Šachy musí děti především bavit, říká šéf úspěšného vesnického oddílu

Postoupky leží asi tři kilometry od Kroměříže a žije v nich jen 550 obyvatel. Už dlouhou dobu ale tamní mini oddíl dokáže vychovávat úspěšné šachisty žákovských kategorií. Děti pak plnohodnotně konkurují soupeřům velkých pražských či brněnských oddílů a vozí trofeje z tuzemských i zahraničních soutěží.

 

 

 

 

 

 

Vladimír Opluštil vede postoupské šachistu už dvacet šest let. On a jeho kamarádi stojí za tím, že celá šachová republika obdivuje mládežnické úspěchy vesnického oddílu z Kroměřížska. „Jeden z největších talentů, které jsme vychovali, je Karel Malinovský. Má medailová umístění z mistrovství republiky a Česko reprezentoval i ve světě,“ řekl pro Radiožurnál Opluštil.

 

Postoupský oddíl by těžko mohl mít takovou kvalitu, pokud by se jeho mládežníci rekrutovali pouze z této vesnice. Úspěšná metodika ale časem přilákala malé šachisty z míst i desítky kilometrů vzdálených. Jedním ze současných obrušovaných klenotů je osmiletý Tomáš Daniel Kubín, který má už za sebou úspěch i na celorepublikovém šampionátu.

„Máma mě přihlásila do šachu, protože ho dřív hrával táta a trochu mě učil. Ze začátku mě to moc nebavilo, ale pak jsem se začal učit a vyhrávat,“ prozradil. V Postoupkách ale vychovávají i šachistky. Třeba čtrnáctiletou Lucii Vaňhartovou. „Začala jsem v první třídě v kroužku. Poté jsem přešla k panu Opluštilovi, který mě trénoval,“ vzpomínala.

V kvalitě žákovských šachistů se postoupští mohou bez falešné skromnosti srovnávat s největšími tuzemskými městy. Šéf místního oddílu Vladimír Opluštil tak jen lituje zlomu, který s sebou přináší ukončení střední školy. „Děti jdou na vysokou a utíkají nám pryč z regionu, nejčastěji do Brna a Prahy,“ vysvětloval.

 

Klíčem k výchově je podle něj fakt, že malé děti musí šachy bavit. „Pak je na trenérovi, aby je ke hře ještě víc přivedl. Aby je naučil, jak správně trénovat,“ dodal Opluštil. V dozrálého šachistu se děti promění zhruba v patnácti letech. Od té doby prý jen záleží na individuálním tréninku. Do šachu vstupuje také moderní technologie. Každý si může zahrát po internetu.

Těchto vymožeností moderní doby samozřejmě využívají i v Postoupkách. „Děti všeobecně málo čtou. Je spousta krásných knih o šachu, ale málokdo je otevře. Využíváme online tréninkové metody, ale hraní po internetu až tolik nedoporučujeme. Souboj přímo na šachovnici totiž nic nenahradí,“ tvrdil předseda oddílu v Postoupkách Vladimír Opluštil.

 

 

 

 

 

 

Napsat komentář