Zápas Kunovice C – Vlčnov C

Zdravím všechny šachové nadšence a všechny co máte rádi vlčnovské šachy k zápasu 6.kola v Kunovicích , jsme nastupovali , jako favorité. Nechtěli jsme soupeře podcenit, proto postavil kapitán , Marek Kadlčík , osvědčenou sestavu, jen Jirka Kolouch si vzal volno, nahradil ho uzdravený Libor Ficenc.

Na první šachovnici jsem hrál já (Honza Moštěk) a popíši jen svou partii, jelikož jsem se na ostatní partie nedíval snažím se být plně koncentrován hlavně na svou partii. Další týden tady a mám opět černé (věrné) figury, jak se někdy říká. Čekal jsem jiného soupeře, myslel jsem, že budu hrát se Slanicayem, nakonec jsem hrál s panem Šáchou, který mě již v minulosti pěkně porazil, ale nevím před kolika lety to bylo. V této partii se mu to, ale nepovedlo, jelikož už po zahájení stál dosti pochybně. A já našel pěkný manévr na napadání největší slabiny bílého a nakonec ji získal, takže jsem vedl o pěšce více. Potom se soupeř snažil pozici komplikovat, ale všechno jsem správně spočítal a postupně stál lépe. V jedné chvíli mohl zkusit soupeř obětovat jezdce za 2 pěšce a možná by partie byla nakonec remis, i-když objektivně bych stál na výhru, ale pěšců by bylo hodně málo. Nakonec se k tomuto soupeř neodhodlal a pak jsem mu chytil jezdce. Ale ne tak, že ho získám, ale tak, že neměl žádný tah a tak jsem hrál imaginárně s lehkou figurou víc. Nakonec udělal soupeř několik pochybných rozhodnutí a v pozici s dvojicí spojených pěšců, kteří pelášili do dámy soupeř partii vzdal. Neměl totiž jak oba dva chytit jen s pomalým jezdcem. Velmi pěkná partie!!!

Na druhé šachovnici hrál bílými Ondra Podškubka, který se po vydařeném rapidovém turnaji ve Skalici rozhodl zahrát měkce zahájení, z kterého nezískal žádnou výhodu a po únavě ze sobotního turnaje nabídl remizu a soupeř ji rád přijal.

Na třetí šachovnici hrál Vlastik Oharek, kde jsem viděl, že po zápletkách ve střední hře se pozice dostala do stavu na šachovnici do lepší pozice, kde měl Vlastik 2 věže a 5 pěšců a soupeř měl věž 2 lehké figury a jen 3 pěšce. Důležité je dodat, že 2 pěšci Vlastika byli volní pěšci, kde by tato zkutečnost měla rozhodovat a pomoci právě straně s 2 věžemi. Nakonec Vlastik udělal špatné rozhodnutí a dokonce stál v partii po špatně odehraných taktických zápletkách dokonce hůře, takže remis parádní.

Na čtvrté šachovnici hrál bílými Libor Ficenc, který se ve střední hře dostal pod tlak soupeřových figur, kde soupeř nakonec přešel do koncovky nestejnobarevných střelců, která byla technicky lepší (možná při-vyhraná) za černého. Kvůli pracovní vytíženosti a za již rozhodnutého stavu soupeř vzal remis. Za což mu děkujeme, že pomohl našemu hráči v pracovní vytíženosti.

Za to na páté šachovnici se děli divy, kde osvědčený velmistr Jenda Ondrůšek ve svém, jak sám říká systému zahájení dokázal soupeře přehrát černými figurami.

Na sedmé šachovnici hrál zkušeně Jenda Javor, který se nenechal uchlácholit nabídkami remizi ze strany nadějného mladého soupeře a hrál dál a i-když ho soupeř dost trápil nakonec dokázal svou partii Jenda vyhrát.

Na sedmé šachovnici hrál Marek Kadlčík, který získal ve střední hře 2 pěšce, ale rozhodl se přejít do dámské koncovky, která a to ruku na srdce jsou asi nejtěžší koncovky ze všech. Proto jen podotknu i já jsem s nimi měl co do činění a už vím, že se k nim moc přibližovat nechci. Je tam velké procento remizových tendencí ve formě věčného šachu od soupeře nebo jak se stalo i zde proher, kde se Marek špatně rozhodl ustoupit králem a soupeř mu nadělil nakonec mat. Remis tam měl zaručeně ve formě věčného šachu, ale za rozhodnutého stavu chtěl zkusit zabojovat vyhrát, což se samozřejmě cenní a věřím, že si z toho všichni vezmeme poučení. Dámské koncovky neeee!!!

