Konečně nějaký bod B-tým

 

 

 

Dnes jsme jeli s B-týmem hrát ven k sehrání dalšího zápasu KS-západ, dnes jsme nemuseli jet nikam daleko, jelikož jsme jeli hrát za kamarády z Dolního Němčí. Tým Dolního Němčí drží v soutěži 2.místo a má velmi silný tým, tak jsem se pokoušel i v našem týmu postavit to nejlepší co jde, abychom neprohráli 7,5-0,5 třeba. Tak nám přijel pomoci Jarda Buráň a Marek Staňa, proto byl dnes náš Garry při zápasu v roli fanouška a kouče zápasu. Přijeli jsme do přátelské atmosféry a pro nás do nových hracích prostor, šachového klubu Dolního Němčí. Po probrání pravidel a informacích k tempu hry jsme zahájili hru.

Na 1.šachovnici hrál Jarda Buráň, který to měl černými figurami dost těžké, obzvláště, když zahrál zahájení, ve kterém si nebyl jist pořadím tahů a variantami a když mu po odehrání zahájení soupeř nabídl remis tak velmi dobrý bod pro nás.

Na 2. šachovnici jsem hrál já (bílými) figurami, pokusil jsem se postavit solidní pozici s útočnými možnostmi na královském křídle a černý na dámském křídle. Pokoušel jsem se na královském křídle při otevřeném h-sloupci zaútočit na soupeřova krále. Černý zahrál rychlý plán s hrou na dámském křídle, kde získal c pěšce a já se pokoušel hrát aktivně na druhé straně. Naštěstí měl soupeř slabého krále, kterého kryla jen věž a ostatní figury na dámském křídle, a tak se mi povedlo pomocí tlaku a opakování tahů udržet remis.

Na 3. šachovnici hrál černými figurami Marek Staňa, který rozehrál dobře zahájení a nastala střední hra. Bohužel ve střední hře přišla menší chyba a ztráta pěšce. Soupeř náš kamarád Světinský po nabídce remízi od Marka ji přijal. Situace nebyla úplně jednoduchá.

Na 4. šachovnici hrál bílými figurami Milan Flekač, který se pokusil zabojovat a postavil svou známou pozici, kde soupeřka provedla výměny figur, co šlo a pozice se dostala skoro do koncovky, kde byla pozice velmi blokovaná. Nakonec Milan nenašel plán, jak by mohl partii hrát na výhru a partie skončila remízou.

Na 5. šachovnici hrál černými figurami Ondra Podškubka, který se ve střední hře dostal do pozice proti dvojicí střelců, kde měl soupeř slabinu na d4, kterou musel držet a dvojice střelců bílého nebyla velmi silná. Bohužel bylo vyměněno hodně pěšců a hrálo se na jednom křídle. Ondra nakonec nenašel plán, jak by mohl pozici ještě více zesílit, jelikož soupeř všechno kryl a na jednu slabinu se nemusí prohrát. Nakonec partie skončila remízou.

Na 6. šachovnici hrál bílými figurami velmi pěknou a aktivní partii Tomáš Psotka, kde se dostal do velmi pěkné pozice s obsazeným d-sloupcem a soupeř neměl vyvinutého Sc8 a Va8 a černý král na královském křídle se necítil moc dobře. Bohužel Tomáš udělal nepřesnost, kde i po ní šlo bojovat o výhodu, ale pak přišlo dlouhé počítání varianty, které nebylo vůbec jednoduché, ale bylo to tam. Nakonec když měl bílý taktéž slabého krále, Tomáš zaútočil a soupeř měl o věž méně, ale aktivní dámu a střelce na slabého krále bílého, a nakonec soupeř mohl dát v pohodě věčný šach. Takže nakonec remis. Pěkná aktivní partie na straně bílého.

Na 7. šachovnici hrál černými figurami Libor Ficenc, kde se jejich partie dostala velmi rychle do koncovky. Kde Libor měl pěšce méně, ale soupeř měl slabou pěšcovou strukturu. V jednu chvíli měl Libor kvalitu více za pěšce, bohužel jeho věž neměla ústup a chytal ji bílý král. A partie skončila opět opakováním tahů dnes to bylo opravdu na pořadu dne. Libor napadl střelce bílý ho pokryl králem zároveň napadl věž a zase věž zpátky a zase král napadl věž atd….

Na 8.šachovnici hrál bílými figurami Vlastik Oharek, který měl aktivní pozici, ale s pěšcem méně. Ani jsem neviděl, kde ho ztratil, měl za něj aktivní figury a dvojici střelců. Takže jsme museli zkusit nabídku remizi, aby se něco náhodou nestalo a soupeř se dostal ze své pasivní pozice. Nakonec naštěstí pro nás dobrá remis.

Napsat komentář