Novoroční turnaj ve Skalici

Sobota 11. 1. 2020 byla pro 85 hráčů i hráček, kterých startovalo celkem 14, dnem, kdy se sešli na již tradičním Novoročním šachovém turnaji ve Skalici.

Turnaj se hrál na 9 kol klasickým rapid tempem 10 minut + 5s/tah, které účastníci v turnajích v ČR v posledních letech zpravidla postrádají.

Jasnými favority byli FM Samir Sahidi (Elo 2396) a zejména jediný GM mezi 11 hráči s mezinárodním titulem Jergus Pecháč (2487). Ostatní účastníky převyšovali o 150 a více bodů. Pořádajícím se podařilo zajistit dokonce 24 partií systémem On-line, takže průběh turnaje mohlo sledovat hodně příznivců i doma „v papučích“. Tito ovšem přicházeli o přátelskou atmosféru, která v hracím sále Hotelu Sv. Ludmily panovala. Spektrum startujících bylo značně rozmanité; 10 hráčů s ratingem přes 2200, resp. 22 přes 2000, na druhé straně 10 hráčů bez ratingu. 12 seniorů nad 60 let a naproti tomu 23 žáků do 16 let. Zahraniční účast byla výhradně z ČR, z 11 Čechů jich osm dorazilo vlčnovským mikrobusem. Není se čemu divit, neboť někteří hráči reprezentující Vlčnov hrají rovněž řadu let i za Skalici.

Úvodní kola se celkem obešla bez větších překvapení, zejména u nasazené první desítky. Ani „poobědová únava“ se u většiny hráčů moc neprojevila, i když byl oběd tentokrát uspíšen již po 3 kole. Po čtyřech kolech byli 100% kromě prvních dvou nasazených ještě FM Martin Jablonický a FM Andrej Gaša, o jedinou půlku zaostávali Lubomír Bojda a Andrea Bochníčková. Ta se výhrou v 5 kole dotáhla až na úplnou špici, kde hráči v tom kole vesměs remízovali, stala se tak velkou favoritkou vítězství mezi ženami. V šestém kole skončil dost opatrný duel dvou hlavních favoritů nerozhodně a s nimi na 5(6) figurovali i FM Fera Vrána, FM Josef Mudrák, FM Martin Jablonický, FM Andrej Gaša a Oliver Špaček, tedy všichni hlavní favorité. V následujícím kole se úplné čelo zúžilo na Pecháč, Sahidi, Gaša a Vrána. Po osmém kole již bylo jasné, že první dvě příčky si rozdělí dva hlavní favorité, Pecháč a Sahidi a společně s 8 body pak turnaj i zakončili. S každým kolem mne stále více mrzelo, jak jsem otázku vítěze turnaje ovlivnil svým neumětelským uplatňováním dvou spojených pěšců a5,b4 navíc v koncovce V+J proti Sahidi. Nejprve jsem oba pěšce postupně ztratil a při bezduchém potahování při jediných zbývajících pěšcích g katastrofu dovršil nastavením jezdce! Nezbývalo mi, než se Jergusovi za tento kolaps omluvit.

