Vlčnovský Kámen ze srdce

Dobře před dvěma měsíci jsme se spolu na tomto webu dívali na úvodní tři kola skupiny E 2. ligy. Nyní pohlédneme na dění v kolech 4.-7., pochopitelně značně subjektivníma očima Vlčnova a zejména taky hlavně na jeho zápasy.

Los tomu chtěl, že po úvodních třech kolech soutěže měli vlčnovští za sebou tři ze čtyř papírově nejsilnějších soupeřů 2.ligy E a se 6 body mohli s optimismem hledět do budoucnosti, i přes kolaps s Grygovem vlastně B. Nejsem přívrženec sázení, ale kdyby mi někdo tehdy učinil nabídku sázky, že Vlčnov v dalších třech kolech nezíská ani bod, asi bych vidině snadného zisku neodolal! Ale nakonec se velká rošáda (rozuměj 0-0-0 v bodových ziscích) stala skutečností.

Ve 4. kole pojalo Staré Město B utkání s Vlčnovem jako prestižní regionální derby a nastoupilo v nejsilnější možné sestavě, kterou zatím v žádném dalším utkání nezopakovalo. Od počátku se průběh bojů vyvíjel spíše lépe pro domácí, kteří se brzy ujali vedení 1-0, když kosa Kapusty narazila na kámen Fery Vrány. Po vyrovnání stavu našim Karlem Vlachem přišly asi oprávněné celé body pro Martina Húska i Jana Horsáka a bylo to 3-1 pro S. Město. Jiskřičku naděje na bod jsem uhasil já. Zahleděný již od zahájení do lepší koncovky jsem pominul možný přechod do velmi výhodné střední hry. Když kolem 25. tahu kýžená jednofigurová koncovka s mým mohutným střelcem vznikla, nepochopitelně můj král nešel na dominantní pole d5 s další likvidací soupeřova Pe5 a pravděpodobnou výhrou. Po takové půlce již byl zápas definitivně ztracený. Navíc v souboji mladých na osmé desce v časovkách prováhal Honza Moštěk celý bod či půlku s 12-ti letým Vlastimilem Babulou. Dělba bodů v partii kola Tomáš Danada-Petr Bažant ml. i mezi Petrem Bažantem st- Petrem Koutným stanovila množná až příliš vysokou, ale zaslouženou výhru SM 5,5-2,5. V tomto kole se v souboji dvou papírově nejsilnějších družstev soutěže určitě nečekala tak vysoká výhra Lipovce s Velkými Losinami 6,5-1,5.

V 5.kole se Vlčnovu povedl nový oddílový rekord, který si ovšem nedáme na nástěnku, kterou vlastně ani nemáme. Historicky nejvyšší rozdíl v součtu Ela hráčů na všech osmi deskách 1385 bodů v náš prospěch a porážka! Soupeři SK Prostějov byli houževnatí, k tomu možné podcenění třeba na osmé desce a byly problémy. Sice jsme díky Petrovi Kapustovi šli do vedení, ale stav se brzy otočil a větší šance na zápasové body měli hosté z Prostějova. Když ale Miroslav Tichý promýšlel, jak nejlépe projít pěšcem do dámy, až s Petrem Koutným překročil čas, vypadalo to na definitivní zlom pro nás. Za stavu 3-3 zbývala jedna lepší a druhá přímo vyhraná partie pro Vlčnov. Mírně lepší skončila remízou a vyhranou náš hráč nakonec pokazil až do prohry a tak 3,5-4,5 pro Prostějov! Nedá se říci, že by nás trochu utěšila porážka Lipovce se všemi třemi GM a docela úplné sestavě v Grygově 2-6, při rozdílu Ela 680 bodů v jejich prospěch.

6.kolo a pro nás nepříjemný soupeř SK Podlužan Prušánky. Celkem se čekal vyrovnaný zápas, což i docela byl, až ovšem na konečný výsledek! Každé družstvo šlo do zápasu se zcela odlišnou strategií. Domácí měli zájem odremízovat prvních pět šachovnic, což i dokumentovali zahájením a nabídkami v partiích, Vlčnov chtěl naopak půlit poslední tři. Rychle skončili hráči na dvou čelních šachovnicích. Remíza na sedmičce byla snad jediným vlčnovským úspěchem v utkání. Na poslední desce, i přes výměnu dam, se našemu hráči na dámském křídle zamotalo do klubka hned pět figur a jejich rozmotání stálo materiál a bod. Nešťastný ústup krále Pavla Dubiny ve vyrovnané pozici vedl k okamžité prohře. Mně se nepodařilo zesílit menší výhodu ve výměnné francouzské v celý bod, soupeř Milan Boháček se bránil houževnatě a vynalézavě. Stav tak byl již 4-2 pro domácí. Zarputilá

snaha Petra Koutného o výhru při věžích, nestejných střelcích a jediném pěšcovi nečekaně vyústila ve ztrátu jeho figury. Nejhodnotnější partií byla Petr Kapusta-Slavomír Sremeňák, kde se střídaly šance obou stran. Poutavá anabáze B krále z g1 až na h6 při všech těžkých figurách a pak zpět až na a1 s konzumací několika pionů cestou, stojí za zhlédnutí. Nakonec měl sice náš hráč v dámské koncovce 2P:1P, ale poslední soupeřův pěšec se po 85 tazích prodral až k dámě a tím upravil stav na 2-6 z našeho pohledu. Touto opět neúměrně vysokou prohrou začaly Vlčnovu záchranářské starosti. V tomto kole se již možná hrálo o prvního sestupujícího – Veselí n.Mor. porazilo nejtěsněji Kunovice, kterým pouhé2 body již posouvají záchranu na teoretickou hranici.

