Pro devítiletého immigranta nejsou šachy jenom hra, ale životní změna

 

 

 

 

 

 

 

 

Rodina Taniho Adewumi uprchla z Nigérie a skončila v azylovém domě. Jeho vášeň pro šachy jim pomohla dostat se z nejhoršího.

Devítiletý Tani Adewumi se ve svém ranném dětství téměř o žádné hry moc nezajímal. Zlom přišel ve chvíli kdy jeho starší bratr Austin ukázal jak se hrají šachy. „Má šachy rád, protože je mě bratr naučil“ řekl Tani o Austinovi, kterému je nyní 16 let. Hraní doma na podomácky vyrobené šachovnici s vystřiženými papírovými figurkami  v západní části nigerijského venkova neprobíhalo podle oficiálních šachových pravidel. Ale vydláždilio Tanimu cestu k tomu, aby se stal šachový šampion

 

 

 

 

V roce 2017 Tani, jeho bratr a jejich rodiče uprchli ze své rodné země. Teroristická skupina Boko Haram vyhrožovala jejich rodině. Po útěku z rodné Nigerie nakonec skončili v azylovém domu v New Yorku. Bylo tam sice bezpečno, ale dům měl svá pevná pravidla.

Naštěstí se začalo blýskat na lepší časy, protože Taniho nová škola mu nabídla šachový trénink. Tani z toho ze začátku nebyl moc nadšený, tréninky nebyly takové na jaké byl zvyklý když hrál šachy s Austinem. „Když začneš hrát, možná prohraješ a přemýšlíš, „tato hra je špatná“ říká Tani. Ale pokud se soustředíš, začneš chápat širší souvislosti a vydržíš. Tani vydržel a dostal pozvánku do šachového klubu. Poté měl spoustu příležitostí dokázat, že má na to hrát šachové turnaje. 

V roce 2019 porazil 73 jiných mladých šachistů a stal se přeborníkem New Yorku. Ať už byl tento turnaj jakýkoliv určitě se zasloužil o to, že se lidé začali zajímat o Taniho příběh. Poté co vyšel rozhovor s Tanim v prestižním deníku New York Times začali lidé Tanimu posílat peníze, aby tak pomohli jeho rodičům. Krátce poté se mohli přestěhovat do jejich nového bytu. A v dubnu byla dokonce publikována Taniho první kniha nazvana „My Name is Tani … a já věřím v zázraky“. 

Nyní má Tani elo 2059 a chce brzy dosáhnout mistrovské úrovně tj. ela kolem 2200. Aby tento cíl bylo možné splnit musí Tani trénovat sedm dní v týdnu alespoň 3,5 hod. denně. Kvůli koronavirové pandemii se ale nemusí obávat nějaké stagnace formy, protože může opravdu hodně věcí trénovat na počítači nebo se zdokonalovat studiem šachových knih.

A co Tani rád dělá kromě šachu?

„Spím“ říká Tani.

Také rád čte knihy od Geronimo Stiltona a hraje na telefonu od maminky hru „Word Search“. Má rád nigerijskou kuchyni, zvláště národní jídlo nazývané „Jollof rice. Toto jídlo se připravuje převážně z rajčat a koření. Ale v New Yorku mu moc chutná čínská smažená rýže. „Není to jako naše národní jídlo Jollof rice, ale chutná báječně“, říká Tani.

Tani je šťasný, že stále hrají s bratrem šachy i když je fakt, že se v jeho životě pár věcí změnilo. Třeba má skutečnou šachovnici i s firgurka a Austin skoro vžycky s Tanim prohraje. Také by pro Vás bylo zajímavé naučit se hrát šachy? Tyto části hry jsou podle Taniho při hraní šachů nejdůležitější a zásadní:

Myšlení: Zaměř se na své vlastní tahy, na tahy které by Tvůj soupeř mohl zahrát a na to jak vytvořit svůj vlastní plán hry

Strategie: vymyslet nejlepší plán hry. Všechny ty hodiny strávené hraním a tréninkem šachů na internetu povedou určitě ke zlepšení herní úrovně.

Propočet: podle Taniho se ze všehno nejvíce musí člověk naučit jaké jsou „myšlenky“ soupeře.  Pokud budete mít šachy rádi, tak se je zcela jistě naučíte a bude v nich dobří.

 

Přeložil a upravil Roman Hlavička

zdroj: The Washington Post

 

http://www.sachypozlovice.cz/2020/05/pro-devitileteho-immigranta-nejsou-sachy-jenom-hra-ale-zivotni-zmena/

Napsat komentář