Ve Vlčnově se hrají velmi kvalitní šachy!

Dnes bych Vás chtěl seznámit a samozřejmě si můžete počíst ve Vlčnovském zpravodaji 63,64, v odkaze https://www.vlcnov.cz/e_download.php?file=data/editor/493cs_43.pdf&original=vlcnoviny_63_web.pdf https://www.vlcnov.cz/e_download.php?file=data/editor/493cs_44.pdf&original=vlcnoviny_64_web.pdf  , kde náš nejzkušenější hráč Milan Babula napsal několik postřehů z našeho oddílu do tohoto zpravodaje za což mu velmi děkujeme. A komu se nechce číst zpravodaj, tak si muže jen tento článek přečíst tady.

     Ve Vlčnově se hrají velmi kvalitní šachy!

 

  Za pět let svého působení v Šachovém oddíle TJ Vlčnov jsem pročetl hodně i starších Zpravodajů obce. Je tam mnoho informací a zajímavostí z různých oblastí, běžného života v obci, dění v rozličných zájmových sdruženích, kulturních institucí i sportovních klubů a spolků. O šachu a dění v šachovém oddíle, který v obci působí mnoho desetiletí, ale prakticky nic! A největší článek (Zpravodaj č.61 z 3/20) Marka Kadlčíka, věnovaný zejména MČR amatérů ve dnech 30.4.-3.5., znegoval koronavir a dlouho pracně připravované Mistrovství bylo zrušeno! Mou chuť něco většího o šachu napsat, značně zbrzdilo stanovisko Obecního zastupitelstva v červnu 2018, kdy zamítlo mou podporu při účasti na Mistrovství světa tělesně postižených šachistů. Že jde o soukromou akci jednotlivce, který navíc za Vlčnov pouze hraje, ale v obci nebydlí atp. Pak jsem si řekl, že možná zde byla na vině i neinformovanost zastupitelů, kteří o šachu obecně i v obci moc neví a nemají o tom ani zdroj informací. Vzrůstající úspěchy šachistů Vlčnova si však zaslouží prezentaci mezi občany i seznámení s historií ŠO v obci. Mladší a zejména velmi mladí spoluhráči poukazují na možnost se o dění v oddíle dovídat z webových stránek ŠO TJ Vlčnov, které se hlavně v nové podobě po roce 2015 (sachyvlcnov.cz) staly nejčtenějším šachovým webem zlínského kraje, ale možná i celé Moravy. Ne každý je ale fandou pátrání v internetových sítích, nešachisté asi běžně nebudou hledat na přece jenom dost specializovaném webu. Proto vznikl tento článek, který se snad na podstatně rozšířený rozsah Zpravodaje (od č. 57 ze 16 na 24 stran) vejde? Nebo na pokračování? Jako rodilý broďan, podílející se v 60 letech na vzestupu ŠO UB a jeho zařazení do TOP 10 družstev tehdejšího velkého Jihomoravského kraje, resp. do TOP 5 bez brněnských klubů, jsem se zajímal i o další vývoj tohoto oddílu.

   Jednoznačně největším zrcadlem činnosti a úspěšnosti každého oddílu jsou výsledky jeho družstev, na které se zde proto skoro výhradně zaměřím. V minulém století žili šachisté Vlčnova, resp. jeho družstva, nenápadně, zpravidla v rámci okresních soutěží, příp. nejnižší soutěže v kraji, většinou zastíněni dlouhodobě úspěšnějšími šachovými družstvy blízkého Uherského Brodu, občas i jiných okolních obcí. Již v sezónách 2004/05 a 05/06 skončil Vlčnov v tehdejším KP Zlínského kraje Západ poprvé těsně před Brodem, což mu dokonce při reorganizaci soutěží v sezóně 06/07 přineslo zařazení do KP I, díky tehdy 4 místu. A družstvo Vlčnova B současně postoupilo do KP II. Tedy dvojí radost! 

Dvakrát „bum – bác“, jak lze lépe vystihnout konečné pořadí po sezóně 06/07? Áčko skončilo v KP s jediným bodem jasně poslední, když jedině Jiří Kolouch a Vlastimil Oharek dokázali uhrát přes 50% možných bodů. A stejně jasně sestoupilo i B družstvo v KP II!

