Kuriozní šachová zahájení

Uměleckou šachovou soupravu pokřtili v Úštěku šéfredaktor LN István Léko a soudce Vojtěch Cepl

Originální šachovou soupravu vyrobenou z plastových víček od laků na vlasy, pěn na holení, voňavek a dalších sprejů pokřtili o uplynulém víkendu její noví majitelé společně s novináři z Lidových novin a předsedou Pražské šachové společnosti. Šachy vytvořil šéfredaktor LN István Léko přímo na míru pro dvorek středověkého domu v Úštěku v Českém středohoří.

 

 

První partii s novými šachovými figurami sehrál jejich autor István Léko se soudcem Vojtěchem Ceplem FOTO PM

První partii s touto barevnou šachovou soupravou sehrál její autor proti pánovi domu, soudci Vojtěchu Ceplovi. Ten se ukázal být zkušeným a náruživým šachistou, který nejprve porazil Istvána Léka a poté demonstroval autorovi těchto řádek nejen celý středověký dům i s třemi patry sklepů, ale také kolik jedu se skrývá v obskurním šachovém zahájení Hanspaulská bouda. Černý v něm pochybným třetím tahem nabídne bílému otráveného pěšce, a pokud ho bílý pozře, není mu už pomoci. Podívejte se na nejkrásnější z možných pokračování Hanspaulské boudy, které končí nádherným dušeným matem.

1.e4 e5 2.Jf3 Jc6 3.Sc4 Jd4?! Vezme-li bílý jezdce na d4, nebo udělá-li rošádu, stojí lépe než černý. Jenže skokem jezdce do centra černý přestává krýt pěšce na e5, nelze ho slupnout?

4.Jxe5?? Dg5! N a tomto výpadu dámy je celá bouda postavená. Po všech jiných tazích by stál černý na prohru, po tomto je však v prohrané pozici bílý. Vidličku na f7 černý nijak krýt nemusel, protože bílému visí nejen jezdec na e5, ale i pěšec na g2 a pak věž na h1…

5.Jxf7 Dxg2 6.Vf1 Dxe4+ 7.Se2 Jf3#

Zahájení Hanspaulská bouda piloval soudce Cepl před čtyřiceti lety se svými spolužáky na základní škole a jistě může obohatit repertoár nejednoho kavárenského hráče.

O podobných pastích v zahájeních bylo sepsáno už i několik knih, připomeňme zde ještě jedno zahájení české provenience, které není založeno na taktické, ale psychologické pasti. Je to zahájení zvané Parní obrana a jeho vynálezcem a propagátorem byl svérazný pražský šachista z poloviny minulého století Bedřich Poucha.

Černá výstavba je samozřejmě méněcenná a objektivně stojí černý na prohru, její vtip je ale v čase a v psychologii. V bleskových partiích Bedřich Poucha na jakékoli tahy bílého bleskurychle posouval své pěšce o pouhé jedno pole a za ně si připravil střelce a jezdce. Bílý vidí, že si z něj černý dělá srandu, a tak ho chce exemplárně ztrestat, a proto přemýšlí a hledá nejlepší možné tahy. A i kdyby nepřepjal strunu v touze rázně vyvrátit Parní obranu, přesto ztrácí drahocenný čas, který mu v koncovce bleskové partie bude chybět.

Spisovatel a šachista Vítězslav Houška ve svém blogu na praguechess.cz vzpomínal, jak jednou na akademickém mistrovství světa 1964 zařídil pro Bedřicha Pouchu pozdrav od slavného amerického velmistra Williama Lombardyho. Tehdejší nejlepší americký šachista poslal Bedřichu Pouchovi do kavárny U Nováků pohlednici: „Seznámil jsem se s Vaší Parní obranou a musím přiznat, že mě ohromila svěžestí a originalitou. Nebudete mi snad mít za zlé, že si dovolím Vaše zahájení zařadit do svého repertoáru.“

PAVEL MATOCHA

www.sachypozlovice.cz/2017/12/kuriozni-sachova-zahajeni/

Napsat komentář