Turnaj Kandidátů – a jaký je Váš favorit?


Turnaj 2018 kandidátů se bude konat v Berlíně ve dnech 10.-28. Března. Vítěz bude mít možnost bojovat o titul Mistrovství světa proti Magnusovi Carlsenovi v listopadu v Londýně. Podíváme se na každého kandidáta, analyzujeme jeho předchozí účast na podobných akcích a jeho vystoupení v letech 2017 a 2018. Podívejme se na nejmladšího hráče v turnaji Wesley So.

 

Wesley So je v současné době 4. nejlépe ELO hodnoceným hráčem na světě s ELEM 2799. Kvalifikoval 2018 kandidátů díky průměrnému ratingu . Toto bude jeho první účast na této akci. Podívejme se však na některé z jeho nejdůležitějších úspěchů v posledních letech:

Na osmém ročníku Bilbao Chess Masters, který se konal v říjnu roku 2015, získala první místo poté, co porazila Anisha Giriho . Za zmínku stojí, že další účastník letošních kandidátů, Ding Liren, byl mezi účastníky této akce taky.

Wesleyův skok na vrchol elity přišel díky vynikající sérii výsledků v druhé polovině roku 2016, kdy získal první místo v posledních dvou turnajích Grand Chess Tour, Sinquefield Cup a London Chess Classic. Tyto výsledky mu samozřejmě umožnily získat první cenu v tom, co se stalo nejnáročnější řadou turnajů v okruhu (kromě $ 295.000, nahromaděných po celý rok).

Dokonalým dotykem s elitou bylo jeho vítězství v roce 2017 Tata Steel Masters, kde skončil 1 s přesvědčivým 9/13, takže Magnus Carlsen skončil na druhém místě. V tomto okamžiku bylo prohlášeno, že Američan může být v praxi nejlepší hráč na světě.

Překvapení roku – pro hráče známého svou velkou stabilitou – bylo jeho vystoupení v Sinquefield Cupu, kde jsme ho viděli opakovaně a nevysvětlitelně hrát hrubé chyby. Poté ale Američan znovu ukázal svou třídu v Londýně a Wijk aan Zee. (v Londýně skončil neporažený a ve Wijk aan Zee jen ztratil jednu partii).

Wesley opakovaně prohlásil, že se cítí pohodlněji hrát klasické šachy než bleskové partie. Určitě patří mezi velké favority turnaje kandidátů.

Konečně uvidíme Elo vývoj hodnocení So za posledních 14 měsíců:

Napsat komentář