Šachové zajímavosti – víte to?

Mám pro Vás pár zajímavostí, které jste možná nevěděli, tak například víte že “ Nesmrtelná partie“ z roku 1851 mezi Adol Anderssen Lionel Kieseritzky byla jen neformální partie v přestávce jednoho turnaje? Víte že ve slavném filmu Sedmá pečeť hraje hlavní hrdina šachovou partií se smrtí? Víte že, první zmínka o Sicilské obrany je z roku 1594? Nebo že v kavárně Café de la Regence hrávali šachy nejvýznamější lidé své doby – například Voltaire, Robespierre či Napoleón?…….

 

Víte že, první mistr světa v šachu Wilhelm Stenitz byl Pražským rodákem? Nebo že Najdorfův systém nevymyslel Najdrof, ale český hráč Karel Opočenský? Víte že samotného krále jde zmatit bez pomoci jen dvoumi střelci? První český odborný šachový časopis se jmenoval Šach-Mat? počátky amerického šachu jsou spjaty se jménem státníka, diplomata, přírodovědce a spisovatele Benjamina Franklina?

 

a Víte že….

se anglickému šachovému mistrovi první poloviny  19 století  Eliahu Williamsovi říkalo pro jeho pomalé tempo hry bristolský lenochod?

první titul šachového velmistra byl udělen roku 1914 Ruským carem Mikulášem II?

anglický šachista Joseph Henry Blackurne měl přezdívku Černá smrt?

prvním mistrem Čech se stal roku 1905 Oldřich Duras

nejstarším šachovým klubem na světě je Schachgesellschaft Zurich založený roku 1809?

francouzský šachový mistr Alexandre Deschapelles považovaný po smrti F.A.D Phillisdora za nejlepšího hráče své doby byl povoláním voják, stal se generálem a v Napoleónských válkách přišel o pravou nohu?

jediný hráč, který si podržel titul Mistra Světa až do smrti byl Aljechin?

prvním šachovým klubem v česku byl Český Spolek Šachovní založen v březnu 1884 v Praze?

Napsat komentář