Je to na Vás, potrénujete?

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Na tahu bílý a potrénujte,  třeba nad tím, proč bílý nezahrál Jd5 hned? Co mu vadilo, co viděl a proč zahrál něco lepšího? Toto je krásný trénink na vše co v partii potřebujete, propočet, odhad a přehled. Je to Vaše…

 

Na tahu bílý zahrál bxc5, ale já se ptám, proč nezahrál Jd5? Tedy otázka na Vás, čeho se bál bílý a řeknu že právem a proto nezahrál Jd5. Toto je krásný trénink na nejen propočty, ale i vyhodnocení pozice po propočtech, na to vyhodnotit jak se bude hrát dál partie a možná i to, že jestli nová pozice je pro nás lehce hratelná a nebo ne. Prostě spousta otázek a na to jen jeden diagram!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Jd5 a bílý se bál, nebo nebál ale správně vyhodnotil variantu Jd5 Jxd5!! Sxd8 Jxb4 a Vxd8 jako lépe hratelnou za černého, Dáma za dvě figury a tři pěšce. !!  Toto je právě důležité, každou variantu co propočítáme nakonci vyhodnotit a říct si sám sobě, chci toto opravdu hrát? Bude se mi to hrát dobře? Budu vědět, co budu chtít hrát? Budu tu pozici umět hrát? 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Protože, když si vyhodnotím že toto není pro bílého to co by opravdu dnes chtěl hrát, tak zahraje lehký a hratelný….bxc5 bxc5 Jd5 Jb8, kde sice má černý o dva pěšce více, ale má slabinky ( a7 a c5) má neaktivní figurky a určitě budete se mnou souhlasit, že toto se bude hrát lépe bílému jak v partii Azmaiparashvili – Gavrikov, teda tam to zahrál čený ještě lépe….a po bxc5 zahrál hned Jb8 a bílý zahrál Da3, jsem si jistý, že uznáte, že taková pozice je pro blílého lepší, než pozice kde má černý dámu za dvě lehké figury a tři pěšce:) 

 

 

 

Napsat komentář