Příběh jedné šachové lásky…..

 

Běločka

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Příběh, který vám chci vyprávět se odehrál v průběhu ligy mládežnických družstev republik SSSR na počátku 50.let minulého století.Na druhé šachovnici Ukrajiny hrál tehdy Eduard Gufeld. Bylo mu 17 let a přišlo to, co je v jeho věku běžné a normální. Zamiloval se do okouzlující šachistky s velkýma modrýma očima. Jmenovala se Bella a hrála v družstvu Ruské republiky (RSFSR).

 

 

 

 

 

 

Dívka měla během turnaje spoustu nápadníků, kteří jí nabízeli pomoc při analyzách, přípravě zahájení na jednotlivé soupeře a pod. , samozřejmě včetně Edika (jak nazývali Gufelda), ale pro něj z neznámých důvodů krásná Bella jeho nabídky všechny odmítala. Nabízel jí rady, doporučení i triky, jen aby si získal její přízeň, ale vždy byl kategoricky odmítnut.
Každý den když chodíval k partii, šel se podívat ke stolku , kde hrála dáma jeho srdce, s radostí, že ji opět vidí. Když Gufeld komentoval tento příběh o mnoho let později řekl: „Každý, kdo se v tomto věku zamiloval to snadno pochopí .“
Jeden den hrál team Ukrajiny s Uzbekistánem. Gufeld měl černými za soupeře Khasidovského a po 29.tahu bílého vznikla následující pozice:

Beločka 1Typické postavení střední hry , vzniklé z Grünfeldovy indické obr. „ Kdyby tak Běločka věděla, jaké mám životní zásady! Je to už více než 30 let od té doby, ale já stále zůstal věrný své první lásce – Grünfeldově indické.! – píše Gufeld v roce 1985.V pozici diagramu přišlo ohromující  29. … Vh1 !! 30. Kxh1 Dh5 

Téměř všichni účastníci šampionátu se shlukli kolem stolu, aby přímo pozorovali brilantní kombinaci. TÉMĚŘ všichni . Běločka tam ale není…..
Edik se šel podívat k jejímu stolu a téměř ji hypnotizoval svými pohledy.Místo na hru myslel jen na ni. Pak náhle zvedla hlavu a podívala se na něj svýma hlubokýma modrýma očima. Myslel si, že pochopila jeho city… Ona se podívala zpět na svoji pozici na šachovnici a provedla rychle svůj tah….Jenže hrůza. Tragedie …hrubá chyba a ztrácí tak svoji partii.Edik byl šokován tím co se stalo ,činil se za to zodpovědný. Vrátil se ke svému stolu a v panice nabídl soupeři remis, kterou on ochotně přijal. Gufeld uvádí, že analyza po partii ukázala, že černý měl vyhrát, ale dnes už počítač ihned ukáže, že po 31. Kg1 Sxf3 21. Ve1!! vyhraje bílý

A Běločka? Ta běžela za vedoucím svého družstva si stěžovat a prohlašovala, že příčinou její prohry byl nebohý Edik…..A další den rozhodčí vydal příkaz: „Zakazuje se hráči Ukrajiny Eduardu Gufeldovi přibližovat se k ženské zástupkyni ruské republiky!“ Není známo, zda někdy v historii, ve kterékoliv soutěži byl vydán takový nebo podobný zákaz

Tento příběh však ještě není u konce. Další den se hrálo utkání RSFR – Ukrajina a na druhé šachovnici hráli Edik a Běločka proti sobě.Je tedy zřejmé, že zákaz rozhodčího neměl v tomto případě žádny vliv a tak mohl mladý Edik zůstat v blízkosti své lásky bez obavy z uložení dalšího trestu. Ona se ale tvářila zcela lhostejně a za celou dobu na něj ani nepohlédla . Osud ale chtěl,aby zůstali oba dlouho u své partie. Ta dospěla do pozice, ve které byl na tahu Edik (jako bílý).

Beločka 2Postavení sice bílému neslibuje výhru,ale on chtěl být s dívkou co nejdéle, takže hráli a hráli.Když už odehráli 150. tah černá reklamovala trojí opakování pozice. Ve 120,134 a 150. tahu. No a získal dalších asi 15 minut , než rozhodčí vše zkontrolovali a vyhlásili, že k tomu opravdu došlo , tedy partie je remis. Jenže s tím se tvrdohlavý Edik nechtěl spokojit, protože tušil, že už pak dívku nikdy neuvidí a podal protest, pro údajné odlišné postavení věže ve 134.tahu. Po dalších 20.minutách byl ovšem jeho protest zamítnut, partie prohlášena za remis a rozhodčí vydal oficiální varování hráči Ukrajiny Eduardu Gufeldovi pro obtěžování dotčené osoby. (Dnes by se tomu říkalo harašení. ) ?
Tak skončil příběh velké ale nenaplněné lásky Eduarda Gufelda…..
(Zdroj: Renato Andreoli,soloscacchi, 2014)

1 komentář u „Příběh jedné šachové lásky…..“

  1. :). Tak to není ani v Sosonkovi a kapitola o Edikovi tam je. Nejlepší v ní je Petrosjanovo zhodnocení jeho teoretických příruček.

    Odpovědět

Napsat komentář