Na internetu naleznete mnoho kvalitních šachových kurzů a cvičení, mnohdy i zdarma

Nemožnost věnovat se běžným aktivitám v době koronavirových opatření šlo využít různě. Jednou z užitečných možností, která přetrvává i nyní v období rozvolnění, je naučit se šachy či se v nich zdokonalit. Online kurzů a dalších možností distančního šachového vzdělávání je na internetu nespočet

 

Pokračovat v online studiu v češtině a zdarma pak můžete třeba na youtube kanálu Robert a Petr šachy nebo na internetové stránce Sachuj.cz. Velmi dobrý je portál LearningChess.net, který doporučuje i Šachový svaz ČR, a také webová stránka ChessTempo.com. Výukové kurzy nabízejí i všechny hlavní šachové servery světa, jako jsou Chess.com, Chess24.com a ChessBase.com. Najdete na nich nejrůznější šachová témata – od tréninku taktického postřehu, kdy vám nabízejí diagramy k řešení, až po specializované kurzy konkrétních zahájení. Všechny zmíněné weby nabízejí část materiálů zdarma a část výuky je placená. Dáváte-li přednost velkým jménům a jste-li ochotni za ně i zaplatit, můžete si na webu Masterclass.com dopřát lekce Garriho Kasparova.

Nebo si můžete domluvit individuální výuku po skypu. Chcete-li pomoci ve výběru a kontaktu trenéra, můžete se obrátit například na Pražskou šachovou společnost (prazska.sachova@gmail.com). Tam jde o službu samozřejmě placenou, ale zase máte záruku odborného vedení výuky, které je vždy připravené na míru vašich dosavadních šachových znalostí a potřeb.

Chcete-li se zdokonalovat v šachu sami, obecné doporučení je kombinovat tři obsahové náplně. Zaprvé trénovat taktický postřeh, tedy luštění diagramů typu bílý dá druhým tahem mat, bílý na tahu vyhraje apod. Zadruhé trénovat koncovky, především věžovky, protože ty se statisticky vyskytují v partiích nejčastěji. A zatřetí si přehrávat dobře komentované partie starých šachových mistrů a s pomocí komentářů k jednotlivým tahům se snažit pochopit, proč velmistr hrál zrovna takový tah a jaký jiný ještě mohl hrát. Prostě snažit se porozumět různým šachovým pozicím a možným plánům další hry. Naproti tomu studium konkrétních šachových zahájení je užitečné až pro pokročilé závodní šachisty.

PAVEL MATOCHA

 

http://www.sachypozlovice.cz/2020/05/karantenni-studium/

Napsat komentář