Krajská soutěž – západ 1.kolo

Zdravím, všechny šachové fanoušky pomalu nám začíná sezóna a už za sebou máme první kola některých soutěží. I Vlčnov B zamířil do 1.kola Krajské soutěže – západ, kde jsme zamířili do Sulimova k prvnímu zápasu v naší soutěži. Postavili jsme slušnou soupisku a jeli jsme si užít první šachovou neděli v letošní sezóně. Dále si můžete přečíst, jak se zápas vyvýjel a jak se hrálo na všech šachovnicích. Už dopředu vám můžu prozdradit, že hvězdou zápasu byl Jan Javor, který nás svou výhrou v zápasu dostal do klidu a ostatní hráči už mohli jen kontrolovat pozice a výsledek.

Na 1.šachovnici hrál černými figurami Jarda Buráň, který rozehrál solidní a pevné zahájení proti svému soupeři a chystal se soupeř postupně tlačit. Ve vyrovnané pozici, remizoval Milan Flekač a já (Jan Moštěk) a po prohlédnutí ostatních šachovnic přijal nabídnutou remis.

Na 2.šachovnici jsem hrál já (Jan Moštěk) bílými figurami, kde jsem brzy po zahájení dostal nabídku remizi. V průběhu kontroly jednotlivých postavení na šachovnicích remizoval Milan Flekač a já nechal natikávat čas a čekal zda se na některé šachovnici něco pokazí. Bohužel jsem nebyl zdravotně úpplně v pořádku tak jsem byl za nabídku remisi ze strany soupeře rád, ale čekal jsem zda se něco nezmění. Nakonec jsem nabídku remizi přijal.

Na 3.šachovnici hrál černými figurami Milan Flekač, který po zahájení získal pěšce v postavení s pasivními figurami. Soupeř nabídl Milanovi remis a Milan ji ve vyrovnané pozici černými kameny se stejně silným soupeřem přijal.

Na 4.šachovnici hrál Ondra Podškubka bílými figurami, kde rozehrál dobře pozici a v partii vznikl izolovaný pěšec a měl v pozici rozhodně výhodu bílými kameny. Ovšem pak Ondra provedl špatné rozhodnutí a izolovaný pěšec na straně černého zmizel a tím získal černý prostorovou převahu na královském křídle a pak si rozehrál dobře své figury. Nakonec ale soupeř provedl měkké pokračování a nabídl remis, kterou Ondra vzal.

Na 5.šachovnici hrál Libor Ficenc černými figurami, kde po zahájení se dostal do mírně pasivní pozice s menším prostorem a ne úplně kativními figurami. Postupně se mu podařilo vyměnit 3 lehké figury a pak se prostorová převaha soupeře neukazovala tak důležitá. V této chvíli už dohrál pouze Libor a Vlastik Oharek, kde jsme věřili, že Libor vyrovnanou pozici pohlídá a udrží, což taky bravurně zvládl. Super!!!

Na 6.šachovnici hrál Vlastik Oharek bílými figurami, kde se po zájení dostal do nepříjemné vazby přes Jc3 na svého krále. Dokud neudělal rošádu tak se vazby nemohl zbavit. Když se mu podařila udělat rošáda provedli se výměny ve vazbě a Vlastikovi vzniklo slabé pole na c4, kde okamžitě skočil soupeřův jezdec. Vlastik měl lepší pěšcovou strukturu na královském křídle a obsadil slabé pole f5 svým jezdcem. Nakonec se v pozici vytvořili 2 volní pěšci. Vlastik měl volného pěšce na d-sloupci a soupeř na a-sloupci a situace vypadala vyrovnaně pro obě strany a partie mohla dopadnout dobře, jak pro náš tak i pro soupeřův prospěch. Dále nevím jak partie pokračovala, ale Vlastik ji dokázal vyhrát a pokud bude mít čas určitě vám do komentáře doplní, jak partie dále pokračovala. Gratuluji mu k 1 výhře v sezóně a super výkon!!!

Na 7.šachovnici hrál Jenda Ondrůšek černými figurami, který získal po zahájení trochu pasivnější pozici, ovšem s obrácenými rošádami a zčal tak boj na různých křídle. Bílému se podařilo dříve vytvořit aktivitu na opačné straně, než Jendovi na královském křídle, ale nic se nedělo, jelikož měl Jenda všechno pokryto. A i-když si po partii všichni mysleli, že bílý musí stát o dost lépe, podle mě mohl pozici v pohodě udržet a pozice byla spíše remizová. Tak si to myslel i Jenda Ondrůšek a tak přijal nabídku remizi od soupeře.

Na 8.šachovnici hrál Jan Javor bílými figurami, a musím opravdu zatleskat zahrál partii opravdu velmi pěkně a i-když mu soupeř zbytečně daroval figuru na lesku jeho výkonu to neubírá. Zahrál partii přesně podle základních šachových principů. Kde rozehrál správně a aktivně figurky, získal centrum a otevřený f-sloupec s věží. Soupeři zůstal zapomenutý král na e8 a toho Jenda přesně využil, když na jeho krále otevřel centrální sloupec a a sloupec f. Pak soupeř provedl špatný kombinační propočet a ztratil figuru a o pár tahů později, ztratil i další figuru a Jenda už si výhru nenechal utéct.

Konečná tabulka

Šach. 3   ŠK RAPOS Sulimov A ELO 10   TJ Vlčnov B ELO 3 : 5
3.1  
 
Navrátilík, Pavel
2063  
 
Buráň, Jaroslav
2110 ½ – ½
3.2  
 
Šudřich, Radek
2027  
 
Moštěk, Jan
1876 ½ – ½
3.3  
 
Daněk, Libor
1944  
 
Flekač, Milan
1917 ½ – ½
3.4  
 
Závodský, Jiří
1840  
 
Podškubka, Ondřej
1712 ½ – ½
3.5  
 
Hora, Miroslav
1757  
 
Ficenc, Libor
1889 ½ – ½
3.6  
 
Žák, Alois
1701  
 
Oharek, Vlastimil
1774 0 – 1
3.7  
 
Daněk, Roman
1463  
 
Ondrůšek, Jan
1686 ½ – ½
3.8  
 
Pospíšil, Emil
1616  
 
Javor, Jan
1607 0 – 1

Napsat komentář