Po dvanácti remízách skončil zkrácenou hrou zápas o šachového mistra světa. Nejlepší hráč světa Nor Magnus Carlsen porazil Američana Fabiana Caruanu a získal čtvrtý titul. Souboj pozorně sledoval i český velmistr Martin Petr.

Jak jste si finálový zápas o titul mistra světaužil?

Z dvanácti remíz jsem byl trochu zklamaný, doufal jsem aspoň v nějaké rezultativní partie. Na druhou stranu tři momenty mě potěšily. Hrála se zajímavá zahájení – sicilská, mohl jsem se jet do Londýna osobně podívat a finále přitáhlo obrovský zájem médií.

Co taková osobní návštěva šachového finále obnáší?

Lístek stál sedmdesát liber, za to jste si mohl sednout do publika. Tam je zvukotěsná skleněná stěna, za níž sedí hráči, na které koukáte. Partie trvá pět šest hodin a nad jedním tahem se přemýšlí třeba deset minut. Ale kromě toho partii komentovala Judit Polgár, nejslavnější šachistka. Vypráví, co se děje na šachovnici, a přidává historky ze zákulisí.

Čím si vysvětlit, že všech dvanáct základních partií skončilo remízou?

Po dlouhé době se sešli hráči, kteří jsou opravdu vyrovnaní, první dva na světovém žebříčku. Měli šance vyhrát – Caruana osmou partii, Carlsen první nebo dvanáctou. Ale nevyužili je.

Rozhodla náhlá smrt. V čem je tato hra náročnější?

Musím upřesnit, že k náhlé smrti nedošlo, ta by byla až úplně poslední partií. Carlsen vyhrál v rapid partiích, tedy ve zrychleném tempu hry. Rapidové partie trvají přibližně hodinu, každý z hráčů má půl hodiny na přemýšlení. Je to přibližně pětkrát rychlejší než normální hra.

Český velmistr Martin Petr
Český velmistr Martin Petr • Autor: Milan Jaroš

Jak se šachisté na podobná vrcholná utkání připravují?

Laici si myslí, že se šachisté učí hlavně varianty zahájení. To platí jen částečně. Hráči opouštějí teorii zahájení někdy kolem desátého patnáctého tahu, pak už přemýšlejí samostatně. Je tedy důležité naučit se zahájení, ale také si prostudovat soupeřův styl hry. Co má během hry nejraději – jestli zápletky, nejasné situace, nebo vyjasněné situace. Podle toho šachista volí úvodní schéma hry.

Hovoříte o hře. Co psychická nebo fyzická příprava? 

Samozřejmě pokud partie trvá šest hodin, pak je obrovským nervovým vypětím. Když hráli kdysi Karpov s Kasparovem, tak jejich první zápas museli přerušit, protože Karpov zhubl o deset kilo a byl na tom zdravotně velmi špatně. Pro šachistu je hra náročnější, než se laikům zdá, proto jsou také šachy zařazeny mezi sporty. Caruana i Carlsen sportují a jsou ve skvělé fyzické kondici, to je dnes pro špičkového šachistu nezbytné.

O jaké se hraje peníze?

Fond finálového zápasu byl milion eur, pro vítěze tedy asi čtrnáct milionů korun. Pro Carlsena to není nic, kvůli čemu by nespal. Očekával bych větší cenový fond vzhledem k tomu, že se hraje o mistra světa, protože na jiných turnajích světové tour jsou podobné ceny.

Jak jsou dotovány turnaje v Česku?

To je složitější téma, protože se nevyplácí jen honorář za vítězství. Když chce pořadatel zajistit účast nejlepšího českého hráče Davida Navary, tak mu zaplatí náklady včetně startovného, které se u špičkového turnaje pohybuje v řádu desítek tisíc korun. Ve stejné výši se pak pohybují honoráře. To je rozdíl oproti tenisu, kde jsou úžasné cenové fondy, ale hráči si všechno platí sami. V šachách i průměrný velmistr dostane často na turnajích dobré podmínky účasti.

Kolik se dá hrát turnajů třeba za měsíc?

Jsou lidé, kteří cestují po světě a skoro pořád hrají šachy. Takové v ČR momentálně máme dva nebo tři. Starší šachisté se věnují trénování a jezdí trénovat do zahraničí.

V čem spočívá síla špičkového šachisty? Ve schopnosti kombinovat, koncentrovat se, v inteligenci?

