Když to nejde tak to nejde!!!

Zdravím všechny šachové fanoušky ne jenom Vlčnova a podíváme se na další článek o zápasu B-týmu, kde jsme jeli 26.01.2020 do Holešovic sehrát zápas v Krajské soutěži-západ, proto týmu Holešova B. Byli jsme rádi, že jsme postavili 8 hráčů, ale velmi nám pomohli oba Karlové, kteří za nás odehráli první partii. Určitě jsme nebyli favoriti zápasu, ale po příjezdu jsme zjistili, že soupeři jsou taky oslabeni o své přední hráče, tak jsme zkoušeli zabojovat.

Na 1. šachovnici jsem hrál já (Honza Moštěk) černými figurami. Bohužel, jak jsem již napsal nenastoupili první hráči a tak jsme vůbec nevěděl, co bude soupeř hrát. Nakonec tedy rozehrál partii úplně jinak, než jsem myslel a dostali jsme se do pozice, kterou jsem vůbec neznal a dostal jsem se tak velmi rychle do časového presu, kde jsme odehráli velmi málo tahů a já nad nimi dlouho přemýšlel. Soupeř měl prostorovou převahu a byli všechny figury na šachovnici, tak jsem se pokoušel rychle měnit a zjednodušit hru, ale ztrácel jsem pořád velmi mnoho času a pak jsem udělal taktickou chybu. Zkoušel jsem po ní ještě hrát partii na udržení, ale to už nešlo. Dnes mi to vůbec nešlo a nedá se nic dělat soupeř hrál celou partii velmi zkušeně.

Na 2.šachovnici hrál bílými figurami Ondra Podškubka, který rozehrál dobře zahájení a ve střední hře stále velmi dobře. Aktivní figury volný sloupec a lepšího střelce. Ovšem v jedné chvíli jediný volný sloupec ucpal svým střelcem, a tak mohl černý taktéž zdvojit těžké figury a na sloupci je vyměnit. Nakonec vznikla vyrovnaná pozice, ale už lepší pro černého. Nakonec vznikla remizová pozice pouze se střelci a pěšci nakonec bohužel, udělal Ondra chybu a partii prohrál. Byla to sice remizová pozice, ale chtělo to být přesný.

Na 3.šachovnici hrál černými figurami Karel Hasík, který získá v zahájení a ve střední hře dobrou pozici. Pak přišlo nepřesné rozhodnutí a po to co získal pěšce více ho musel zase vrátit. Nakonec se mohla hrát koncovka 3 pěšci V+S proti 4pěšci V+S na 1 křídle, ale Karel zahrál nepřesnost a 1 pěšce ztratil nakonec tedy remis.

Na 4.šachovnici hrál bílými figurami Tomáš Psotka, který v zahájení stál vyrovnaně, však pak soupeř nezahrál dobře a Tomáš měl dvojici střelců a výborného zabijáka na Sb2 s tím, že černý měl na královském křídle krále a pěšce f5,g6 a h7 tedy velmi slabou pozici. Tomášovi se podařilo vhodně otevřít e-sloupec, kde měl své těžké figury. Pak bohužel nevím jak se začala pozice měnit a nakonec se proměnili až do koncovky střelec proti jezdci.

Na 5.šachovnici hrál černými figurami Vlastik Oharek, který stál v zahájení vyrovnaně avšak ve střední hře zahrál lépe, lépe pochopil svou pozici a stál velmi dobře. Pak jsem bohužel partii neviděl a došla do koncovky, kde se bojovalo a Vlastik měl své pěšce na bílém poli a bílý měl bělopolného střelce stejně tak i Vlastik. Ještě byli v pozici jezdci, kde Vlastik ho měl parádního na opěrném poli a napadal 2 slabiny bílého.

Na 6.šachovnici hrál bílými figurami Karel Bartoš, který rozehrál vyrovnanou pozici. Pak soupeř začal ve střední hře trochu otravovat a zkoušel hledat taktické motivy. Ty však Karel viděl a vše v pohodě pokryl. Nakonec nabídl remis a soupeř ji přijal.

Na 7.šachovnici hrál černými figurami Jan (Garry) Ondrůšek, který rozehrál vyrovnaně zahájení a pak přišli zajímavé zápletky ve střední hře. Bílý chtěl útočit na černého krále na královském křídle, ale neměl všechny figury ve hře a jezdec mu nestál na b3 ideálně. Nakonec vznikla Jendovi slabina na d6 a bílému na f4. Nakonec se soupeři dohodli na remíze.

Na 8.šachovnici hrál bílými figurami Marek Kadlčík, který hrál vyrovnaně v zahájení a pak se mi zdálo, že neví, co má s pozicí dělat a soupeř ji postupně vylepšoval co mohl a stál minimálně rovně. Nakonec tedy nabídka remizi a konec partie.

 

Co říci závěrem, jak již napověděl název článku: Když to nejde tak to prostě nejde a přesto nejede vlak!!!

2 komentáře u „Když to nejde tak to nejde!!!“

  1. Když to nejde tak to nejde a nebo je to v nás!
    je to v přístupu k partii, k pracovitosti před partii, během partie a po partii a je to jen v nás. V nás to začíná a v nás to končí a protože to nejde, chybu hledejme v nás. Tak například, kdo z hráčů z tohoto družstva si rozebral svojí partii a našel v ní chyby? Kdo z hráčů z tohoto zápasu se připravoval na partii doma? kdo z hráčů tohoto družstva dělá aspoň týdně nějaké diagramy? Kdo z hráčů tohoto družstva aspoň trochu trénuje? Za trénink nepovažuji bouchání do hodin jménem bleskovka? Kdo si přehrál tento rok aspoň nějakou partii Carlsena, Aljechina, Laskera, Karpova…? Kdo z hráčů tohoto družstva vydal ze sebe v zápase maximum toho co umí? Kdo z hráčů tohoto družstva se během zápasu rozptyloval řečmi se spoluhráči?
    Když to nejde, je to v nás!

    Odpovědět
  2. 4.šachovnice – vyměnil jsem střelce „zabijáka“ z b2 za jezdce, byla to podle mě nejrychlejší cesta k získání rozhodující výhody – varianta s převodem střelce na c4 je také výherní-ovšem povolil jsem v koncentraci a místo původně zamýšleného Vd2 s atakovaním dámy po jejímž ústupu mimo bojiště by přišel teprve ten šach jako v partii De5+,De6+ a pointou pak bylo Vd7, získávám figuru… to pro přihlížející komentátory… omlouvám se tímto spoluhráčům za svou chvilkovou nesoustředěnost. Tož tak.

    Odpovědět

Napsat komentář