Vánoční dárek na YouTube :-) Skotský gambit!

 
 

 

Dneska jsem natočil vánoční dárek pro všechny fandy youtube Robert a Petr šachy, pro všechny kdo nás sledujete. Rozhodl jsem se pro zahájení a to sice skotský gambit.

Určitě nejsem sám, kdo řešil problém co hrát na 1.e4 e5 2.Jf3 Jc6. V roce 2017 vyšla výborná kniha na skotský gambit od velmistra Alexe Fishbeina a tuto knihu jsem si prostudoval. Velmi se mi zalíbila idea skotského gambitu vznikající po 3.d4 exd4 4.Sc4! A když jsem viděl výborné videa na gambity od velmistra Pavla Šimáčka, nebylo co řešit ? Přináším tedy gambit a ukazuji (někdy dost podrobně) jak ho hrát. Hodně čerpám z oné knihy, něco opravuji, něco doporučuji. V každém případě kdo by zatoužil toho vědět více, vřele knihu doporučuji. Autor si dal opravdu hodně záležet.

Jediné co chybí – co jsem neudělal – je větší rozbor 4…Sc5 – ale to by video bylo pak extrémně dlouhé (GM Fishbeim podrobně analyzuje) a pak jsem (ruku na srdce) zapomněl na tah 9…Se7. Zde jenom napíšu, že nejlepší je 10.f3 Jc5 11.f4 Je4 a nyní 12.Jd2! Jxd2 13.Dxd2! s dalším f5 a bílý má super pozici. Jak jsem připravoval toto video a těch variant bylo/ je opravdu hodně, tak toto mi uniklo.

Poprvé a určitě ne naposledy jsem skotský gambit použil v roce 2018 ve slovenské extralize se silným velmistrem Baloghem Csabou (2631). A myslím, že zahájení obstálo na výbornou, však uvidíte ?

Doufám, že se vám nejenom budou líbit teoretické rozbory, ale také hodit a použijete je. Myslím si, že skotský gambit má budoucnost a je to silná zbraň v rukou hladového šachisty.

Zde to je:

 

Napsat komentář