Konečně to tam padlo

Už jsou za námi 4.kola šachových zápasů a 24.11 se hrálo další kolo RP-UH, kde se mi nedařilo vyhrát na 1. šachovnici až teď se to konečně změnilo a bílými figurami jsem konečně získal celý bod a to v zápase proti týmu Nivnice A. V článku se podíváme na zajímavé momenty z mé partie a kdo bude mít chuť bude moci zkusit i potrénovat a zahrát stejný tah, jako já a nebo zahrát i lepší tah!!! Tak se příjemně usaďte jdeme na to.

V zápase proti týmu Nivnice A jsem hrál na 1. šachovnici a doma jsem hájil bílé kameny. Hrál jsem proti panu Kohoutkovi Martinovi, který měl za sebou předešlé 2. kola a měl úspěšnost 75 % tedy 1 partii remizoval a 1 vyhrál. Zatím co já jsem měl pouhých 50 %, což může vypadat, že to není na 1.šachovnici špatné, ovšem v dané soutěži jsem čekal lepší výsledky. Rozehráli jsme zahájení a mně se povedlo soupeři eliminovat jeho bělopolného střelce na b7, který měl úplně volnou diagonálu a vymněnil jsem jej za ne úplně ideálně postaveného střelce na e2 a v zahájení jsem získal aspoň částečnou výhodu bílými kameny. Pak soupeř začal poprvé v zahájení déle přemýšlet a bohužel pro něj udělal hrubku. Buď si daného motivu nevšiml nebo jej špatně spočítal. Můžete zkusit sami v dané pozici je na tahu bílý co by jste zahráli???

V této pozici se mi podařilo po chybě soupeře získat jezdce, kterého jste věřím získali i vy po jednoduché taktické operaci s napadením dámy tahem d5! Dále už to měla být jen otázka techniky, samozřejmě nikdo se nechce tak rychle vzdát a tak soupeř zahrál velké rošádu a začal útočit na mého krále na královském křídle. Podívejme se na další zajímavou pozici v partii…

Poslední tah černého byl Kc7, jelikož bílý hrozil zahrát Sxd6 s další vidlou jezdcem na krále a dámo ve velké rošádě černého. Teď se musím za sebe pochválit tuto část partie, i-když to vypadá, že je to jednoduché tak jsem hrál jako stroj, s kterým jsem si to zkontroloval. Jestli jsem to hrál takticky dobře nebo tam byly lepší možnosti, vím, že se to nemá, ale zajímalo mě to! Tak jak by jste danou pozici řešili vy???

Kde tedy správný postup byl v plánu otevřít sloupce na dámském křídle pěšcem a bílého s plánem a4-a5-a6. Věřím, že jste se ve svém rozboru dostali do podobné pozice, jako já teď na diagramu, kde poslední tah černého byl Db8. A je na vás připravena další otázka, jaký tah by jste nyní v pozici zahráli, který byl o mnohem silnější než jsem zahrál.  Já jsem v dané pozici zahrál tah Jce5 s myšlenkou převodu jezdce na c6 s dalším plánem převodu věže a napadání slabých pěšců černého před králem.

Ovšem nakonec bylo silnější to zahrát rovnou tedy správný tah bílého měl být Va5! a je jedno že vám visí jezdec stejně ho má bílý přece více!

Skoro závěrečná pozice z partie nyní vidíme, že černý hrozí vzít střelce na g3. Bílý se však nevzrušuje a bere Vxb5! černý bere fxg3 a zkouší poslední triky samozřejmě, že tam nic nebylo a bylo možné vzít pak jednoduše dámu na b6, ale já nechtěl situaci zbytečně komplikovat a něco přehlédnout tak jsem si spočítal pozici, ve které budu mít materiální výhodu, i-když by se hrála ještě dalších pár tahů a po tahu bílého fxg3 jsem normálně dobral zpět hxg3. Sice jsem figuru vrátil mám, ale pěšce více a napadám dámu a král černého se cítí nejistě.

Černý zahrál poslední tah své partie 29. Vb8 skoro tedy Miniaturka a já po přemýlšní vzal Jxb8 a soupeř se vzdal. Tato partie se mi opravdu povedla a omlouvám se, že zde není celá k přehrání a že jsou zde jen útržky zajímavých míst z partie. Každá výhra člověka potěší a mě konečně i nabudila na další kola super!!!

 

 

6 komentářů u „Konečně to tam padlo“

  1. Hloupý kdo dává… hloupější kdo nebere… Dobrá výhra, škoda že jen soupeř dal vlastně figuru zadarmo, jinak by to byla asi remíz a tím pádem by zápas zkončil 4:4

    Odpovědět
  2. Honzo gratuluji k výhře. Jen je škoda, že partie není celá, protože mám menší nesrovnalosti už v prvním diagramu.

    Odpovědět
    • Ahoj, promiň partie tam není celá protože ji tam neumím celou dát jen vložit diagramy. A je možné že tam můžeš mít nesrovnasloti, když jsou to části partie, ale v 1 diagramu by mělo být všechno v pořádku a po tahu d5 černý ztrácí materiál, jelikož po výměnách vždy beru jezdce na d7 se šachem to je důležité!

      Odpovědět

Napsat komentář