V 7. kole nás tak čekal, po zdárném úvodu soutěže nečekaný úkol. Boj o záchranu s nováčkem soutěže ŠK Veselí nad Moravou. Při plných sestavách je opět výrazná kvalita dle Ela na straně Vlčnova. Tentokrát vše celkem klapalo podle našich představ. Zejména všechny partie bílými kameny probíhaly pod naší taktovkou a menší, či velkou výhodou již od zahájení. Jako první však zaskóroval Karel Vlach, jehož soupeř v nepohodlné pozici trochu zoufale obětoval figuru bez kompenzace. Jarda Buráň černými s Petrem Bílkem sice v zahájení celkem vyrovnal, ale pak nevěděl jak to stavět dále a dostal se do problémů, ztratil pěšce a v jezdcové koncovce byl bez šancí. To bylo ale naposledy, kdy byl stav utkání vyrovnaný. Pak již plně bodoval Jožka Mudrák, jehož soupeř Jan Hudeček se asi dal zmást rádoby krotkým zahájením B. Záhy přišel o pěšce, pak musel dát 2LF:V. Jeho nabídka remízy zde měla trochu humorný nádech a brzy bylo hotovo. Vzápětí zabodoval i Petr Kapusta, který svým nátlakovým pojetím brzy stlačil soupeřovy figury na posledních dvě řady a pak si jen vychutnával různé taktické údery. Již na 4-1 za 2 minuty po Kapustovi zvýšil Pavel Dubina, tentokrát ale po přísně pozičně vedeném boji. Opět ale byly figury Franty Křížka postupně zatlačeny do svého tábora, kam naopak ale vnikla hrozná B dáma. V konci šlo vlastně o zuzwang, který vyústil do ztrát materiálu. Tomáš Danada, věren svému stylu „všechno nebo nic“, nedobral vniklého pěšce na c6 se slušnou pozicí. Naopak obětoval ještě střelce za vnik své věže na druhou řadu. Jakub Uřičář ale zahrál několik přesných tahů a bylo po útoku i partii. Jako již několikrát v této sezóně končili kapitán Vlčnova a jeho zástupce. Mně soupeř Petr Symerský po 7 minutách přemýšlení nastavil věž do malé kombinace se střelcovou vidličkou a znemožnil tak prokazovat přednosti mého lepšího střelce, aktivnější věže a aktivizujícího se krále v dalším průběhu koncovky. Petrovi Koutnému se nezdařilo dotáhnout do vítězného konce koncovku lehkých figur s pěšcem více a tak se konečné skóre zápasu zastavilo na 5,5-2,5 pro Vlčnov. A protože v souběžně hraném utkání vlčnovského Béčka v KS ve stejné místnosti se rovněž zadařilo a porazili nebezpečné SM E 5-3, bylo v sále hodně radosti. O jiných momentech, nasazení atd. již psal ve svém příspěvku Petr Koutný. Po utkání se několik kamenů spadlých ze srdce některých funkcionářů i hráčů Vlčnova asi v hracím sále našlo!

V 7. kole došlo k jednoznačné diferenciaci tabulky. Všechna čtyři poslední družstva v kole dosti výrazně prohrála, a je tak nanejvýš pravděpodobné, že pouze mezi nimi třeba hledat sestupující. Deklasující dojem budí zejména výhra Vsetína 7-1 se Zlínem. Pohled na turnajovou tabulku pro „znalé“ je nyní velmi zvláštní. V čele, a to s velkým náskokem, figurují Grygov a Vsetín, papírově 5., resp. 7. družstvo dle základních sestav. I třetí Kroměříž B měl spíše urputně bojovat o záchranu se svým devátým průměrem. Teprve za nimi figurují družstva z prvních čtyř „papírových pozic“ před zahájením soutěže. A jejich postupové šance jsou již spíše teoretické. Že by se tvůrci hodnocení systémů ELO před 50 lety namáhali zbytečně? To asi ne, ale letošní skupina 2.L E přináší jen další výrazný důkaz, že nějaké hodnocení nevyhraje partii a mnohem více to platí v soutěžích družstev. Zde bojovnost, plné nasazení a kolektivní duch dokáže nahradit mnohé herní nedostatky! V boji o záchranu vidím nejmenší šance u Veselí n.M., i když momentálně figuruje na nesestupové pozici. Utká se totiž vesměs s družstvy z popředí. Obdobně jsou na tom i Kunovice, které ale mají navíc pouhé 2 body. To jsou pro mne dvě družstva, kde skoro mohou již vypisovat přihlášky do KP 2019-20. Naopak Zlín končí všechno s družstvy druhé poloviny tabulky. Ale bude to pro něj skutečně výhoda? Jenom, pokud je bude porážet! Když ne, tak mu naopak konkurent utíká. Je na obou pólech tabulky o co hrát a docela je možné, že o postupu bude rozhodovat až závěrečné kolo, kdy se utkají Grygov a Vsetín. Nechme se překvapit, co nám další kola přinesou! (Milan Babula)

Napsat komentář