Velmistři za virovou oponou

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Padesát let po bělehradském utkání století mezi SSSR a výběrem světa bude sehrán podobně mimořádný Pohár národů, kde budou soupeřit Čína, Indie, Rusko, USA, výběr Evropy a výběr zbytku světa. Zápas, který kvůli koronaviru bude sehrán na internetu, začíná dnes odpoledne na Chess.com.

 

 

Turnaj bude zároveň i ozvěnou za zrušenou šachovou olympiádu a zúčastní se ho nejlepší hráči i hráčky. Jediným, kdo bude chybět, je mistr světa Magnus Carlsen. Zapojeny jsou i šachové legendy, jako třeba bývalí mistři světa Garri Kasparov (kapitán výběru Evropy) nebo Vladimir Kramnik (poradce týmu Indie).

U Indie udělejme malou odbočku, protože mnoho čtenářů asi teď zaváhalo, zda nejde o chybu, proč by hrdý ruský velmistr Vladimir Kramnik měl být poradcem indického, a nikoliv ruského týmu. Nejde o chybu. Velmistr Kramnik již delší dobu trénuje mladé indickými velmistry. Do posledního tréninkového kempu zapojil i dalšího z účastníků zápasu o titul mistra světa Borise Gelfanda.

Indie, odkud podle některých teorií a legend šachy pocházejí, je mnohými odborníky považována za šachovou velmoc příštích desetiletí. Nejen že se stává nejlidnatější zemí světa, ale šachy jsou hned po kriketu možná druhý nejpopulárnější tamní sport, bývalý mistr světa Višvanáthan Ánand je v Indii celebritou.

Jak si povedou Indové v Poháru národů, můžete sledovat ode dneška každý den odpoledne od 15.00 na webu Chess.com. Hrát se bude dvoukolově každý tým s každým v rapid šachu a dva nejlepší týmy se utkají v neděli 10. května od 17.00 v superfinále.

Mám jednu rukou krátkou

S rozvolňováním koronavirových opatření, alespoň tedy ve střední Evropě, se všichni šachisté těší, až se zase budou moci z internetových heren vrátit do klasických turnajových sálů. Kdy to bude? A budou se v České republice dohrávat dlouhodobé šachové soutěže družstev, které byly v přerušené kvůli koronaviru stejně jako ligy a přebory všech ostatních sportů?

Šachový svaz ČR minulý týden rozhodl, že extraliga družstev se dohrávat nebude, protože uzavřené hranice by bránily příjezdu cizinců, na nichž je základní sestava řady týmů postavena. Například Nový Bor, který vede tabulku, by bez zahraničních velmistrů nebyl schopen ani postavit osm hráčů k zápasu, protože tolik domácích šachistů na soupisce nemá. Na rozdíl od jiných sportů šachové řády povolují, aby se hráč v jedné sezoně zúčastnil více národních lig současně, takže není výjimkou, když šachový velmistr hraje v jedné sezoně ligu v pěti a více zemích světa.

Domácí extraliga bude ukončena bez vyhlášení výsledků a nikdo nebude sestupovat. Pokud by se dohrávaly nižší soutěže, což ŠSČR schválil za podmínky, že to umožní vládní koronavirová nařízení, pak by příští ročník extraligy měl o dva postoupené týmy z prvních lig více účastníků (tedy čtrnáct).

Nižší soutěže by se ale dohrávat mohly. Nově navržený termínový kalendář 1. a 2. lig a také mládežnických lig počítá s dohráváním těchto soutěží ve druhé polovině června a o okresních a krajských přeborech mají do konce měsíce rozhodnout jednotlivé krajské šachové svazy. Z hlediska vládních nařízení je pro šachy kritické pravidlo dvoumetrového rozestupu. Pokud by hráči měli mezi sebou dvoumetrový stůl, na kterém by se hrálo, tak by možná dosáhli na první řadu šachovnice, ale na osmou už určitě ne. Navíc v hracích místnostech většiny klubů tak velké stoly nejen nejsou k dispozici, ale ani tam není tolik místa, aby se tam vešly.

 

http://www.sachypozlovice.cz/2020/05/velmistri-za-virovou-oponou/

Napsat komentář