Trénink s GM Robertem Cvekem

images (7)

Jelikož se nám kvapem blíží šachové léto (někde se už bojuje), rozhodl jsem se (snad) potěšit čtenáře Vlčnovských stránek tréninkem (nejenom) na léto. Cílem tohoto článku je „bezbolestně“ pomoci každému klubovému hráči. Tento článek pro (vel)mistry není.

Každý asi ví, že šachové figury mají svoji obecnou hodnotu. Pěšec je 1, střelec s jezdcem 3 (někde jsem viděl pro střelce 3,2 a pro jezdce 3), věž 5 a dáma (asi) 9. Nicméně toto je velmi obecné hodnocení, jelikož každý trochu zkušenější šachista ví, že je velký rozdíl, mezi aktivní – dobře stojící figurou a naopak mezi figurou, která je pasivní a nehraje, v horším případě zavazí.

Tento článek bude o tom, jak získat cit pro postavení figur a jak se chovat ke svým figurkám, aneb když se budete dobře chovat k figurkám, budou se dobře chovat ony k vám.

Pojďme se podívat na první jednoduchý diagram:

V koncovkách je postavení figur – jejich souhra a aktivita velmi důležitá. Tento příklad jasně ukazuje, jaký je rozdíl mezi bílou a černou věží. Bílá věž má větší hodnotu než 5 a černá věž menší než 5. Bílý má dobré šance partii vyhrát. Má rovněž aktivnějšího krále.

Další diagram ukazuje zjevnou převahu jezdce nad střelcem

Zde opět vidíme velký rozdíl mezi aktivitou a souhrou bílých a černých figur (krále a lehké figury). Bílý jezdec je velmi silná figura, daleko přesahující hodnotu 3 a naopak černý střelec je tragickou figurkou. Opět si všimněte krásné souhry bílých figur.

Soustř.Cvek

 

 

 

 

Napsat komentář