   Sestupové rozčarování bylo tak velké, že následující 3 sezóny byly pouze urputným bojem vlčnovského Áčka o záchranu. V 07/08 (9. místo se 13 body) pomohl k záchraně dobrým výsledkem na první šachovnici poprvé ve Vlčnově hostující Petr Koutný (6,5 z 9) a vzadu Jan Javor (7 z 11), Jan Ondrušek (6 z 11) a ve své poslední soutěži v životě Josef Oharek (4 z 6), který nás opustil přímo za šachovnicí. Poprvé se zde v sestavě objevil velmi talentovaný Marek Staňa (14 let).

Ještě těsnější záchrana byla v 08/09 – 10. s 9 body, když plusový výkon předvedl pouze Javor (7 z 10). V Regionálním přeboru okresu UH družstvo B zvítězilo, ale postupovou pozici nevyužilo. Na dvě družstva v Krajské soutěži si oddíl realisticky netroufnul. Radost udělalo i družstvo žáků, jako nováček KP obsadilo skvělé druhé místo! Další velký talent, třináctiletý Ondřej Podškubka vybojoval 8b(9).

Obdobně těžký byl boj o záchranu v KS 09/10, kdy ani slušné výsledky Ondrůška (7 z 11), Stanislava Kunčara (4 z 5) a dalšího mladého talentu ročníku 1993 Jana Moštka (4,5 b) nepomohly k lepšímu, jak devátému místu s 10 body. V tomto ročníku suverénně skupinu KS vyhrál Uh. Brod s 30 body v pouhých 10 hráčích. Uklidňující bylo, že i tentokrát družstvo B vyhrálo RP UH, čímž jistilo možný sestup svého Áčka. Žáci byli opět medailoví, v KP obsadili třetí příčku. 

 Sezóna 2010/11 byla po letech opět veleúspěšná! Většině hráčů se dařilo a v sestavě obdobné minulým letům družstvo A suverénně s 29 body (z 33 možných) postoupilo do KP. Na 1. desce exceloval Staňa s 9,5b, obdobně v zadu Oharek 9(10). I ostatní měli plusové výsledky. A protože B družstvo potřetí v řadě vyhrálo RP UH, byla radost dvojnásobná, neboť tentokrát se již postupová šance pochopitelně využila – v dalším ročníku opět družstva hrála v rozdílných termínech a mohli tak vzájemně nastupovat náhradníci. Hodně hráčů totiž nastupovalo za dvě družstva, stejně jako v minulých ročnících. Po loňském jistém postupu Uh. Brodu do KP následoval letos ještě jistější jeho sestup s jediným bodem, čímž začala cesta po šikmé ploše až do smutného konce po pár letech.

Po 5 letech se zopakovalo vlčnovské dvojité „bum – bác“! Sezóna 11/12 opět znamenala jasný sestup A družstva z KP s pouhými 3 body, když žádný z častěji nastupujících hráčů neměl plusový výsledek, nejlepší byli Staňa a Javor se 4,5b(11). Vlčnov B v KS nevyhrál ani zápas, získal jenom 4 body za nerozhodné výsledky a obsadil rovněž poslední místo. Když i Céčko v RP UH skončilo třetí od konce a družstvo žáků se nekvalifikovalo do KP, byla to velmi nepodařená sezóna šachistů Vlčnova!

 

Celou řadu předchozích let většinu partií v družstvech odehráli kmenoví vlčnovští hráči pouze s občasnou výpomocí hostujících hráčů, zpravidla z nejbližších vesnic. Jmenujme Jana Ondrůška, Jana Javora, Josefa Oharka a jeho syna Vlastimila, Milana Flekače, Stanislava Kunčara, Jaroslava Vrtala, Jana Šimčíka, Jana Esterku, později mladí Marek Staňa, Jan Moštěk, Ondřej Podškubka a další. Bylo po předchozích zkušenostech ale zřejmé, že pouze místními silami nelze v KP či dokonce ve vyšších šachových soutěžích družstev uspět. V sezóně 2012/13 bylo A družstvo v KS páté, ale s výraznou bodovou ztrátou za postupujícím. Nejlépe si z družstva vedli mladí – Podškubka 8,5(11), Moštěk 6(10) a Staňa 5,5(8). Béčko sice skončilo v RP UH druhé, ale s velkou ztrátou za vítězem. Ve stejné skupině bylo Céčko mezi 11 startujícími až deváté.

