10 kroků jak vyhrát ZKP – návod pro ostatní!

Je to euforie a je to krásné a tak mi dovolte si dnes malinko přisadit a pojďte si se mnou projít 10 kroků po cestě, kterou jsme ušli a vyhráli ZKP. Ono řekne se jenom druhá liga, ale budeme hrát s nedávno extraligovým Zlínem, s nedávno málem postupujícím Starým Městem  do extraligy, Jezdci Jundrov a dalšími fantastickými oddíly a mezi nimi bude Vlčnov! Ještě dnes, možná naposledy si projděme cestu, kterou jsme ušli za tímto pro náš oddíl historickým úspěchem! A uvidíte, že na to vyhrát ZKP potřebuje skvělé hráče, ale i štěstí, pokoru a respekt a hlavně lidi, co budou bojovat  a hrát pro oddíl, ne pro sebe! A to byl příběh našeho družstva, družstva které vyhrálo ZKP!

 

 

Před tím než uděláte první krok na své cestě, musíte chodit po čtyřech, potom se pokusíte stát na vlastních nohách, ale klopýtáte a až se naučíte padat  a dívat se na svět ze země, potom můžete udělat ty první správné kroky a tady jsou ty první kroky, které nám ukázaly správný směr……

 

6.12.2015 Uherský Brod – Vlčnov ( ZKS) – 3,5-4,5.

Možná nejvyhecovanější a nejdůležitější zápas, který nás do tohoto dne čekal. Uherský Brod – Vlčnov a zápas, kde poražený to vzdává a vítěz má cestu dlážděnou k postupu. Uherský Brod povolává Mikulčíka 2183, Buráně 2183, Kapustu 2072, Pálku 1908 a vlastně to nejlepší co má. Uznejte na ZKS docela silné kafe a vypadá to, že dnes nebude náš den! Ale, za stavu 3,5-2,5 se dohrávají dvě poslední partie a Milan Flekač a Garry Ondrůšek otáčí zěměkouli na západ. Země se musí zatřást  a z jasně prohraného zápasu , do kterého dáme vše co bylo v nás, možná víc než jsme si tenkrát dokázali představit, dáme do zápasu Vlčnovské srdce a ta euforie co potom vypukla v hrací místnosti, cestou domů a ve Vlčnově zapálila oheň, co hoří dodnes. Ano toto byla jen cesta k výhře v ZKS, ale tady toto vše začalo. Začali jsme věřit a to je někdy víc než si umíte představit……

 

16.10.2016 1 kolo ZKP  – Vlčnov A – Vsetín B 3,5-4,5.

První kolo, jako nováček soutěže jsme nervózní. Hned na první kolo dostáváme minulého vítěze této soutěže a Vsetín staví to nejlepší co má, třeba Bělůnek 2241, na sedmé šachovnici Bosák 2141 a přes bojovnost a nevyužité šance doma prohráváme první kolo. Soupeř byl tento den lepší. Ale nebalíme to, nebrečíme a jdeme do dalšího zápasu, co přijde nás ani ve snu nenapadlo, protože od teď dalších 9 kol bude patřit jenom nám, i když hned další kolo bude zkouška peklem.

 

6.11.2016 – 2 kolo ZKP – Napajedla – Vlčnov 3-5

Napajedla nás přejíždí v každé partii. Vypadáme na ručník a mít po dvou kolech nula bodů, asi bychom to zahodili a naše ambice by mířily k záchraně. Něco se muselo stát, něco co se stane opravdu jen jednou za rok, možná jednou za pět let a zápas vyhráváme. Toto podle mě byl rozhodující moment pro nás v tomto ročníků, protože byli jsme dnes slabšími. Nešlo nám to, nevěřili jsme si a bojovali o život. Napajedla nám dala šanci a my se nadechly. Dejte Vlkovi prst a ukousne Vám ruku a přesně toto se stalo, nezasloužili jsme si tento zápas ani remizovat a my jej vyhráváme. Náš příběh pokračuje.

 

20.11.2016 – 3 kolo ZKP – Vlčnov A – SM D 5-3

Pořád máme obrovský respekt ze soupeře. Cítím, že si ještě nevěříme a že zápas s Napajedli v nás nechal velký stín pochybností. Ano, máme Elovou převahu, ale to zápasy nevyhrává a soupeř nám nic neodpouští. Dlouho, nebezpečně dlouho je zápas hodně vyrovnán, pak to praskne a v pár okamžicích soupeř nevyužívá svých příležitostí a my vyhráváme. Po těchto třech kolech jsem začal věřit v osud, protože ten kdyby nechtěl mít s námi vyšší cíle, nenechal by nás v posledních dvou kolech bodovat. 

 

4.12.2016 – 4 kolo ZKP – Kroměříž C – Vlčnov A – 2.5-5.5

Jedno z nejlepších družstev této soutěže a my vyhráváme poměrně jasně. Začínáme si věřit, cítíme naší sílu. Jsme klidnější. V zápase nejsme ohroženi a poměrně snadno v tak horké půdě a v tak silným soupeřem vyhráváme. Můžete říct, ale máte vyšší ELA. Já bych Vám řekl, že když se díváte na pozice a na partie, tak tam to moc vidět nejde. Dlouho jsou pozice plus mínus v rovnováze a jsem si jistý, že mi věříte že žádný soupeř se nechce nechat lehce porazit a dokonce a sami to znáte, když proti Vám hraje ELOVě lepší soupeř, vy podvědomě makáte na vyšší výkon a na vyšší obrátky a tím to je vždy pro favorita těžší. Dnes to bylo ale klidný zápas, věříme si víc a víc.

