Jak se připravit na šachovou sezónu

 

 

 

 

Dobrý den, velice pěkný článek na toto téma napsal na stránkách Roberta Cveka pan Karel Bartoš doporučuji si článek přečíst je velmi zajímavý, já jen doplním pár věcí, které mně přijdou ještě důležité v přípravě na nadcházející sezónu.

Před začátkem tréninku si stanovte plán na nadcházející sezónu, jelikož plán nám přesně říká čeho chci dosáhnout nebo jaké materiály při tréninky chci prostudovat, pak už se nedá vymlouvat na nikoho jenom na sebe. Pro nás rekreační hráče, kteří se nesnaží o nejlepší výsledky (upřímně kdo by nechtěl pořád vyhrávat) je možnost si napsat na kus papíru plán, jak budu postupovat při šachové partii 1. Před zápasem s nikým nebudu mluvit budu v plné koncentraci, 2. Když mi soupeř zahraje tah podívám se co mi hrozí, 3. Když chci zahrát svůj tah podívám se na odpověď soupeře atd…

Dále je důležitá nešachová příprava, kterou mnoho lidí moc dobře nebere vážně. Jedná se o přípravu fyzickou a psychickou. Psychická příprava spočívá ve správném naladění na šachovou partii. Musíte mít radost skoro, jako malé dítě, že si chcete zahrát to hodně při partii pomáhá. Samozřejmě ne vždy to jde a někdy nemáme chuť hrát a musíme, ale tím je naše partie velmi poznamenaná. V tomto případě doporučuji nabídnout soupeři remis nebo se snažit dostat do remizové pozice. Jelikož je velká pravděpodobnost, že partii prohrajeme. Fyzická příprava je jasná. Nemusí každý den běhat maraton nebo chodit do posilovny. Ale každý fyzická aktivita vám pomůže vydržet hrát partii, které může být dlouhá i 6 hodin. Já osobně chodívám plavat a je to super!

Před zahájením sezóny je velmi důležité se rozehrát, proto je výborné, když jedete na nějaký šachový turnaj přes léto nebo i na podzim stačí i rapidové partie. Pokud nemáte tuto možnost doporučím sparinga. Kamaráda z vašeho šachového klubu. Až poslední možností by měla být partie na internetu, i-když v rapidovém tempu. Je to přece jen hodně jiné sedět za šachovnicí než doma u pc. Klidně si první připravte zahájení na sezónu a pak jej vyzkoušejte v praxi, zjistíte, kde máte díry a kde si dobře nepamatujete třeba pořadí tahů.

Učení zahájení rozhodně souhlasím s článkem pana Bartoše na stránkách Roberta Cveka najděte si 1 zahájení, které budete hrát a najděte v něm odbočky, aby se na vás nemohli hráči snadno připravit. Samozřejmě doporučuji na soupeře, který hraje zahájení, které vám vyhovuje mimo vaše hlavní zahájení zahrát něco jiného. Sám to dělám, mrknu na soupeře co hraje on sám a pokud mi jeho zahájení vyhovuje, tak se připravím na jeho zahájení, jelikož znám zajímavé motivy, které nemusí znát! Pokud ještě nevíte, jaký jste typ hráče, který typ zahájení zvolit, klidně si dejte jednu sezónu, nejlépe však šachový turnaj zkušební. Zjistíte co vám vyhovuje pocitem, v kterém zahájení víte co máte hrát budete na něj mít větší cit a intuici. Při tréninku zahájení jsou nejdůležitější partie silných hráčů, ti kteří máte chessbase s databází, tak si připravte partie na své zahájení podle nejsilnějších hráčů na světě, klidně i 100 partií slouží na rychlé přehrávání s vašimi poznámkami a čím více si na stejnou pozici přehrajete partií tím více budete o pozici vědět a lépe se vám bude hledat správný plán, při kterém nebudete ztrácet mnoho času.

Co říci ke střední hře rozhodně taktika, taktika a ještě do třetice všeho dobrého taktika. Taktika je v šachové partii nesmírně důležité proto ji musíme trénovat. Já dávám strategii a taktice poměr 50-50, ale jen proto, že mně strategie zajímá více. Nejdůležitější při hledání správných diagramů je najít takové, které odpovídají vaší taktické síle. Většinou to poznáme jednoduše, nesmíme všechny diagramy vyřešit správně. Tak víme, že jsme našli správné diagramy cc 25 % by mělo být to správné číslo vašich nevyřešených diagramů. Pro amatérské šachisty, kterým jsem i já doporučuji taktické obraty na 3.tahy, velmi důležité v taktice jsou odpovědi (obranné tahy soupeře) proto tento počet tahů pro diagramy. Velmi často partiích amatérských hráčů hraje roli 2-3.tahové obraty. Na učení střední hry doporučuji rozhodně DVD Roberta Cveka, který dělá výborné videa, dále videa na youtube na kanále RaP šachy, kde jsou videa různých silných českých hráčů. Na učení strategie doporučuji především obecná  videa.

Na učení koncovek rozhodně opět doporučuji skvělá videa na kanále RaP šachy, kde jsou základy, jak hrát koncovky, ale třeba i základy věžových koncovek nebo koncovky s dvojicí střelců. Pro teoretické koncovky doporučuji, stejně jako pan Bartoš na stránkách Roberta Cvek knížku od Richarda Biolka – Koncovky základní kurz. Jsou tam opravdu typové základní koncovky samozřejmě i trochu složitější a dále což je velmi důležité, jak se správně bránit v horších koncovkách, kterou jsou remis. (V+S vs V, V vs S, V vs J) Je velmi důležité v horší koncovce vědět co je ještě remis a co už není. V některém případě můžete obětovat věž za figuru za soupeřovy pěšce a přejít do koncovky Věž+Střelec proti Věži.

Věřím, že jste dostali dobré návody, jak se připravit na další šachovou sezónu držím vám palce a ať se vám daří nejen při šachové partii.

 

Článek ze stránek Roberta Cveka odkaz:https://www.sachycvek.cz/trenink/jak-se-spravne-pripravit-na-sachovou-sezonu

 

Napsat komentář