Ruská obrana v rukou Vladimira Kramnika

 

 

 

 

 

 

 

 

Vladimir Kramnik vám ukáže, jak se dá správně bránit pozice za pomocí taktických obratů.

Kramnik pochází z umělecké rodiny – jeho otec byl herec a matka učitelka hudby. Šachy se naučil od svého otce ve čtyřech letech. Kramnik byl fascinovaný hrou a první šachové zkušenosti sbíral v Domě pionýrů v Tuapse. V jedenácti letech se stal kandidátem mistra. Nadějného hráče si povšimla Botvinnikova škola a její vedoucí Michail Botvinnik. Jen nejtalentovanější hráči SSSR se mohli učit v této prestižní šachové škole a Kramnik byl mezi nimi. Dělal velké pokroky. Slavní hráči, kterými byl nejvíce ovlivněný, byli José Raúl Capablanca, Alexandr Aljechin, Robert J. Fischer, Anatolij Karpov a Garri Kasparov. Kasparov přednášel ve škole příležitostně. Kramnik si povšiml, že Karpov i Kasparov se od ostatních mistrů světa odlišují a že jsou vítězové. Dospěl k názoru, že je třeba studovat širokou škálu pozic pro to, aby byl lepším hráčem.

Kramnik měl dobré úspěchy už jako mladý, vyhrál mistrovství světa do 18 let. První jeho velká šachová událost se uskutečnila v roce 1992 a ten, kdo mu dal příležitost, byl sám Kasparov. Po pádu SSSR chtělo mít Rusko tým, který by uspěl na Olympiádě v Manile. Kasparov tým vedl a šokoval ruskou šachovou veřejnost tím, že požadoval, aby byl do týmu zařazen šestnáctiletý Vladimir Kramnik. Danou zemi na olympiádě reprezentují čtyři hráči a tehdy Kramnik dokonce ještě neměl velmistrovský titul, zatímco v Rusku byla spousta velmistrů. Nicméně váha Kasparovova požadavku byla veliká a Kramnik byl zařazen do týmu. Kramnik plně ospravedlnil svoji nominaci a uhrál vynikající výsledek 8,5 bodu z 9 partií a přispěl tak k vítězství Ruska na olympiádě. Vyhrál také zlatou medaili za nejlepší individuální výsledek, což bylo odměnou k jeho 17. narozeninám.
V letech 1992-2000 se Vladimír Kramnik již pohyboval ve světové špičce a dosáhl vítězství i druhých míst na řadě silných turnajích. Mnoho šachových odborníků včetně Kasparova ho považovalo za budoucího šampióna.

Napsat komentář