V 2013/14 poněkud družstvo posílil hostováním na první šachovnici Koutný (uhrál 4,5 z 6), ale hrálo se pouze o záchranu, kterou zajistily až výhry v závěrečných dvou kolech. Nakonec tedy 6. místo se 14 body. B družstvo po napínavých dostizích vyhrálo o skóre RP UH, jako druhé družstvo v KS však jsme jej v dalším roce nepostavili. Výborně se prezentovali Javor s 8,5 b(11), Karel Bartoš 8(10) a Staňa 6(6). Céčko ve stejné skupině obsadilo své tradiční třetí místo od konce.  

Stejně záchranářská byla i následující sezóna 2014/15. Záchrana s 11 body na 9. příčce opět pouze díky úspěšným závěrečným kolům. Nikdo neodvedl nadprůměrný výkon. V RP UH Vlčnov znovu stavěl dvě družstva; B skončilo druhé s 22 b, ale daleko za vítězem. C obsadilo místo 6. se ziskem 17 b. V Béčku netradičně zazářili Petr Štefaník (7,5 z 10) a Jaroslav Pavelčík (6,5 z 9), v Céčku Marek Kadlčík (6 z 9). Vlčnov vyslal do nově vytvořené skupiny Reg. soutěže UH družstvo D, takže ze stále početně sílící hráčské základny ŠO TJ Vlčnov si mohl každý v soutěžích dostatečně zahrát.

   Přichází přelomový rok v historii oddílu 2015/16 spojený s přestupem Petra Koutného do Vlčnova, který celý výbor i hráče nadchl pro myšlenku vybudování silného družstva min. pro KP. A k tomu postupné zainteresování jiných hráčů v regionu, hrajících doposud za jiné oddíly. Určitě jej, jako dlouhodobě v Uh. Brodě žijícího, tam rmoutil postupný rozklad dříve úspěšného oddílu. K zajištění postupu do KP pomáhali čtyři hostující hráči ze Zlína, kde dlouhé roky působil i Koutný. Jan Sosna i Petr Kičmer pomohli pouze v několika utkáních, Pavel Dubina již výrazněji (zisk 4 b v 7 partiích). Hlavní posilou byl však Emil Macura. Ve svých 81 letech odehrál všechny partie se skvělým výsledkem 8(11). Přispěl velkou měrou k postupu a to nejen svým výsledkem, ale bojovností, svou kolektivností a mobilizací dalších hráčů. Zavedl pojmy „vlci“ a „vlčata“, že jako oni se má vždy za družstvo Vlčnova bojovat! Postup však nebyl vůbec snadný, i přes zisk 29 bodů z 33 možných, rozhodl tvrdý boj v utkání s Boršicemi a nejtěsnější vítězství, díky kterému měl Vlčnov nakonec 2 body více. Z kmenových hráčů nejvíce přispěli Staňa (6,5 z 10), Flekač  (6 z 9), Moštěk (3 ze 4), Ondrůšek (4 ze 7) a Libor Ficenc (3 z 3).

 

B družstvo jistě zvítězilo v RP s 28(30) a postoupilo do KS. Všichni hráči měli značně plusové výsledky, nejvíce Javor (8 z 9) a Bartoš (7 z 8). Céčko bylo ve stejné soutěži osmé.

