Historicky 1. utkání Vlčnova v 1.lize.

 

 

 

 

 

 

 

Historicky 1. utkání Vlčnova v 1.lize.
V neděli 4.10.2020 , za krásného počasí , jsme zavítali do Brna, kde jsme se
utkali v historicky 1. zápase Vlčnova v 1.lize – východ s Moravskou Slávií
Brno “ B „. Domácí tým byl horkým favoritem, vždyť na všech šachovnicích měl Elovou převahu a celkově to bylo propastných 696 bodů. Z tohoto pohledu je konečný výsledek Moravská Slávia Brno “ B “ – TJ Vlčnov 4 1/2 – 3 1/2 pro hosty celkem přívětivý.

Ovšem mohlo být ještě hůře, ale také jsme mohli odvézt alespoň 1 bodík za remízu, kterou by jsme si skoro až za neskutečnou bojovnost snad zasloužili.

Do Brna jsme přijeli v sestavě bez lídra GM Jana Krejčího, který měl jiné povinnosti a nemocného Petra Koutného, pro kterého by zápas byl jistě odměnou za jeho dlouholetou práci ve Vlčnově. Morenda jako obvykle postavila doma silnou sestavu, kdy ze základu jim chyběl pouze 1 hráč.

Zápas se pro nás nevyvíjel vůbec příznivě, když jsme prohrávali po 2 1/2 hodinách 2 1/2 – 1/2. Další dvě partie jsme měli lepší, ale 3 partie nevěstily nic dobrého. Nakonec lepší partie jsme vyhráli 2 další remizovali, ale bohužel za stavu 3 1/2 – 3 1/2 jsme neudrželi horší pozici na pětce i když šance byla.

V partii lídrů GM Tomáš Polák – IM Pavel Zpěvák, po dlouhé teoretické variantě, získal Tomáš malou, ale trvalou převahu, kterou však Pavel eliminoval neskutečnou bojovností a koncovku V + S proti V + S se vzdáleným pěšcem aktivní hrou udržel.

Na dvojce v souboji IM Jan Sosna – IM Jiří Kočiščák bílý ve svém oblíbeném “ šípu “ nestačil zahrát uvolňující se b4 a dostal se do stísněné pozice, potom partie přešla do koncovky, která vypadala pro Honzu tristně. Jak pozici po Sf1 bílý zachránil je pro mě záhadou, ale půlka je půlka.

Na třetí šachovnici bílý FM Bronislav Vymazal přehrál FM Tomáše Danadu i když Tomáš tvrdí, že tam byly taktické obraty, které se však bohužel neuskutečnily.

Po hodině skončila remízou výměnná francouzská Igor Lintner – GM Pavel Blatný, která dospěla do úplně stejné pěšcové koncovky jako minulý rok proti Lipovci. Soupeři si pouze prohodili barvy.

O celém utkání rozhodovala partie na pětce IM Radek Sluka – FM Josef Mudrák. Černý aktivní hrou v zavřené sicilce, eliminoval útočné choutky bílého a dosáhl zcela vyrovnaného postavení. Bohužel však ve 20. tahu nevyužil „malé Capablankovské kombinace“, po které by vyrovnání již musel hájit bílý, dostal se do pozice s pěšcem méně, kterou přes tuhý odpor již prohrál. Škoda.

Bez šance nebyla ani partie Martin Dvořák – FM David Holemář, když černý ve Svěšnikovi obětoval co mohl. Bohužel Martin není počítač, který by si nad materiální výhodou lebedil a nenašel správné obranné tahy a brzy prohrál.

Hru na remízu předvedl bílý v partii Alexandr Tikovský – IM Milan Babula, když jeho hlavním krédem bylo žádné velké akce a žádné slabiny. Milan však trpělivou hrou pozici neustále vylepšoval a Saša nakonec pod tlakem ztratil figuru. Partie z jednoho kusu – gratulace.

Odvěcí soupeři se utkali na osmičce , Petr Kapusta – Petr Skácelík. Dříve byl Petr Skácelík Kapinův zlý sen, později již spolu radši remizovali, ovšem poslední 2 partie ovládl již náš borec. I dnes získal bílý kvalitu, a přesto že opticky vypadala černá pozice nebezpečně měl bílý vše pod kontrolou – opět gratulace.

Podtrženo sečteno: žádná velká tragédie, bojovnost až za hrob, chtělo to pouze trochu více štěstí.

Moravská Slavia Brno „B“   TJ Vlčnov
Polák Tomáš V Z  2554 ½ ½ 2347 Zpěvák Pavel Z 
Kočiščák Jiří H Z  2486 ½ ½ 2342 Sosna Jan Z 
Vymazal Bronislav Z  2345 1 0 2333 Danada Tomáš C Z 
Blatný Pavel Z  2316 ½ ½ 2226 Lintner Igor C Z 
Sluka Radek Z  2317 1 0 2194 Mudrák Josef H
Holemář David Z  2220 1 0 2172 Dvořák Martin Z 
Tikovský Alexandr Z  2169 0 1 2150 Babula Milan Z 
Skácelík Petr 2159 0 1 2106 Kapusta Petr
   

Celkové výsledky 1.kola 1.ligy – východ najdete zde https://www.chess.cz/soutez/sachovnice/2554/kolo-1/

Autor článku Mudrák Josef

Napsat komentář