Důležitý nedělní zápas B-týmu

V neděli 12.12.2021 jsme s týmem Vlčnova B, hráli venkovní zápas proti týmu Valašského Meziříčí v soutěži KP-Zlín. Byl to pro nás velmi důležitý zápas o záchranu, jelikož jsme v postavení, kdy se nám kříží mnoho soutěží v jednu neděli a tak i-když naše soupiska není nejslabší tak mnoho silných hráčů nemůže pravidelně hrávat. A to byl i problém této neděle. Jelikož jsme jeli hrát proti týmu, s kterým jsme chtěli zabojovat o body, museli jsme postavit to nejlepší. Děkuji Jardovi Buráňovi, že nám s tím pomohl. Zápas byl velmi vyrovnaný a favorit podle mně nebyl ani jeden z týmů, takže se mohlo stát cokoliv a i stalo.

Na první šachovnici hrál černými Jarda Buráň vyrovnanou partie, kde se v zahájení vyměnili skoro všechny lehké figury a pozice se hodně zjednodušila. Soupeř měl sice více prostoru, ale s málo figurami to nebyla žádná výhoda. Nakonec nabídka remis, kterou soupeř přijal ve vyrovnané pozici, i-když věřím, že postupem času by ho možná Jarda někde utahal na zkušenějšího hráče.

Na druhé šachovnici jsem hrál já (Jan Moštěk) bílými figurami, kde jsem se snažil rozhodně zabojovat. Bohužel jsem se dostal do vyrovnané pozice a rychle jsme přešli do pohodlnější koncovky pro bílého s věžmi a jezdcem proti střelci s hodně slabinami v černé pozici. Díky chybě soupeře jsem získal volného pěšce navíc a už stačilo jen pomalu výhodu uplatnit. Pak si černý hodně zablokoval možné ústupy svého krále a dostal se do matového sítě. Podívejte se níže na pozici z partie a zkuste ji správně vyřešit. Nakonec jsem po správné hře partii vyhrál a soupeř se vzdal. Krásná miniatura za pomoci soupeře.

Poslední tah černého byl g6, najdete nejlepší tah za bílého?

Na třetí šachovnici hrál černými figurami pan Josef Knotek, který hraje v této sezóně a soutěži skvěle. Hraje aktivně a útočně, tak tomu bylo i v této partii. Kde v koncovce měl sice o pěšce méně, ale díky tomu si dokázal výborně rozestavit své figury a zaútočit na slabého bílého krále. I v konce je možné dám velmi pěkný mat. Pan Knotek neustále tlačil na bílého krále až už nebylo obrany proti hrozbám matu nebo ztrátě materiálu. Výborná výhra.

Na čtvrté šachovnici hrál bílými Milan Flekač, kde nevím kde se jeho vyrovnaná pozice ze zahájení pokazila. Nakonec měl ve střední hře o 2 pěšce méně. Snažil se aktivní hrou vytvořit kompenzaci, ale soupeř všechno vykryl. Ještě se pokusil přejít do nejlepší koncovky co mohl nestejnobarevných střelců, i-když i tak prohrané, ale nejlepší praktická možnost.

Na páté šachovnici se, ale děly velké divy světa. Zde hrál černými Vlastik Oharek, který se dostal do velmi dynamické pozice s opačnými rošádami. Před odjezdem to vypadalo, že stojí na prohru kvůli přehození tahů ve variantě a soupeř mu hrozil matem. Nakonec se mu podařilo díky šachování získat aspoň nějaké pěšce navíc, ale i tak to nestačilo. Naštěstí pro nás už jsme v tuto dobu vedli 4,5 a zápas byl rozhodnut. Soupeř, ale udělal ve vyhrané pozici zbytečnou hrubku a nakonec vyhrál Vlastik.

Na šesté šachovnici naproti tomu, zahrál výbornou aktivní partii Ondřej Podškubka, který velmi pěkně ve střední hře na soupeře tlačil, jak v pozici tak v hlavně časově, jelikož soupeř hrál svou partii velmi pomalu. Nakonec se dostal do vyhrané pozice, kde mohl získat figuru zdarma (při správném propočtu varianty), což nakonec neviděl, jelikož hrál pozici až rychle. I tak to ale stačilo na výhru, protože postupně soupeře hodně tlačil, kvůli černému slabému králi a výborným figurám bílého. A nakonec soupeři hrozil mat a on vzdal.

Na sedmé šachovnici hrál černými náš Garry Jenda Ondrůšek, který stál v zahájení ve vyrovnané pozici. Bohužel ve střední hře si nevšiml taktického obratu dvojího úderu (tedy všiml, ale až po tahu a taky nám to dal vědět po celé hrací místnosti) a bohužel pak už se nedalo v této pozici moc dělat. A nakonec se nechtěl ve své pozici zbytečně trápit a vzdal.

Na 8.šachovnici se stalo to o čem jsem se zmiňoval v úvodu článku, že v této soutěži (nižší soutěži) se může stát v podstatě cokoliv. Jenda Javor stál hned v zahájení hrozně a ještě s pěšcem méně, takže tam jsme to všichni viděli velmi špatné. I Jarda nám pak po partii říkal, když Javor neumí to zahájení hrát ať hraje něco jiného, ale takto se to rozhodně nehraje. Příště musí tedy zvolit něco jiného nebo se to doučit. Pak jsem se na tuto partii vůbec nedíval a když jsem se pak po své výhře na danou pozici otočil. Viděl jsem, že má Jenda o kvalitu více a stojí na výhru. Zeptal jsem se jestli už partie skončila a jen si ji rozebírají nebo se stále hraje. A světe div se ona se stále hrála. Jenda postupně hrál vyhranou pozici, trochu nás v ní napínal a nevybral si pro nás to nejjednodušší řešení, ale hlavně, že vyhrál a v tu chvíli nám zajistil právě vedení 4,5 a ještě dohrával Milan a Vlastik horší pozice, takže to byl důležitý bod.

Všem děkuji za vzornou reprezentaci oddílu a týmu Vlčnova B

Napsat komentář