Nedělejte si starosti o vaše Elo

Rating ( ELO ) systém je velmi přesný. To je na jednu stranu dobré… ale také na druhou stranu to může být i špatné. Člověk bývá často ovlivněn různými dojmy a pohledy. Když hráči hrají první partii na elo, tak si tuto skutečnost často ani neuvědomují, ale rychle se to změní. Jakmile mladí nebo noví hráči zjistí jak přesné je „elo“ hodnocení, tak rychle začínají na své hře pracovat a kladou si otázky Co nového se mohu ještě přiučit? Jak mohu zlepšit svoji hru a potažmo také rating. Ukažme si tedy co přesně rating systém řeší? V podstatě vytváří jakýsi „stín “ vaší herní síly a numerický předpoklad jak jste dobrým či „špatným“ hráčem či hráčkou. Proč zrovna stín? Protože systém hodnocení pomocí elo nikdy absolutně zrcadlově nevyjádří vaši skutečnou sílu. Namísto toho se snaží o co nejpřesnější ohodnocení na základě vašich výsledků a soupeřova ela. Ale ačkoliv je to jen stín, je toto hodnocení dostatečně přesné a může vypadat jako vaše herní „zrcadlo“. Problém je, že tento stín není nikdy konečný, třeba pokud se snažíte neustále dosáhnout vyšších met jako je národní nebo mezinárodní šachový titul, pro který je výše ela nezbytným předpokladem nebo se jednoduše jen snažíte zlepšovat. A zajisté jestli se chcete dostat na národní mistrovství, či světový šampionát atd. měli byste dosáhnout určité výše ela, ale to už je téma na další článek. Nicméně pokud již máte tento „problém“ , tak si určitě zasloužíte velkou gratulaci.

 

 

 

2017-01-02-20_57_20-dont-worry-about-your-rating-chess

Hlavní věc, kterou si musíte zapamatovat je, že  elo jednoduše kopíruje vaši herní sílu. Nic víc a nic míň. Jestli se stanete na základě tréninku silnější hráč, tak vaše elo dříve nebo později půjde nahoru. Pokud nebudete trénovat, tak se vaše elo s největší pravděpodobností propadne. Ano najdou se i takoví, kteří chtějí se svým elem manipulovat, třeba nabídka remízy v lepší pozici hráčům, kteří mají vyšší elo se může zdát jako dobrá volba, ale spěje to spíše ke zkreslenému pohledu a jistému strachu a obavám vyhrát partii s elově silnějším hráčem. Když tento strach překonáte a partii se silnějším hráčem nakonce vyhrajete, máte více než dvojnásobek elo bodů jako při pouhé remíze. V případě, že jde o mnoho silnějšího hráče můžete také dosáhnout i na speciální bonus.

2017-01-02-20_57_42-dont-worry-about-your-rating-chess
Předpokládejme, že vaše elo ( a vaše herní síla ) je X, ale vy jste zahrál fanatastický turnaj, kde jste dokázal hrát o mnoho lépe než je vaše skutečná síla. Vaše herní síla v tomto turnaji je X+500 a vaše elo jde nahoru X+100, ale skutečně byste měli být X, jste v podstatě nadhodnocený. Co potom? Když skutečně budete dlouhodobě dosahovat síly X vaše elo postupně spadne a budete zase X. V případě, že následující turnaj zahrajete opravdu špatně a budete X-100, tak se nic hrozného neděje. Když budete na příštích turnajích hrát na své úrovni, tak se Vám elo opět upraví na hodnotu X.

Ale tento docela přesný elo systém znamená i něco více. Znamená  jednu věc, že pokud chcete, aby Vaše elo rostlo, tak prostě a jednoduše na něj „zapomeňte“ – nerozptylujte tím, že nějaké elo existuje. Pokud se nebudete strachovat o své elo a místo toho se soustředíte na herní sílu – budou se dít velké věci.

Nejlepší cesta jak „manipulovat“ v dobrém slova smyslu se svým elem, je zlepšit svoji hru! To samozřejmě není vždycky snadné a jednoduché, ale pokud budete opravdu poctivě a usilovně trénovat, tak s největší pravděpodobností svoji hru a herní sílu opravdu zlepšíte.

Autor    Dan Heisman  / chess.com / Wynnewood, PA, United States

Přeložil, zkrátil a redakčně upravil Roman Hlavička

Nedělejte si starosti o vaše elo

Napsat komentář