Jarní šachové soustředění mládežnické reprezentace

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Během druhého prodlouženého květnového víkendu jsem se sešel spolu s ostatními reprezentanty na soustředění mládeže. Útočištěm nám bylo rekreační středisko TON Tesák v oblasti Hostýnských vrchů, v malebném kraji lesů vod a strání.

 

 

Z různých koutů naší země se na místo konání sjelo celkem 39 účastníků. Podle výkonnosti jsme byli rozděleni do tří různobarevných tréninkových skupin. Žlutou skupinu první dny trénoval Pavel Benčo, kterého na závěr vystřídala velmistryně Olga Sikorová. Modrou skupinu trénoval velmistr Tomáš Polák a nejsilnější červenou skupinu trénoval velmistr Sergej Movsesjan. Každý den jsme šest hodin tvrdě trénovali a rozvíjeli své šachové dovednosti. Trenéři nás učili jemnosti ve strategii, seznamovali se šachovým uměním Magnuse Carlsena. Také jsme se mnoho dozvěděli o „špatných“ figurách, pevnostech, poziční oběti kvality a dámy. Zajímavými tématy byla motivace a ženský šach.

V modré skupině Štěpán Hrbek dohrává pozici s trenérem Tomášem Polákem.

Každý večer byl pro nás připraven šachový program. Ve čtvrtek to byl kvíz o sladké ceny, pokud máte zájem, tak můžete zkusit hádat odpovědi stejně jako my. ? V pátek zajímavá beseda s trenéry, kde jsme se bavili jejich veselými historkami z turnajů. V sobotu jsme měli překvapení v podobě besedy se speciálním hostem, českým velmistrem Vlastimilem Babulou. Dokonce si pro nás připravil i ukázku své vítězné partie s Davidem Navarou. Partii nám popsal a také analyzoval. Partie byla útočná s mnoha zajímavými momenty. Osobně se mi velmi líbila spolupráce černých figurek, která udolala bílé figurky Davida Navary.

Kvíz Sergeje Movsesjana. Znáte také odpovědi na všechny otázky?

Vítězné družstvo kvízu o sladké ceny. Zleva: Michael Kureš, Jakub Vojta, Lucie Fizerová, Matyáš Zeman, Jakub Kůsa, Martina Šťastná a autor kvízu Sergej Movsesjan.

Na druhém místě se umístilo družstvo zleva: Filip Neumann, Petr Fojt, Matyáš Paseka, Anna Marie Koubová, Marek Fizer, Jakub Voříšek, opět spolu se Sergejem Movsesjanem.

Volný čas po přednáškách jsme věnovali osvěžení ducha na čerstvém moravském vzduchu. Hráli jsme fotbal na místním hřišti, výborně jsme se bavili a zároveň posílili týmového ducha soustředění. Další oblíbenou aktivitou byly volné bleskové partie konané v jídelně. Když už byla zmíněna jídelna, tak musím říci, že snídaně, obědy i večeře byly výborné a nikdo snad hlady nestrádal. ?

A protože to nebyly prázdniny, ale soustředění reprezentace mládeže, bylo nutné každé ráno zahájit rozcvičkou. Ve zdravém těle zdravý duch. Před osmou hodinou jsme každé ráno stáli nastoupeni na plácku před hlavní budovou a tužili svá těla. První polovinu soustředění rozcvičku vedl Pavel Benčo, ve druhé polovině soustředění ho nahradil Tomáš Polák, který nám také během cvičení nedal oddychu. Běhali jsme, protahovali se a nakonec jsme dělali kliky nebo dřepy. Po takové rozcvičce byl každý rád, že může usednout za šachovnici. ?

Za šachovnici usedli Vlastimil Babula ml. (vlevo) a Matouš Hlavina (vpravo).

Během soustředění panovala hektická nálada a každá chvilka byla naplno využita. Přesto mi v sobotu Sergej Movsesjan věnoval pár minut času na krátký rozhovor, kdy jsem se chtěl zeptat, jak se mu na soustředění líbí. Sergej bleskově odpovídá „Zatím jsem spokojený, také nám vcelku přeje počasí a společně si užíváme příjemnou atmosféru“. Sergej trénoval nejsilnější červenou skupinu, a proto se musím zeptat, jak je s touto skupinou spokojen. I zde přichází odpověď bez zaváhání „Myslím, že moji skupinu tematické přednášky zaujaly a také doufám, že si z nich hráči něco užitečného do budoucna odnesou“. A už zbývala jen krátká chvilka na poslední otázku, kdy mě zajímalo, na jaký turnaj nebo partii se Sergej v současné době těší nebo připravuje. „Další můj turnaj bude Francouzská liga TOP12, které se zúčastním“ odpovídá Sergej Movsesjan a mně nezbývá než poděkovat za rozhovor a čas, který mi věnoval.

Součástí nabitého programu byla přednáška a beseda s velmistrem Vlastimilem Babulou, přednášce také přihlíží organizátor a vedoucí soustředění Petr Pisk.

Myslím, že nejen pro mě toto soustředění bylo velikou motivací do dalšího šachového studia. Dalo nám všem hodně nových poznatků ze šachové strategie, které teď zúročíme na silně obsazených šachových turnajích.

Na závěr bych rád za všechny účastníky poděkoval organizátorům za možnost účastnit se tohoto soustředění.

Jakub Kůsa

Napsat komentář