CITOVSKÁ TŘÍKRÁLOVÁ ROŠÁDA OPĚT NA VÝTEČNOU

 
Kdo se vydal napříč mírně mrazivému počasí a nečekané sněhové nadílce v sobotu 5. ledna do Citova na již 8. ročník místní Tříkrálové rošády, rozhodně neprohloupil. Rapid turnaj na 9 kol hraný tempem 15 minut na partii poskytl perfektní zázemí ve všech ohledech a každý, kdo se jej zúčastnil, odjížděl se slovy chvály a díků pořadatelům.
Klání v roli hlavního rozhodčího spolehlivě odřídil Tomáš Přikryl, který se mohl opřít o výborně připravený realizační tým. Nic na tom nemění ani mírné zpoždění z počátku, které v rámci rozpisu hráčů chápe každý, kdo kdy nějaký turnaj pořádal. Stejně tak nikdo nemůže ovlivnit poruchu tiskárny během polední přestávky, která citovské potrápila, jelikož se nějakou dobu nedařilo zprovoznit ani dovezenou náhradu.

 

 

I to se však nakonec vyřešilo a hráči to v podstatě nijak nepocítili, jelikož tou dobou si v obědové pauze užívali výborně zásobeného bufetu, který se nesl ve znamení zvěřiny. Konkrétně z divočáka domácí připravili řízek s bramborovým salátem, gulášek i výpečky se zelím a knedlíkem, takže bylo skoro těžké volit čemu dát přednost. Pivo i nealko nápoje byly rovněž k dispozici a k tomu milá (a velmi půvabná) obsluha jen podtrhla vynikající dojem, který ještě umocnil kvalitní cenový fond, a to jak finanční tak i věcný.


Pohled do hracího sálu

Startovní pole bylo poněkud nevyrovnané. Na počátku se registrovala silná špička, které v pozici hlavního favorita vévodil IM Jan Sosna (2317) z Poruby, následován silnými kandidáty mistra Koutným (2261) z Vlčnova a Vaňkem (2258), hrajícím aktuálně za Vrbno pod Pradědem. Mezi hlavní potenciální pronásledovatele pak patřila ještě čtveřice fide mistrů. Obvyklý střed hráčů s elo 2000-1800 nechyběl, ale byl slaběji zastoupen. O to početnější byl ale zadek startovního pole hráčů s elo pod 1800. Vedlo to k tomu, že v okamžiku, kdy švýcar „roztřídil“ pořadí, naráželi na sebe hodně vyrovnaní hráči a šance tak byly až do konce značně otevřené pro mnohé z účastníků.

Každý z šachistů ví, jak nevyzpytatelné mohou být patnáctiminutovky a nezřídka se stává, že i hlavní favorité mají horkou půdu pod nohama. Jednička turnaje IM Sosna střídal výhry a remízy, kterých však bylo více, než by se u něj čekalo, a když v předposledním kole prohrál, stačilo jeho 6,5 bodu jen na celkové šesté místo. V popředí tak figurovali jiní.


U svých partií bojují zleva FM Cagašík a Koutný.

V prvních pěti kolech si zlatou příčku držel FM Cagašík (2242), když všechny partie vyhrál! Zbytek turnaje pak se silnými hráči remizoval a zcela nepokrytě se těšil na první místo. Spokojený byl ještě i záhy po začátku posledního kola. „Dal jsem to rychle za remízu. Moji konkurenti Koutný a Vaněk s největší pravděpodobností ve vzájemné partii udělají totéž a v tom případě mohu slavit úspěch,“ usmíval se v jídelně při konzumaci kančích výpečků Cagašík.

Nemohl tušit, že Koutný i Vaněk mohou být jiného názoru, zejména když prvně jmenovaný zjistil, že by mu vedlejší hodnocení na přední příčky nemuselo spolehlivě stačit. Koutný už během turnaje předváděl bojovné a nekompromisní šachy. Ve čtvrtém kole sice klopýtl a prohrál, ve zbytku ale vítězil. A do bitvy šel naplno i v závěru. Přesto s Vaňkem tahal černými z počátku za kratší konec. V taktikou nabité pozici se ale Vaněk nešťastně přepočítal v klíčovém okamžiku a to znamenalo konec. Koutný dosáhl 7,5 bodu a samostatné první místo!


Zleva třetí FM Mudrák, první Koutný a druhý FM Cagašík

„Nebylo to tady jednoduché, i když v žádné partii, s výjimkou té poslední, jsem nebyl ohrožený. Šel jsem k závěrečnému souboji s cílem hrát i černými naplno, nic jiného mi nezbývalo. Výhra mě samozřejmě velmi těší. Navíc je to trochu paradoxní. Původně jsme chtěli jet s kamarádem na jiný turnaj, ale on zaspal a tak jsme se narychlo dostali sem,“ usmíval se Koutný. Vaňka porážka stála medailové pozice a skončil na nepopulárním bramborovém místě. Třetí příčku obsadil FM Mudrák (2224), jenž ukázal rovněž bojovného ducha, když bez jediné remízy dvě prohry dokázal kompenzovat 7 vítězstvími!

Turnaj byl zdařilý, všichni si zahráli s chutí a věřím, že za rok se vrátíme zase!

závěrečné pořadí v xls

výsledky na chess-results

fotogalerie

 

Napsat komentář