Vlčnovští „žáci“ vyhráli zápas ve Vsetíně ( + partie)

Každý pořádný oddíl má žáky, žáčky. My ve Vlčnově je máme taky, jen jsou malinko starší….Trénujeme, děláme přednášky a kluci mají přes 20 let, přes 30 let, přes 40 let, přes 50 a 60 let a stále je vedeme jako žáky….A tito žáci dnes vyhráli zápas ve druhé lize ve Vsetíně. My samozřejmě víme, že hrají na větší ELA než co mají napsané za jménem, ale i tak to musím napsat, na 8 šachovnici Libor Ficenc, 15 tý hráč soupisky a národní ELO 1655 a první životní partie ve 2 lize a remíza! Na 7dmé šachovnici se hodně zlepšující Honza Moštěk, 11 hráč sestavy a FIDE pod 1800 a výhra a  na 6té šachovnici Marek Staňa, 10tý hráč sestavy a s figurou víc prohra, ale 1,5-1,5 na posledních třech šachovnicích je výsledek, který nám umožnil vyhrát zápas……

Tento zápas jsme nepodcenily, změny v sestavě byly vynucené a my jen řešily jak to postavit a neprohrát zápas ještě před prvním tahem. Prvně na 8mé šachovnici měl být Jenda Ondrůšek, ale protože má dnes vyšetření u doktora, tak jsem změnil nominaci na Libora. 7 stůl Honza Moštěk, který dostal příležitost hrát první šachovnici v ZKS západ, ale moc dobře vím, jak moc se zlepšuje a jak na sobě maká a jsem moc rád za jeho výhru, Marek Staňa hrál po celý rok moc solidně a tady jsem o nominaci neváhal. Jako výhodu naší sestavy jsem si říkal, že aspoň se na nás Vsetín nepřipraví a až uvidí naší sestavu, možná nás malinko podcení.  

 

Vyhráváme po parádním boji, o kterém toho moc nevím, protože mě soupeř Honza Bosák přišpendlil k šachovnici a tak mě dusil, že jsem počítal a počítal…..Ale i tak pár postřehů………..Jo jinak 14 bodů a 100% záchrana!!  …….je ještě brzo hodnotit tento ročník, ale jsem rád, že držíme směr co říkával Emil Macura – Vlčnov – Vlčata…..pod tím stále vidím, že můžeme prohrát, ale musíme bojovat a když budeme bojovat, možná vyhrajeme….je jedno jaké máme ELA, ale není jedno jestli do toho nedáme vše…..dnes jsme byli opět Vlčnovem…

 

 

1 a 2 šachovnice remíza, těžko něco namítat když hráč 2400+ nabízí Pavlovi remízu, jak já jako hráč s Elem pod 2200 má o této partii rozhodovat, bereme. Milan s Vladimírem remíza, Vláďa je hráč co dokáže porážet velmistry a tak i tady v zápase nic neztrácíme, i když jsem chtěl zápas rozhodnout na prvních 5 šachovnicích, stále bylo ve hře spoustu partií.

 

3 šachovnice Jan Bosák – Koutný Petr

Soupeře jsem tipnul dobře, přípravu taky, hrál se Grunfeld a nevím proč, ale od třetího tahu se mi v hlavě popletli všechny varianty a troufnu si o sobě říct, že toto zahájení umím dobře, tak jsem viděl mlhu, pořád viděl hrozby a ztráty pěšce a hledal v propočtech kompenzaci a čas utíkal. Stojím na pokraji prohry, byl jsem prohraný, stačilo dát poslední ránu z milosti, byla tam. Soupeř ale nevidí, nezahraje v kritický moment nejlepší pokračování a partie se uklidní, jsme ve 30 tahu, tedy 10 tahů do kontroly, já mám na hodinách minutu, Honza asi 12 minut, v ten moment se mě ptá Honza jestli má nabídnout remízu,  vstávám od šachovnice, soupeř byl na tahu a nic nevidím, nerozumím vůbec pozici a říkám Honzovi prvně jak chceš, on se zeptá tak remíz a já ne:)….prostě mě to tak napadlo….v partii Honza  tušil, že promrhal šance, nabízí remízu, neberu i když vidím, že věčný šach mě nemine, nakonec remíza….Honza byl dnes lepším hráčem, hrál opravdu moc dobře a musím sportovně uznat, že byl vyhraný a dnes lepším hráčem. Moje remíza je vybojovaná na mojí krev a s dávkou štěstí, nebylo lehké vidět vyhrávající tahy, ale byly tam. Pěkná partie.

