel Zpěvák, kde náš hráč zvolil pevnou, i když trochu pasivnější pozici. Tu bez problémů dovedl do smírného konce. O smírném konci vůbec nešlo uvažovat v partii Pavel Jirásek – Igor Lintner, na trojce ihned vypukla velká divočina. Igor černými záhy soustředil úsilí do útoku na krále soupeře, který uvázl v centru a brzy jej zlikvidoval. Hezký výkon našeho borce! Současně skončila partie na poslední šachovnici, kde Ondřeji Podškubkovi způsoboval nepříjemnosti postoupený volný černý pěšec Aleše Jedličky. Nic se dlouho nedělo, o prohře našeho hráče rozhodla až hrubka v časovce a domácí znovu vedli, tentokrát 2,5-1,5.

(Igor Litner)

  Rozhodovalo se na středních deskách, kde to pro Vlčnov v tu dobu nevypadalo zle. Kryštof Trávníček měl bílými lehkou výhodu v koncovce věží a střelců s Michalem Jarešem. S Radkem Bujnochem jsme za 25 tahů vyměnili pouze jediného pěšce, každému zůstalo jen pár minut a rozhodne časovka. V partii Jan Moštěk – Tomáš Ludvík z celkem rovné pozice postupně Honza soupeře přehrával. Na dvojce měl Jan Sosna s Davidem Gloserem kvalitu méně za pěšce, ale dostatečnou protihru a duel později skončil zaslouženou dělbou bodů.

Trávníček drobnými nepřesnostmi své postavení zhoršoval, až koncovku prohrál. Já jsem pykal za váhavost hlavně v zahájení, kdy jsem se bál pozici otevřít s dobrou hrou. V horší pozici při hře se dvěma minutami každého, se plně projevil velký věkový rozdíl. Nepovedlo se mi nacházet nejlepší tahy k možnému udržení postavení, více chybami skončil v propasti a zápas byl rozhodnut. Za stavu 2-5 dohrával po časové kontrole Honzík zcela vyhranou partii. Vedle v restauraci jsem říkal, že za černého bych to dávno vzdal. Když po chvíli Honza přišel, gratulace nepřijímal s tím, že skončil nerozhodně!? Je to i v zápise, musím tomu věřit. Při pohledu na tragické černé figury, jeho četné pěšcové slabiny, aktivní bílé figury a mohutného bílého volného Ph5, si možnou remízu představit neumím!

Výsledek 2,5 – 5,5 znamená propad Vlčnova na předposlední místo v 1. lize. Pokud byl záměr vedení družstva vsadit vše na poslední kolo, tak opravdu nevím! V duelu se Sl. Poruba „B“ Vlčnov čeká velmi silný soupeř, papírově i fakticky. A jedině výhra vede k záchraně.

(Hrající Milan Babula)

                  IM Milan Babula.

 

3 komentáře u „Podivný boj Vlčnova o záchranu v 1. lize!“

  1. Koukám na Vlčnov a je mi smutno. V posledním kole budu držet palce a snad se záchrana povede. Škoda, že tenkrát mi nikdo nevěřil a i po letech to beru za zradu. Přesto budu fandit a držet palce. PK

    Odpovědět
    • Ahoj Peťo, čtení to moc pěkné není, ale na druhou stránku dokud bude Milan trénovat děti, tak strach o Vlčnovské šachy nemám🤩
      Tak se držte a snad to u bojujete!

      Odpovědět

Napsat komentář