Na osmé šachovnici hrál bílými náš předseda Petr Kadlčík, kde jsem partii ani neviděl a už bylo vymalováno jeho soupeř moc rychle tahal a ztratil materiál a nakonec se vzdal. Dneska měl Petr Kadlčík lehčí den.

 

Nakonec jsem článek napsal já (Honza Moštěk), abych trochu více popsal partie, které se hráli a jak vypadala realita, protože na výsledkové listině to vypadá skvěle, ale jak jste si mohli přečíst nebylo to tak růžové.

 

ŠO Kunovice C   TJ Vlčnov C
Šácha Milan V Z 1681 0 1 1866 Moštěk Jan V Z
Zemčík Jan Z 1615 ½ ½ 1761 Podškubka Ondřej Z
Růčka Pavel Z 1733 ½ ½ 1764 Oharek Vlastimil V Z
Bílek Jaromír 1418 ½ ½ 1924 Ficenc Libor V
Vavřík Jiří 1391 0 1 1712 Ondrůšek Jan Z
Noščák Denis 1079 0 1 1824 Javor Jan Z
Botek Jan 1015 1 0 1178 Kadlčík Marek
Zapletal Matyáš 1044 0 1 1450 Kadlčík Petr
  2 ½ 5 ½

5 komentářů u „Zápas Kunovice C – Vlčnov C“

  1. Zdravím vlčnovské příznivce královské hry,dovolím si já něco napsat jen konkrétně k výsledku na 7.šachovnici Botek Jan ml-Kadlčík Marek….Nedá mi to,abych nenapsal k této partii komentář,přestože se jedná o hráče O.N.Ves,se kterým hraju v družstvu..Partii vyhrál Botek ml. po neuvěřitelném kiksu Marka Kadlčíka..po 38.tahu c2-c3 + mělo přijít představení dámy na Df5 a pak by se ukázalo…se dvěma pěšci navíc by to měl hráč uhrát…nemohu souhlasit s tvrzením,že dámské koncovky jsou nejtěžšší a pryč od nich..pokud by vznikla pozice s mým navrženínm představením dámy na Df5,pak bych chtěl vidět kohokoliv,jak by při normálních tazích zabránil proměně pěšce bud a nebo d v dámu,na tento konec bych to hrál,černého krále bych nechal hezky shovaného,je mu tam dobře..Někdy z ranného mládí si pamatuju dodnes výrok bud nějakého bývalého mstra světa nebo velmistra,že nejtěžší je vyhrát vyhranou partii,člověk už se vidí jinde a přestane dávat pozor a pak bác!!!Snad se na tom pan Marek kadlčík nerazí,ale
    chtít od vyhrané pozice ještě víc se rovná sebevraždě,kterou nakonec šachově spáchal..
    Ale je to jen jedna partie,jako družstvo jste vyhráli s přehledem..tak ať se vám dále daří
    Mirek Pavlas

    Odpovědět
    • Nejtěžší je vyhrát vyhranou hru (Emanuel Lasker) a toto už jsme zažili určitě skoro všichni a tento výrok ctím už hodně dlouho…

      Odpovědět
  2. Nejvlaznejsi vykon bych rekl,ze byl podan snad jen na 6.desce,kde si J.J.zbytecne komplikoval zivot a koledoval si.i Libor byl pod tlakem ale ukociroval to.o dopsani D.Holecka na soupisku r.p.jsem mluvil.zrovna na tyto zapasy by se hodil,ikdyz v sobotu hral k.p.ve vsetine.uvidime v sobotu opet v Kunovicich na V.Cene jak si nasi zaci povedou

    Odpovědět
  3. Povinná výhra, ale včerejší výkon, kromě Honzi Mošťka, byl vlažný, na příštího soupeře by asi nestačil.
    U Kunovic se mi líbili mladí kluci, Hošťák s Botkem, zatím jsou s mládeží před námi, ale i máme šikovného
    Dominika Holečka, který by měl příští sezonu dostat možnost hrát více zápasů a vyzkoušet si RP.
    I Petr Kapusta a Honza Moštěk mají šikovné žáčky, věřím , že nás brzy nahradí.

    Odpovědět
    • Mně podle toho jak jsem se podíval, jak partie vypadaly výkon nepřišel vlažný, ale dobrý. Ale pak se to nějak Zlomilo, kde Vlastik pokazil svou lepší pozici a Libor přešel zbytečně aktivně do horší koncovky. Jinak mi partie přišly dobré. Ondra si po minulých prohrách chtěl odpočinout i po turnaji ve Skalici a Marek bojoval, jako lev, ale někdy to prostě je spíše na škodu. Taky jsem to už kolikrát zažil!!!

      Odpovědět

Napsat komentář