Těžké boje na východě (Vlčnov D)

 

 

 

 

Dne 24.11.2019 jsme zajížděli ke 3. mistrovskému utkání na půdu tradičního soupeře z Boršic u Buchlovic. Boršice mají soupisku nabytou velezkušenými hráči  jako jsou Ludvíček, Frýbort, Šaňák a Skalka – matadoři boršického oddílu. Již před tímto soubojem jsem týmu avizoval, že nás čeká velmi těžký boj, neboť naše ela nedosahují  takových výšin, jako jsou ela našich soupeřů. Náš průměr je dokonce nejslabší z celé této soutěže, ale i tak jsme jako tým dokázali minulé kolo urvat po těžkém boji cennou remízu s Vlčnovem „C“, což považuji za největší úspěch našeho celého týmu v tomto roce!

Již v pondělí avizuji těžkou zprávu, že Milan Flekač nenastoupí k nedělnímu zápasu, což je pro nás obrovská ztráta, neboť je to náš tahoun a zároveň nejsilnější článek celého týmu. Musím tedy za něho volit náhradu, kterou je Vláďa Bilavčík, který se kolo od kola zlepšuje a zároveň hraje jeho teprve 4. zápas a vidím, že chuť do šachů tam je!

Sraz jsme měli obvykle o půl 9 u místního obchodu, kde jsme všichni (až na Miru Nikorjaka – ten jezdí až z Přerova) jsme jako jeden tým společně vyrazili do Boršic. Cestou proběhla již tradiční debata o nebrání remízí, kterou Jenda Ondrůšek (Gary) asi po pěti letech nenabízí do desátého tahu  ( nabízí ji až v samotném závěru zápasu) – proto zaslouží ode mě pochvalu!

Po vydařené a zcela bezproblémové cestě jsme úspěšně dorazili na místo, kde jsme se vydali na místní „Grétu“ jak ji nazývají boršičtí hráči a usedli za stoly.Jako 1. měl překvapivě dohranou partii Peťa Kadlčík, který svými nekompromisními jezdci  zabarikádoval své střelce, tak že slovo vývin mu asi u této partii nic neříkalo. Dostal nehoráznou pecku ve variantě ( nazval bych to novou variantou francouzské – varianta Jd2,Je2 se zabarikádovanými střelci) kterou asi moc neznal. Byla to obrana jako u Stalingradu, ale s nulovým překvapivým protiútokem. Prohráváme tedy 1:0

Jako 2. Dohrává Dominik na 7.desce, který stojí již od zahájení pasivně, tady asi remíza dobrá.

Další dohrává Mira Nikorjak, který taktéž nepostaví bílými figurami nijak dobrou pozici a možná se to dalo za soupeře nějak zužitkovat. Určitě dobrá remíza.

A teď jdeme do tuhého 2:1 prohráváme a já vstávám od partie, když vidím, jak Marek Kadlčík potřásá Pavlu Tománkovi rukou, když v partii přehlédá snadnou obranu proti útoku bílýma a ztrácí pěšce, následně ztrácí dalšího a po té se vzdává. Prohráváme tedy 3:1.

No.. Na 5.desce se dějí  opravdu věci. Náš hráč ( Moravec René) prohrává o střelce a již od zahájení to vypadá na jasnou prohru, ale? Soupeř v pozici asi +30 daruje Renému figuru zpět a dokonce ještě pěšce. Soupeř ihned nabízí remíz a René nebere a nadšeně s vidinou že vyhraje, skáče do léčky, kde asi po 2 tazích ztrácí opět figuru – 4:1 Partie by se dala nazvat „ Partií z říše divů“, neboť mi to připadalo jo jako takové – s prominutím  „Pašachy“.

Na 8. desce se začíná „vyjasňovat“ – náš hráč Vladimír Bilavčík obětuje figuru za smrtelný útok na černého krále. Láďa zaslouží pochvalu, jde vidět, že se zlepšuje a určitě s ním počítám i na další zápasy !

A teď už jen to špatné..

Za stavu 4:2 je tu ještě vidina na remíz, ale já zasedám k partii a vidím, že soupeř mě v tento daný okamžik již zničí! Přitom zahájení se hrálo zcela v poklidu a myslím si, že černý vyrovná hru. Zkrat začíná ve střední hře, kde po těžkém pátku se nachladím a v místnosti mně začíná být zima, tak se začínám figurkami stahovat až na poslední řadu – nazval bych to asi jako ústup z Moskvy do Berlína, kde mě soupeř pomalu od východu ničí, tak postupně, až získá 2 piky a mně nezbývá, než partii vzdát. 5:2 tedy pro domácí.

No a jako poslední dohrává Jenda Ondrůšek, který asi po pátečním jistém výkonu jako já, nechává bílého jezdce do čtyřicátého tahu na poli g2, který je tam opravdu mrzákem. Proto Jendova pozice je odstřelována ze všech stran, až padnou důležité přední linie, které nás stojí zároveň další bod a my prohráváme 6:2 !

Zápas byl pro nás velmi krutý, neboť soupeř nepostavil ještě své nejsilnější esa, jako jsou Frýbort a Šaňák. Dnes si myslím, že se  celému týmu hrálo špatně, ale já doufám, že v následujících kolách již zabodujeme a dostaneme se zpátky na vrchol !

 

Šachům zdar! Kapitán D-týmu Ondra.

(Fotky jsou pořízeny z šachových stránek http://sachyborsice.cz/ – Zároveň si i zde můžete přečíst o zápasu z pohledu soupeře).

1 komentář u „Těžké boje na východě (Vlčnov D)“

  1. Článek napsaný velice pěkně, určitě z lepšího pohledu než mého. Jen teda naší šachové klubovně určitě „Gréta“ neříkáme. Gréta je hospoda, kam po zápase chodíme analyzovat partie. Tvrzení, že jsme na Grétě usedli ke stolům mě pak přijde humorné, protože to zní jako kdybych šli na pivo. 😀

    Odpovědět

Napsat komentář