Vítězem turnaje se tak stal FM Samir Sahibi těsně před GM Jergusem Pecháčem. Jediný se 7 body je na třetím místě FM Andrej Gaša. Při prohlížení konečných výsledků na dalších místech se dost hráčů podivovalo. Rozhodčí turnaje Tomáš Danada nám objasnil, že prvním kritériem se pořadatel v průběhu turnaje rozhodl zvolit počet výher, před obvyklými B-H! Jistě má pořadatel právo zvolit pomocná kritéria. Propozice před turnajem byly pouze rámcové, které se o pomocných kritériích vůbec nezmiňovaly, což jinak bývá pravidlem. Ani nebyla kritéria nějak zmíněna před zahájením turnaje, proto bylo k tomuto tolik údivů. Osobně jsem si nedokázal vzpomenout na jiný svůj turnaj, kde by bylo jako první kritérium počet výher, než v roce 1976 Přebor Československé armády v Praze. Stále si pamatuji, jak ředitel Přeboru gen.por. v.v. Hradil nám rázně oznámil „jste vojáci, od kterých čekáme rázný boj a vítězství, proto je rozhodující počet výher“. Jelikož to však byl uzavřený turnaj 14 hráčů, tak to nevadilo. Zcela jinak je tomu v openech o mnoha hráčích, což se mnohokrát potvrdilo i ve Skalici. Hráči, kteří strávili většinu turnaje v tuhých bojích na nejpřednějších stolech s větší pravděpodobností půlek, jsou většinou v nevýhodě proti na startu neúspěšným, kteří pak snáze mohou v dalších partiích vítězit. Možná i pohled na některé z dalších uvedených umístění přispěje jako argument pořadatelům, aby se toto neobvyklé kriterium raději příště již neobjevilo, jak jsme se v hovorech s více účastníky shodli.

Ve skupině pěti hráčů s 6,5 b tak byl nejvýše Oliver Špaček před Danielem Chlpekem (jeho B-H-1 je pouze 39,5, tedy až skoro čtyřicáté v turnaji, což je samozřejmě důsledek jeho prohry v prvním kole). Chlpek vyhrál i kategorii žáků. Až za ním skončil Peter Abel, který

celý turnaj prožil na nejpřednějších stolech, což se projevilo na jeho B-H-1 49,5, které je páté nejvyšší v soutěži. Na dalších místech skončil IM Milan Babula, jako nejlepší senior S60 i nejlepší cizinec. Hned za ním jako poslední s 6,5b skončil nejvzdálenější účastník Jindřich Melich, reprezentující TJ Pankrác Praha, který byl i druhý v seniorské kategorii. Nejlepší z šestibodových je na 9. místě FM František Vrána, který prohrál dvě poslední partie. Nevím, jestli je pro něj útěchou, že se poprvé v životě umístil v kategorii S60, i když je o 10 let mladší od již velmi zkušených seniorů před ním.

Nejlepší v kategorii žen byla nakonec Jana Šošovičková s 5,5 b. Zdeňka Vránová i Simona Bochníčková s 5 body díky 5 výhrám předstihly Andreu Bochníčkovou, která vlastně celý turnaj odehrála na předních stolech. Její finiš 0,5(4) ji nakonec umístil až za obě její děti, které se dopředu na ni s obdivem chodily dívat. Nic jí nebylo platné, že šest jejích soupeřů získalo 6 a více bodů, jenom 4 výhry jí nekompromisně poslaly při shodných 5 bodech až na 33. místo. Hráč na 32. místě Stanislav Dest měl třeba B-H-1 nižší o 13 bodů, plný B-H dokonce o 14,5 b nižší než Andrea.

V osmém kole mne zaujal souboj Františka Jablonického se synem Martinem, kde táta synovi ukázal sílu zkušeností a že se ještě má hodně co v šachu učit! Nasazená trojka tak obsadila až 24. místo opět ovšem značně ovlivněné více remízami s hráči nejužší špičky.

Turnaj proběhl zcela bez konfliktů, takže rozhodčí měli práci hlavně s evidencí výsledků a s nasazováním kol. Kvalita turnaje postupně roste, což subjektivně o obědovém guláši plně tvrdit nemohu. Pro všechny účastníky turnaje byly připraveny ceny, mnohé velmi hodnotné. Zejména v období kolem Vánoc a Nového roku toto většinou skromné šachisty potěší a přispívá k pohodovému průběhu a přátelské atmosféře takovýchto akcí, jak dobře víme i ve Vlčnově na tradičním Štěpánském turnaji 26.12. Věříme, že se většina startujících setká i na příštích ročnících těchto akcí!

(IM Milan Babula – TJ Vlčnov)

Napsat komentář