Pro sezónu 2016/17 ovšem bylo potřeba družstvo posílit jinými hráči, neboť hosté z předchozího roku pro souběhy termínů se svým kmenovým družstvem nastoupit již nemohli vůbec nebo pouze značně omezeně. Podařilo se zajistit přestup nivnického Jaroslava Buráně, který za Vlčnov již před 11 lety hostoval. Přišel i Petr Partyš a na hostování z Pozlovic Karel Vlach. Managerovi družstva Koutnému se povedl skvělý tah, když dokázal přesvědčit Mezinárodního mistra (IM) Milana Babulu, který již 6 let z vážných rodinných důvodů turnajové šachy nehrál, k návratu k vrcholovému šachu a zabezpečil tak první šachovnici a o udržení KP pro Vlčnov nemělo být pochyb. Babula navíc jako rodák z Uh. Brodu, kde neustále omezeně působil a bydlel, měl k Vlčnovu velmi dobrý vztah. Úvodní kolo KP ve Vlčnově ale skončilo porážkou po rozpačitém výkonu. Následovalo posezení v suterénní klubovně s vysvětlením, jak by se mělo bojovat o záchranu. Stal se div! Hráči postupně získávali sebevědomí, jejich výkony stoupaly, dostali se do euforie a výsledkem bylo 9 vyhraných utkání v řadě a jistý postup do 2. ligy již dvě kola před koncem KP! Tedy výrazně i nečekaně přeplněný cíl! V posledním utkání si tak mohli zahrát i ostatní náhradníci. Z prvních devíti hráčů osm neprohrálo ani partii! Výsledky byly většinou skvělé – Koutný 9,5(10), Vlach 9(10), Buráň 7(10), Babula i Partyš po 6,5(9).

Béčko se udrželo v KS (9. s 11 body), když jistota záchrany byla již po sedmém kole. S pouhými 3 body v KS obsadil poslední místo Uherský Brod, který již v dalších letech nenasadil žádné družstvo do soutěží a prakticky ukončil činnost! Moc smutné u oddílu s takovou dlouhou i úspěšnou tradicí!

C Vlčnova bylo v RP druhé, déčko v RS páté.

   Na historickou premiéru Vlčnova ve 2. lize 2017/18 přišel na výpomoc v Újezdci žijící IM Pavel Zpěvák. Vlach se stal kmenovým hráčem Vlčnova. Postupová euforie z minulého roku družstvu vydržela až do 7 kola ligy, kdy Vlčnov vybojoval 4 výhry a 2 remízy a se 14 body již byl jistě zachráněný. V závěrečných čtyřech kolech šly výkony rapidně dolů a nepřidal se ani bod. Vlčnov skončil sedmý. Většina hráčů měla kolem 50% bodů, nejvíce hostující Dubina (6 z 9).

Béčko v KS dost ostudně neuhrálo ani bod, když se z hráčů nikdo nedokázal celou soutěž chytit. Naštěstí Céčko vyhrálo RP a postoupilo, takže se vlastně družstva v soutěžích vyměnila. Nejlépe si vedli Javor (6 z 8), Marek Kadlčík (6 z 8), Podškubka (5 z 7) a Oharek (4,5 z 6). Družstvo D bylo v RS páté.

V roce 18/19 se další z hostujících stal základním hráčem Vlčnova – Pavel Dubina. Zpěváka nahradil na hostování Josef Mudrák ze Šumic, hrající za Kroměříž. Z Kroměříže přišel na hostování i Petr Kapusta, žijící v Uh. Brodě. Přišel rovněž první cizinec zpoza Bílých Karpat, mladý Tomáš Danada. Družstvo Vlčnova podle osobních koeficientů již patřilo do první poloviny družstev 2. ligy. Los nám přidělil na úvod hlavní konkurenty. Po zisku 6 bodů v úvodních třech kolech nás někteří pasovali na hlavního kandidáta postupu. Pak se ale cosi zadrhlo, přišly nehody hráčů v jednotlivých partiích, těsné prohry družstva, takže teprve výhra v předposledním kole dávala jistotu záchrany! Pouze Koutný (7 z 10) a Vlach (5 z 7) měli výraznější plusový výsledek, většina byla kolem 50%.

V KS skončil Vlčnov B v klidném středu tabulky sedmý se 14 body. I v Béčku měli plusový výsledek pouze dva hráči – Flekač a Podškubka (po 4 z 6), ostatní kolem 50%. Céčko vyhrálo jistě s náskokem 5 bodů RP UH, ale na postup jsme nereflektovali; hrát první tři družstva ve shodném termínu reálně nešlo. Mezi hodně hráči s plusovými výkony nejvíce vynikl Petr Kadlčík (7 z 8). V RS skončilo Déčko druhé a postoupilo do RP, nově postavené družstvo E bylo mezi sedmi účastníky šesté.

