Proč nechci být kapitánem mužské reprezentace – Robert Cvek

Již více lidí se mě ptalo, zda chci být kapitánem mužské reprezentace. Svůj názor – jak jinak ? – zdělím, zde na svých stránkách.
V prvé řadě si velmi vážím toho, že jsem v anketě na nss.cz ( http://www.nss.cz/kdo-povede-ceske-muze-a-zeny- ) vyhrál. Moc to pro mě znamená.
 
 
 

 
Jak nadpis napovídá nechci být kapitánem mužské reprezentace. Důvod je jednoduchý. I kdybych jím chtěl být, tak nemohu. Protože na to nemám vůbec čas a také energii. Být kapitánem mužské repre je podle mě skoro jako poslání. A na to potřebujete dostatek času a duševní energie.
Jsem hráč, trenér a pak „šachový spisovatel“ a propagátor šachu = tedy věci na YouTube Robert a Petr šachy + moje stránky + občasné příspěvky jinde. Třeba nyní tvořím věci na nss.cz ohledně turnaje kandidátů. A touto cestou chci jít nadále.
Kdybych měl být do toho kapitánem mužské repre, rovnou bych mohl říci své rodině sbohem, což ale samozřejmě nechci.
Jenom (ještě) jednu věc k tomu, můj osobní názor, na požadavky svazu.
Podle mě je nesmysl, že kapitán mužské repre má mít sílu IM nebo GM. To je pro mě absurdní požadavek. My se nebavíme o trenérovi, ale o kapitánovi, který hlavně musí tvořit dobrou (lepší) atmosféru, jemně vycítit duševní stav svých svěřenců. Být dobrým sportovním psychologem atd atd. Pak zajistit dostatečnou přípravu, tréninky a prostě věci kolem. Je to hodně o komunikaci. Nějak nechápu, proč je to limitováno šachovým titulem. Dokáži si dobře představit, že by kapitán byl hráč úrovně třeba první výkonnostní třídy nebo KM. Když bude mít lidský přístup, bude tým utužovat, psychicky podporovat atd. pak je to muž na svém místě.
Nebo myslíte, že kapitán má radit třeba Viktorovi nebo Davidovi jaké mají hrát zahájení? ? To je přece absurdní. Stejně tak zda má někdo dát remízu. Hráči s elem kolem 2600 velmi dobře vědí jak stojí zápas.
Spíše si s hráči popovídat, udělat správnou atmosféru a vyloženě duševně podporovat své svěřence. Ono se vám to možná nezdá, ale i takoví profíci potřebuji velmi psychicky podpořit (obzvláště v tak těžkém a dlouhém turnaji jako jsou repre akce). Jsme všichni jenom lidé. 

Napsat komentář