Memoriál PhDr. Jiřího Zajíce.

 

 

 

 

19.5.2019 uspořádal ŠO TJ Valašské Meziříčí tradiční Rapid turnaj, nyní již jako 8. r. Memoriálu PhDr.Jiřího Zajíce, kterého starší šachisté pamatují z jeho mnohaletého působení v armádním šachu, zejména v kdysi špičkovém extraligovém klubu ÚDA Praha. Po ukončení vojenské kariéry se vrátil do Val. Meziříčí, kde se aktivně účastnil šachového dění. Docela příhodně se turnaj odehrál v areálu bývalých kasáren Černá hora a na startu se sešlo symbolicky 64 hráčů, včetně rekordního počtu hráčů z Polska. Těch bylo rovných 20, mnozí startovali i den předtím na turnaji družstev v nedaleké Skaličce.

Někteří Poláci byli velmi dobré výkonnosti, ke kvalitnímu obsazení přispělo rovněž 7 mezinárodních mistrů a 4 FM. Hrálo se 9 kol tempem 12 minut + 4s/tah. Přídavek 4 sekund na provedený tah je pro takové soutěže vhodný. Neprodlužuje zbytečně partie, ale současně je již příliš neovlivňuje na kvalitě, ani třeba překročením času v jasně vyhraných postaveních.

Dá se odpovědně říci, že turnaj režírovali zástupci ze Slávie Kroměříž a TJ Vlčnov. Startovali sice z těchto klubů pouze 4, resp. 3 hráči, ale většinou se pohybovali na úplné špici pořadí. V konečné tabulce šest hráčů z těchto klubů skončilo v TOP 11. A že nejvyšší stupně vítězů připadnou pouze zástupcům těchto oddílů, bylo jasné již před závěrečným kolem. Vedl IM Jan Sosna, nová akvizice TJ Vlčnov se 7 body, před dvojicí IM Karel Malinovský (Sl. Kroměříž) a IM Babula (TJ Vlčnov) po 6,5 b. K tomu v posledním kole los svedl do dvojice Sosnu s Babulou, což znamenalo ve výsledku první místo pro Vlčnov, které vybojoval Sosna s 8 body. Malinovskému patří pomyslné stříbro se 7,5 body, které by ve většině ročníků stačily na prvenství. Drtivý finiš 3(3) vynesl překvapivě na třetí místo Piotra Snihura (Pol). Měl jediný 7 bodů, takže mu jeho slabý B-H neublížil. Naopak nejtěsnější rozdíly v B-H rozhodly o umístění na 4.-7. místech. Nakonec, opět celkem překvapivě, se z této čtveřice 6,5 bodových nejvýše umístil FM Kamil Szadkowski (Pol), rovněž díky dobrému finiši 3(4). Následoval IM Pavel Zpěvák (ŠO Kunovice), který snad počtvrté v posledních měsících o jediné místo a polovinu bodu v B-H předstihl Babulu. Sedmý skončil FM Josef Mudrák (Sl. Kroměříž). Další čtveřici se 6 b vede jeho oddílový kolega IM Milan Pastirčák. Následují IM Jozef Michenka (HM Ostrava), FM František Vrána (ŠK Staré Město) a Petr Kapusta (Sl. Kroměříž), na kterého však již cena nezbyla, neboť ceny byly vypsány pouze pro TOP 10.

V kategorii žen, kterých startovalo 6, byl závěr velmi dramatický. Zdeňka Vránová (ŠK Staré Město) v posledním kole prohrála, přesto jí 5 bodů stačilo. Kateřina Zpěváková, která ji dohnala, měla stejný počet bodů, ale horší B-H. Třetí kandidátka na prvenství mezi ženami, Polka Malgorzata Steszek , totiž v úplném závěru turnaje dokázala nevyhrát jednoduchou koncovku S+P:P. Nejlepší ženský B-H ji tak při 4,5 bodech mezi ženami k posunu nepomohl.

Nejlepším seniorem +65 se stal Milan Babula. Nejstarším účastníkem turnaje byl Josef Slížek (Val. Bystřice), ročník 1935. Pouze o rok mladší byl Vladimír Holeček (BŠŠ).

Poláci získali prvenství v kategorii dorostenců do 18 let, nejlepším žákem je Jakub Mařák (ŠK Zlín) se 4,5 b (ročník 2005).

Organizátoři odvedli kvalitní práci, jak při přípravě turnaje, tak v jeho průběhu, turnaj proto proběhl zcela hladce. Jenom ředitel Josef Novák si mi postěžoval o problémech s doplněním organizátorů o mladší, pro šach zapálené jedince.

Napsat komentář