 

4.Dominik Párák – Petr Kičmer

Partie je v článku, Peťa vyhrává a mám z toho radost. Toto byla poslední partie zápasu, Peťa s humorem po partii mi říká, že se bál že bude muset matit jezdcem a střelcem, v tom mě polel pot po čele, protože já to upřímně neumím. Peťa ale partii vyhrává a tím vyhrává zápas!

 

5. Jakub Stančík  – Pavel Dubina 

Pavel bojoval, dřel ale nakonec remíza. Díky Pavle, opět parádní výkon!

 

a teď naši žáci:)

 

6.Radek Zádrapa – Marek Staňa

Marek soupeře přehraje, má o figuru víc myslím za dva pěšce, ale je ještě střední hra, dva střelci, tady jsem počítal s bodem. Ale…..nejtěžší je vyhrát vyhranou partii a Marek něco škaredého přehlíží a prohrává! To je škoda!! Ale i tak, s výkonem jsem spokojený.

 

7. Zvardoň Petr – Moštěk Jan

Honza má myslím o pěšce méně, neviděl jsem partii a nevím jestli to bylo s kompenzací a nebo ne, ale vím že měl aktivitu. V jeden moment se mě Honza ptá, jestli má nabídnout remízu, nevím proč se mě všichni ptají, když ví že vždy řeknu ne:), ale vážně….První řeknu jak chceš, Honza asi nevěří svým uším a zeptá se ještě jednou a já řeknu, aha tak ne:)…a Honza za tři tahy vyhraje:) …Když se mě Honza ptal, byl jsem v šílené časovce, i když jse se díval na šachovnici a jeho pozici, nic jsem neviděl, nehodnotil, nepočítal…jak jsem stál celou partii pod tlakem a pod palbou, byl jsem hodně unavený….prostě jsem řekl ne ale myslím, že jsem chtěl říct ano… a Honza vyhrál! paráda!!!

8. Lukáš Gabryš – Libor Ficenc

Jeden z mých nejmilejších šachových žáčků:)…( Marka K mám taky rád)….Když jsem říkal po zápase klukům ze Vsetína, že nám zápas vyhráli naší žáci, dívali se kolem sebe a hledali děti do 10ti let a já jim řekl, že Libor patří mezi naše žáky:)….pobavilo to, ale ono tak to je…..my se všichni učíme hrát lépe a lépe a Libor zahrál moc dobrou partii….od 22 tahu dle PC jedny z nejlepších tahů v pozici a udržel protivnou pozici a remizoval po bojovném a poctivém výkonu!! To byla jeho první životní partie ve 2 lize a zahrál tak, jak jsem si přál….odvážně, bojovně a poctivě! Dík Libore.

 

 

Zbrojovka Vsetín   TJ Vlčnov
Motúz Karol (Z C) 2425F ½ ½ 2342F Zpěvák Pavel (Z H)
Bělunek Vladimír (Z H) 2219F ½ ½ 2238F Babula Milan (Z)
Bosák Jan (Z) 2121F ½ ½ 2186F Koutný Petr (Z)
Parák Dominik (Z) 2053F 0 1 2186F Kičmer Petr (Z H)
Stančík Jakub (Z) 2098F ½ ½ 2085F Dubina Pavel ( H)
Zádrapa Radek (Z) 2058F 1 0 1964F Staňa Marek
Zvardoň Petr (Z H) 2001F 0 1 1799F Moštěk Jan
Gabryš Lukáš 1936F ½ ½ 1655N Ficenc Libor

 

 

 

2 komentáře u „Vlčnovští „žáci“ vyhráli zápas ve Vsetíně ( + partie)“

  1. Hezký zápas, jen drobná připomínka ke komentáři 21. tahu …Jxb2 partie Staňa-Zádrapa. Podle mne nejde 23.Sg5, protože zcela „sprostě“ černý sebere 23….Jxa4, mat nedostane a vyhraje stylem „dřevo je dřevo“.

    Odpovědět

Napsat komentář