 

8.1.2017 – 5 kolo ZKP – Vlčnov A – Zlín B 5,5-2,5

Nastupuje Robert Cvek a byla to taková psychická podpora, že tento zápas nemohl snad ani dopadnout jinak. Zlín hrál parádně a šlo vidět, že si zápas užíval. Ale…….věděl jsem a viděl jsem na každém z nás, na každé tváři našich hráčů, že se chtějí Robertovi ukázat a chtějí hrát dobré šachy. Zlín zahrál parádní zápas, ale šlo jen o skóre. Po tomto kole se dostáváme na první místo tabulky a náš sen dostává mít obrysy. nikdo o postupu ještě nemluví nahlas, ale v hlavách tu možnost už máme. Známe svojí sílu, věříme si a Vlčnov opět žije šachami. 

 

22.1.2017- 6 kolo ZKP – Val Mez – Vlčnov 1-7

I když byl Val Mez v tuto dobu v tabulce poslední, jdeme k zápasu s respektem k soupeři a k jeho síle. Výsledek vypadá hrozivě, využíváme víc než si sami dokážeme připustit a tento výsledek i z dnešního pohledu je pro soupeře až moc krutý. Jaký rozdíl oproti prvním zápasům, mám pocit jako by nám šachová bohyně začala přát a co bylo těžké vyhrát v prvních kolech mi v tyto dny připadá lehké a přirozené. Když se daří, jsou šachy krásná hra a tyto dny nám opravdu šlo vše, na co jsme šáhli.

 

5.2.2017 – 7 kolo Vlčnov  – Francova Lhota 7-1

Další velký soupeř v této soutěži. Překážka, která mohla zamotat tabulkou a za námi v tabulce hodně blízo stále Vsetín, Boršice, Kroměříž a na dostřel i Francova Lhota. Říkáte si, jasný zápas, když se podíváte na výsledek? Ne, byl to opravdu tuhý a tvrdý boj a i když výsledek je jasný, zápas tak jasný nebyl. Vyhráváme a věříme si, že máme na to tuto soutěž vyhrát. 

 

19.2.2017  – Vlčnov A – Staré Město C 7,5-0,5

Nebezpečné družstvo, je vždy to, které bojuje o záchranu. Nemají co ztratit, můžou jen získat a upřímně Vám musím říct, že tento zápas nám naháněl nejistotu. Jste první, všichni čekají že vyhrajete a soupeř je silný a nebezpečný. Jdeme k zápasu s pokorou, ale s odhodláním to dnes urvat. Víte, hrát o záchranu je lehčí. Stačí vyhrát 4 zápasy  a 7 zápasů můžete prohrát, ale když hrajete o postup nemůžete váhat a dnes každý umí hrát šachy! Nikdo neprohrává rád a je to těžší a těžší každým dnem. Obavy ze zápasu jsou pryč, po poctivém výkonu vyhráváme opravdu tvrdě a už víme, že to nemůžeme pustit, jsme blízko a chceme vyhrát ZKP. Jaký rozdíl oproti prvnímu kolu!

 

5.3.2017 – Holešov – Vlčnov 1-7

Domácí nastupují v sedmi lidech a to je výhoda, kterou dokážeme využít. Když se Vám daří, vypadá vše lehce ale stále máme před očima krutý boj s Napajedli, kde prohrát tak dnes mohlo být vše jinak. Říkáme si, že když jsme měli to štěstí vyhrát s Napajedli prohraný zápas, musíme porazit nekompletního soupeře a daří se nám to. Po tomto zápase nám stačí málo a postupujeme, chybí málo a příští kolo hrajeme doma.

 

Dál ten příběh znáte, vyhráváme doma s Postoupkami a vyhráváme ZKP. Tento článek chtěl ukázat na to, že mít největší ELA v soutěži, mít nejnabitější soupisku v soutěži nic nevyhrává. Musíte mít štěstí a to jsme měli proti Napajedlím. Nesmí Vás položit prohra v prvním kole a hlavně musíte mít družstvo, kde hráči nehrají na sebe, ale pro družstvo! Když Vám kluci co mají na první ligu a na druhou ligu řeknou, že je jim jedno na které šachovnici budou hrát, že je jim jedno jestli odepíši ELO body a že i když jsou kluci nemocní, berou antibiotika, mají rodinné oslavy Vy víte, že přijedou a budou hrát. Přál bych Vám ten pocit si sednou k zápasu a podívat se kolem sebe, na naše hráče tento rok, věřil jsem jim že nehraji na sebe, ale pro oddíl a věřil jsem jim, že ať partie  a zápas skončí jakkoliv, oni dají do zápasu vše co umí a udělají vše co dokáží pro Vlčnov……

 

Nevyhráli jsme pro nejsilnější soupisky, pro nejsilnější hráče v ZKP, ale pro tým lidí, pro partu hráčů a pro všechny další hráče a hráčky celého Vlčnova, který nám věřil a my věřili jim. My nehráli pro sebe, pro své ega, ale pro ně, protože oni si zaslouží si zahrát druhou ligu a slibuji, že když to jen půjde dostanou všichni nějakou příležitost v druhé lize! protože toto je i jejich druhá liga! Toto je i jejich vítězství!

 

Naše cesta byla vítězná, ale byla na ní pokora, uznání prohry, uznání štěstí a uznání síly. Nad nikým jsme se nepovyšovali, každého jsme brali jako silného soupeře a bojovali jsme ne pro sebe, ale pro Vlčnov. Toto byla naše cesta a slibuji, že z této cesty nechceme sejít někam jinam. Jsme hrdí na to, za koho hrajeme a na našich dresech, na straně srdce, je nápis našeho oddílu! 

 

 

 

 

Děkujeme 

Napsat komentář