Učíme se od mistrů světa (Anatolij Karpov)

 

 

 

 

 

 

Učení z vybraných partií mistrů světa je tím nejlepším tréninkem co může být na určitý typ pozice a hraní správného plánu. Dnes se můžeme podívat na plán, který nám ukáže Anatolij Karpov.

Anatolij Jevgeňjevič Karpov (* 23.03.1951, Zlatoust) je ruský šachista, jeden z nejlepších šachistů všech dob. Byl mistrem světa v šachu v letech 1975-1985 a znovu v letech 1993-1999 (sporný titul uznávaný FIDE).

Narodil se dne 23. května 1951 ve městě Zlatoustu na Urale. Šachy se naučil hrát jako čtyřletý a v 11 letech se stal kandidátským mistrem. Díky tomu se roku 1963 dostal na prestižní šachovou školu Michaila Botvinnika, i když ten zpočátku o Karpovově budoucnosti neměl vysoké mínění. Karpov však projevil ohromný talent, rychle se zlepšoval a už roku 1966 se stal mistrem Sovětského svazu, nejmladším v historii (spolu s Borisem Spasským).

Následně začal vítězit také v mezinárodních turnajích, roku 1967 vyhrál evropské juniorské mistrovství v Groningenu a roku 1969 světové juniorské mistrovství ve Stockholmu. Roku 1970 získal titul velmistra.

Díky dalším úspěchům v různých vrcholných soutěžích se kvalifikoval do turnaje kandidátů roku 1974, který vyhrál (ve finále porazil o 20 let staršího Viktora Korčného), a získal tedy nárok vyzvat úřadujícího mistra světa Bobbyho Fischera.

K napjatě očekávanému zápasu Fischer–Karpov mělo dojít roku 1975, ale když FIDE odmítla bezvýhradně splnit mistrovy požadavky na formát zápasu, Fischer se účasti vzdal. Federace to vyložila ve smyslu, že se vzdává svého titulu, který tak byl dán Karpovovi – poprvé a zatím naposled v historii kontumačně.

(Moštěk Jan)

Napsat komentář