Štěstí na naší straně na 2.šachovnici zápasu proti Brnu

 

 

 

 

 

Na 2.šachovnici v zápasu v Brně proti týmu Moravská Slavia Brno B, kde nikdo neví, jak to přesně u partie bylo, než se na celou partii nepodívá. Těsný výsledek tedy nemusí vždy znamenat těsný výsledek. Na 2 šachovnici i podle našich hráčů v konce Honzy Sosny již pozici nešlo zachránit, ale jak se často říkat bojujte až do konce jsme jen lidi a soupeř může udělat chybu. V článku je pozice z partie Jiří Kočiščák – Jan Sosna, kde měl náš hráč pouhých 30 sekund + 30 sekund za tah a soupeř měl mnoho času si pozici řádně promyslet něco přes 1 hodinu času.

V pozici na diagramu zahrál černý tah Kb3? a náš hráč správně odpověděl tahem Jxf5 a partie skončila remízou. Avšak v dané pozici je vidět, že černý stojí na výhru. Má 2 vzdálené pěšce s aktivním králem a černý má pomalého jezdce. najdete správný tah co měl černý v partii zahrát??? A nezapomeňte, že černý měl něco přes 1 hodinu se nad pozicí řádně zamyslet, kdežto náš hráč měl pouze časový přídavek.

 

 

 

 

 

Abych vás moc nenapínal, kdo nechce přemýšlet. Správné tahy pro černého výhru jsou např. f4!, Kb1!, Ka1!, Ka3! a tahy na remis černou jsou Kb3?, c2?, h2?, Kc1?, Ka2?

Tak co vyřešili jste pozici správně???

1 komentář u „Štěstí na naší straně na 2.šachovnici zápasu proti Brnu“

  1. Tak já by jsem to nenazýval štěstím. Honza v naprosto zoufalé pozici se pořád snažil a něco vymýšlel s maximálním využitím času.. Černý prakticky blical. Když jsem viděl pozici naposled než skončila měla tak minimálně o 20 tahů míň a to relativně za chvíli skončila. Prostě černý šel osudu vstříc….

    Odpovědět

Napsat komentář