 

    V minulé, nakonec značně podivné, sezóně 2019/20, reagoval výbor oddílu na sílící příliv nových žáků, ustavením i družstva F. Tedy již šestého družstva Vlčnova v oficiálních soutěžích Šachového svazu ČR. Po přerušení všech soutěží počátkem března 2020 v důsledku pandemie koronaviru, se v červnu dokončily pouze ligové soutěže, ostatní od Krajských přeborů níže zůstaly nedohrány.

Po zvážení zkušeností z minulé sezóny bylo zřejmé, že družstvo ve 2. lize má značný postupový potenciál. První deska byla upevněna přestupem IM Jana Sosny ze Zlína, dlouhodobě hrajícího za Staré Město. A ze Slovenska na hostování přišel velmi talentovaný junior Igor Lintner s tím, že se čtyři hostující budou střídat – podle regulí v soutěžích družstev ČR mohou startovat pouze tři písmenkoví (hostující nebo cizinci). Opět nám los přisoudil do prvních čtyř kol všechny největší konkurenty. Tentokrát již plně konsolidovaný kolektiv si vedl bez výkyvů; tři výhry a jedna remíza s největším konkurentem postupu Garde Lipovec znamenalo průběžné první místo, které již Vlčnov do konce neopustil! Největším rizikem tak pro nás bylo přerušení soutěží v březnu s možností jejich nedokončení a příp. zrušení bez postupů. Naštěstí se tak nestalo a v červnu Vlčnov dotáhl své víceleté snažení a sny mnoha hráčů do reality!

K postupu do 1. ligy, což je v současnosti reálně nejvyšší soutěž družstev v ČR pro běžné, amatérské šachisty. Extraliga ČR s 12 družstvy se v posledním desetiletí stala prakticky nedosažitelnou soutěží, kde hrají zejména profesionální hráči z mnoha zemí světa, u medailistů zpravidla ze světové TOP 50 nebo TOP 100. Vlčnov získal v soutěži 29 bodů (z 33) a měl nakonec náskok 6 bodů. Na tomto historickém úspěchu Vlčnova a jeho šachu se podíleli v pořadí na soupisce hráči:

  1.  IM  Sosna Jan                     5,5 b  (10)
  2. FM  Mudrák Josef           H    3 b   (6)
  3.         Lintner Igor             C    6 b    (8)
  4. FM  Danada Tomáš         C    5 b    (6)
  5. IM   Babula Milan               5,5 b    (9)
  6.         Kapusta Petr            H    4 b    (9)
  7.         Koutný Petr                    8 b   (11)
  8.         Buráň Jaroslav             3,5 b    (7)
  9.         Vlach Karel                    4 b    (7)
  10.         Dubina Pavel                  8 b    (9)

Moštěk, Flekač, Ficenc, Oharek, Kadlčík Marek a Podškubka po  0,5 b (1).

    Celou soutěž, s výjimkou závěrečného kola, kdy již bylo o postupu rozhodnuto, odehrálo prvních deset hráčů soupisky. Nikdo vyloženě nezklamal, vyrovnanost soupisky byla snad největší výhoda Vlčnova.

V nedokončené KS bylo družstva Vlčnova B po 9. kole deváté s 10 body v 8 utkáních. Nejlepší dílčí výsledky měli Oharek (5,5 z 8) a Ficenc 3,5 (5). V RP družstvo C mělo po osmi utkáních 18 b na 3. místě, nejlepší výsledek měl nestárnoucí Jaroslav Hala (ročník 1945) 6,5b, Moštěk 6b a Pavelčík 5,5b. Ve stejné soutěži startující Déčko vybojovalo 10 bodů a bylo průběžně 7. Podškubka a Petr Kadlčík uhráli po 4,5b. RS se stihla dokončit a mezi sedmi účastníky bylo družstvo E druhé s 11b. I Zde byl oporou Hala 5(6), dále Petr Vávra 4(4) a Petr Moštěk 3(3). Nové družstvo F skončilo šesté.

 

   Úspěchy družstev se projevily ve značně zvýšeném zájmu vlčnovských dětí o šachovou hru. Věnují se jim hlavně Petr Kapusta, Petr Kadlčík, Jan Moštěk i další členové oddílu.

