Máme šachy rádi – IV. diel komentár Peťa Koutného k druholigovému zápasu v Liptovskej Štiavnici

Uviesť komentár Peťa k dnešnému zápasu veru nie je ľahké. Sú veci, niekde medzi nebom a Zemou, ktoré sa stanú, a donútia nás zamyslieť sa nad našimi životnými prioritami. Nadšenie, elán, entuziazmus a neskutočná viera v pozitívnosť z nášho kamaráta, spoluhráča, nadšenca Peťa priam srší. A nie je to len v šachu……. Každý kto ho pozná osobne, mi dá za pravdu. Peťo, vďaka ti za to….. (Juraj Baričák)

 

 

 

 

“Může to znít šíleně, když Vám řeknu, že člověk brzo ráno vstane, pojede autem přes 180 km s tím, že po zápase to samé a ještě jednou a jen proto aby si zahrál jednu šachovou partii. A můžete se mě zeptat, jestli mi to za to stojí…Myslíte na peníze? Pak se pletete. Myslíte na věci, které si za peníze nekoupíte? Jste hodně blízko….Možná to zní šíleně, když řeknu že si cením každého dne, který prožiji podle svých přání. Od doby kdy jsem měl rakovinu a ležel na chemoterapii, vím že víc než peníze jsou zážitky a den, který stál za to žít…….

Pro takové dny jezdím do Bzin. Pokaždé skvělí lidi, není to klišé, když Vám řeknu, že jakmile potkáte prvního kamaráda ze Bzin, je to síla a cítíte tu pozitivní energii, která se na Vás hrne…..

Přes úvod mého článku, jsem se dostal k zápasu, který jsme hráli v Lipt. Štiavnici a i s respektem k soupeři, který proti nám hrál férově a tvrdě si dovolím říct, že jsme jeli s cílem tento zápas vyhrát.

První šachovnice   Bednár byl elově nejsilnější hráč našich dnešních soupeřů a i když se náš Marek snažil, pocitově jsem vnímal že bílý měl pokaždé o chloupek více. Můžeme říct, že to se stává, když je soupeř bílý ale bez znalosti této partie si troufnu říct, že bílý byl dnes lepším hráčem a zaslouženě vyhrává. Na druhé straně Marek si zaslouží pochvalu za pěkné šachy.

Druhá šachovnice, tedy já – Petr Koutný a proti mě pan Benduka. Docela inspirativně zahrané zahájení s jednou pěknou zápletkou, kterou soupeř nevidí a kolem 8 tahu je pozice s pěšcem více pro mě a lepší pěšcová formace, soupeř má protišance ve dvojici střelců, ale nakonec já dokáži využít přednosti své pozice, kdy pěšec navíc nakonec rozhoduje mojí partii. 

Zavarsky Juraj a Roman, hrdinové třetí šachovnice. Vlčnovským pohledem na partii a Moravským hodnocením několika pozic s mým pohledem partie se pozice tvářily normálně a najednou kuknu a Roman má kvalitu méně. Soupeř to ještě zkouší, ale výsledek mluví jasně….Roman to udržel a to je moc dobře!

Tkačík Jan  – Zuzana jsou aktéři další partie, tedy čtvrté šachovnice tohoto zápasu. Remíza přišla poměrně rychle a asi ve vyrovnané pozici a výsledek této partie je co do pozice ok.

Balala – Pavol – soupeři to rozjeli docela rychle, tedy tou rychlostí myslím  rychlost, kterou oba dva hráči profrčeli zahájením a střední hrou a zatímco ostatní hledali způsoby jak přejít ze zahájení do rodící se střední hry, tady se hrála koncovka, která vypadala lépe pro nás a Pavel to co do výsledku potvrdil. 

Hlaváč – Anton – moc důležitý bod a tuto partii můžu hodnotit jen krátkými pohledy, kdy jsem viděl lepší pozici pro našeho hráče, pak asi rovnou a pak vyhranou pro nás. U nás na Moravě se říká, že Anglická královna se neptá jak se hrálo, ale jak dopadl zápas/partie a tady by byla spokojena, protože z našeho pohledu to dopadlo dobře.

Hemela – Pavol – zdálo se mi, že je to ok a najednou se podívám a naše prohra, která vůbec nevadí, protože hrajeme všichni za Bziny a našim cílem bylo vyhrát tento zápas, když to někomu nevyjde a stane se to každému z nás, víme že ti druzí nás v tom nenechají, stejně jak my nenecháme je v tom příště. 

Uchal – Jan – příliš velký Elový rozdíl a z toho logicky plynoucí bod, byl tak logický a papírově očekávatelný, že jsem tuto partii ani moc nesledoval, prostě jsem věřil, že se tady tak velký rozdíl musí jakkoliv projevit.

Závěrem mého dnešního povídání chci říct že vyhráváme po dobrém týmovém výkonu a jsme zase o kousek blíž k záchraně.”

Petr Koutný

Napsat komentář