Kombinace všeho, co jste zmínil. Roli také hraje představivost, znalost dosavadních partií a schémat, psychologická chytrost vůči soupeři.

Pokud srovnáme letošní dva finalisty s šachovými legendami Kasparovem a Karpovem, jak se liší?

Na tohle téma se vedou velké spory. Já si myslím, že Carlsen hraje šachy lépe než Kasparov nebo Karpov i proto, že se šachy stejně jako jiné sporty vyvíjejí.

Jak se vyvíjejí?

Proč běhá Bolt lépe než jeho předchůdci? Jde o jemné nuance ve stylu hry, v propočtu variant, v důrazu na různé fáze hry, kdy někdo má radši koncovky, jiný zahájení. V šachách můžeme sledovat novou dynamiku, protože počítače hrají šachy lépe než lidé, to dřív nebylo. Ta hra je stará víc než pět set let, ale počítače do ní vnášejí nové věci. Carlsen už vyrůstal s počítači, je tedy zástupcem nové šachové generace a jeho hra je proto trochu jiná. Ale to se těžko popisuje.

Jak jiná?

Kasparov měl tým lidí, kteří ho před partií připravovali a analyzovali mu situace. Také dnes mají nejlepší hráči své sekundanty, kteří jim analyzují zahájení. Dělá se to ale pomocí počítačů, které myslí jinak než lidé. Hráči se snaží získat přístup k co nejvýkonnějším počítačům a nejlepšímu softwaru, aby si připravili variantu zahájení, kterou soupeř nebude znát.

Jak myslí počítače jinak než lidé, pokud jde o šachy?

Když hráli Kasparov a Karpov šachy, tak se rozhodovali na základě obecných pravidel, která se vyvíjela stovky let. Například že je dobré mít dvojici střelců nebo že samostatný pěšák je slabina – nebo že je dobré mít krále v bezpečí. Zkrátka to, co učíme děti. Brali v úvahu tahle pravidla, studovali šachovou historii. Počítačům je tohle úplně jedno. Hledají nejlepší tahy, které vedou k výhře. Jejich uvažování mění i lidi. Velmistr Hikaru Nakamura tvrdí, že nikdy žádné knížky o historii šachů nečetl, prostě hrál bleskovky on-line, a tak se zlepšoval.

Lidé tak díky počítačům objevují postupy, které dřív byly nemyslitelné, protože porušují obecné zákonitosti a nikdo nad nimi ani nepřemýšlel. Dnes počítač něco doporučí a všichni se snaží pochopit proč. Počítače tak vytvářejí nové tahy, přístupy, pravidla. Pak je ještě jedna věc, proč se šachy mění. Když hrál Kasparov partii, tak všichni říkali: Takhle to hrál mistr světa, tak to musí být dobré. Dnes, když Carlsen hraje, tak kdekdo říká: Tady udělal chybu. I podprůměrní hráči mohou díky radám od počítače kritizovat mistra světa a navrhovat lepší tahy, což dřív nebylo možné.

Šachy jsou tedy víc otevřené?

Ano – a zároveň klesla autorita mistrů světa. K úspěchu je potřeba znát více druhů zahájení. Počítače přinášejí i do šachů obrovské množství informací sdílených po internetu. Kdesi na šachovém cloudu jsou uložené všechny možné šachové analýzy a úkolem šachisty je si tyto informace zapamatovat. Ale na druhou stranu si nikdo nepamatuje všechno, takže pořád je dobré učit se obecné principy, umět nad šachy přemýšlet.

Lze díky počítačům v šachách podvádět?

Tento problém řešíme. Mobil hraje šachy lépe než já – pokud si jej tedy během ligového utkání vezmu na záchod, můžu podvádět. Jsou lidé, kteří nehrají fér, proto se zavádějí skenery proti elektronickým zařízením i v naší extralize třeba při vstupu do sálu. Pokud má někdo u sebe mobil, je okamžitě zkontumován. Ale světová špička je naprosto čistá, v tom máme výhodu oproti jiným sportům. Kdyby někdo podváděl, tak se to pozná ve výkonnosti. Když s ním pak protihráč bude po partii analyzovat, rychle pozná, že nějaký postup nevymyslel vlastní hlavou – to platí zvlášť u hráčů, kteří by se pokoušeli podvádět opakovaně.