Daleko více členů rovněž hraje v různých turnajích, jak jednodenních, tak i vícedenních. Na některé akce se již jezdí mikrobusem TJ a je mnohdy plný. Třeba koncem srpna ve velkém šachovém festivalu ve slovenské Skalici startovalo 5 zástupců oddílu a Ondřej Podškubka v Openu B dělil 1-4 místo s Francouzem, Rakušanem a Slovákem. Jenom horší pomocné hodnocení mu přisoudilo „bramborovou“ medaili.

   Ještě před zahájením bojů Vlčnova v 1. lize se projevily mezi vedoucími činovníky šachového oddílu určité rozpory, spojené třeba s odlišnými ambicemi a představami se složením a dalším působením družstva. Docela jistě i dvě koronavirem zmařené, dlouhodobě s velkým úsilím připravované akce ve Vlčnově, funkcionáře značně frustrovaly. (Mistrovství ČR amatérů v klasickém šachu 30.4. -3.5.20 a Mistrovství ČR Amatérů v Rapid šachu 1.8.20.). Hlavní tahoun prvního družstva po celých pět posledních let Petr Koutný své touze zahrát si s Vlčnovem 1. ligu věnoval v posledních letech velké úsilí, zajišťoval finanční prostředky, dojednával hráče, hráče běžně vozil autem na akce a zápasy, dělal kapitána a managera. Nyní od těchto aktivit ustoupil, zůstal pouze řadovým hráčem, spíše jako náhradník prvoligového družstva. Je to určitě škoda, zejména z pohledu bojovného náboje družstva, i když z hlediska sportovního by to na prvoligové družstvo vliv mít nemělo. Na první šachovnici v nastávající sezóně přichází na občasné hostování velmistr Jan Krejčí, kmenový hráč dlouhodobě nejlepšího družstva ČR, 1. Novoborský ŠK. Po několika letech, strávených hraním za Kunovice, se vrací IM Pavel Zpěvák z Újezdce. Přichází z Kroměříže i Martin Dvořák, obdobně jako Krejčí ještě ani ne třicátník, což je v současném šachu skoro nejlepší výkonnostní věk. Společně se stávajícími hráči, kteří vybojovali postup, tak může Vlčnov A ve značné síle zahájit historické boje v 1. šachové lize družstev! Soutěž bude o to náročnější, že výjimečně (opět vinou koronaviru) budou tentokrát sestupovat 4 družstva z 12, takže pravděpodobně budou skoro všichni bojovat o záchranu.

 Koutný odstoupil i z vedení vlčnovského šachového webu. Může ale šachové dění v ČR výrazně ovlivňovat prostřednictvím jiného webu nss.cz, který je jednoznačně nejsledovanějším šachovým webem v ČR. Vedení tohoto webu nedávno převzala agentura „Robert a Petr šachy“, kde je Koutný jedním z hlavních protagonistů. Příznivci vlčnovských webových stránek snad nebudou ochuzeni, neboť je nyní vede jeden z našich odchovanců Jan Moštěk, který se na jejich vedení již dříve významnou měrou podílel.

Určitě bude pokračovat již více jak 30-ti letá tradice Štěpánských turnajů v Rapid šachu, hraných již 11 let jako „Memoriál Josefa Oharka“.

  Věříme, že nejenom šachisté, ale i další občané budou se zájmem sledovat boje Vlčnova v 1. lize, i s vědomím toho, že obec s pouhými třemi tisíci obyvatel se probojovala do úzkého okruhu 24 družstev z celé ČR, ve společnosti mj. sedmi družstev z Prahy!

  Bohužel v současnosti do všeho dění v ČR, šachy nevyjímaje, promlouvá koronavirová pandemie! Po letní euforii, kdy se mnohým zdálo, že je hrozba koronaviru minulostí, udeřil Covid-19 na podzim s ještě větší silou. Stačilo se proto odehrát pouze úvodní kolo soutěží družstev 4. 10., kde Vlčnov v Brně po urputném boji podlehl jednomu z hlavních favoritů 1. ligy, Moravské Slávii 3,5 – 4,5. Další kola jsou zatím odložena na neurčito. 

 

                       IM Milan Babula – člen ŠO TJ Vlčnov.

Napsat komentář