Šachové pravidla – aneb někdy to je k smíchu.

stažený soubor

Zavrženíhodný případ byl odhalen na turnaji v Dubaji, kde hráč Nigalidze podváděl pomocí chytrého telefonu skrytého na záchodě za mísou pod toaletním papírem. Svědek viděl hráče, jak po rozehrání odešel na WC a opakovaně pak šel vždy do stejného boxu. Tam byl objeven telefon, ke kterému se hráč nehlásil, prý nebyl jeho, ale v telefonu byla zapsána jeho partie a telefon byl na sociální síti přihlášen pod jménen Nigalidze.

 

Výsledek je prohra partie a vyloučení z turnaje.

Z jiného soudku je potrestání hráče GM Wesley So v 9. kole turnaje U.S. Championship v Saint Louis za pořizování poznámek k partii mimo partiář. V pravidlech je psáno, že hráč na partiář zapisuje tah po jeho provedení (nikoli předem!) a nesmí používat žádné poznámky.
Prý GM So měl ve zvyku si dělat poznámky i dříve a byl na porušování pravidel upozorňován, ale on odpovídal, že si nikdo nebude stěžovat.

Sám se musím přiznat, že udělat si poznámku u partie mě už několikrát napadlo. Dokonce jsem si některý tah dodatečně zvýraznil a dopsal k němu otazník, a to je v podstatě zakázáno. Podobně jako zákaz zapisování tahu před jeho provedením je motivován možností využití takového zápisu k napovídání od trenéra (například posunkem, kývnutím je možné schválení nebo zamítnutí zamýšleného tahu). Stejně tak je to možné pomocí nějaké poznámky. Prostě pravidla jsou pravidla a končí diskuze.

Před dvěma lety byl populární případ podezření z podvádění Borislava Ivanova, který byl podezřelý, že má nějaký přístroj v botách (našlapoval jako gangster nebo klaun). Odmítl se zout a tak neumožnil rozhodčímu kontrolu bot a byl vyloučen z turnaje.

Napsat komentář