Český Těšín dostal nařezáno a Třinecká ocel náporu odolala

Český Těšín dostal nařezáno, Třinecká ocel náporu odolala. V 6. a 7. kole 1.ligy východ jsme přivítali bývalé extraligové týmy ze severu . Vždyť Český Těšín byl na „návštěvě“ v nejvyšší soutěži ještě před třemi lety a Třinec byl v 70-tých letech minulého století dokonce Mistrem ČSSR.

 

V domácím týmu byl sobotní zápas poznamenán nepříjemnou záležitostí, když manželka Martina Dvořáka dostala akutní zánět slepého střeva a musela ihned na operaci, tudíž rodičovské povinnosti musel převzít Martin. Tím se naskytla krásná možnost pro Honzu Mošťka zahrát si 1.ligu. Tato varianta se však ukázala jako lichá, protože hosté přijeli v sedmi, čímž sice udělali domácím radost, ale Honza, který se svědomitě připravoval, chystal on-liny i místnost, do internetového světa naživo nezasáhl.

Výsledek TJ Vlčnov – Slavoj Český Těšín 6 : 2

Jednoznačný výsledek se ovšem nerodil vůbec snadno. Po kontumační výhře Honzy, remizoval černými IM Pavel Zpěvák s nebezpečným IM Ladislavem Langerem, kdy již v 10-tém tahu přinutil bílého v ostré pozici nabídnout remiz. Další bod domácích přidal bílými FM Josef Mudrák s Karlem Miturou. Pepa v partii prakticky nic nevymyslel, pouze sbíral figurky zoufalého soupeře a když měl kvalitu a 3 pěšce navíc, tak se černý vzdal. To však bylo na dlouhou dobu vše.

Do prohrané pozice se vzápětí dostal černými Petr Kapusta s Matějem Kuchařem, když v teoretické pozici nezkrotil ruku a zahrál nabízející se „gáá 5“, co na tom, že to byl skoro prohrávající tah. Alespoň zápas dostal dramatičnost  a partie nakonec zcela zlomila hosty, když Matěj tak zvláštně uplatňoval 2 pěšce navíc až si Peťa zcela záhadně postavil dámu a soupeř se vzdal.

To již z pozice síly remizoval bílými Kryštof Mikuláš Trávníček s Václavem Miturou a IM Jan Sosna s FM Ernestem Gibiecem. Remízovat již mohl také GM Jan Krejčí s Lechem Sopurem, kde se Honza přepočítal, když měl pěšce více a pod vidinou zisku figury, která se však nekonala převedl partii do koncovky VS proti VS- zde však nešlo již nic podnikat bez nepřiměřeného rizika.

Poslední partie Janusz Raszka – Igor Lintner byla taky od zahájení velmi zajímavá. Igor zcela nestandardně rozehrál zahájení, přesto stál s dvojicí střelců lépe. Potom však výhodu ztratil a k veslu se dostal bílý, vesloval však tak, že partii ještě prohrál. To však bylo již za stavu 5:2 pro domácí. Ještě útržek z rozhovoru Josefa Mudráka s Honzou Krejčím při odchodu do místní restaurace: Honza: To bílý nemůže prohrát. Pepa: Prohrát jde všechno. Honza: Jožine běž někam. Pepa: Toby ses divil co jsem již dokázal prohrát. atd.

Takže vysoké vítězství a posun na dělené 1. místo. Ovšem zítra nás čeká tvrdší oříšek a to přímo třinecká ocel.

Neděle 23.1. TJ Vlčnov – TŽ Třinec 4 : 4 

V minisouboji týmů dělících 1. místo se očekával naprosto vyrovnaný souboj. Oba týmy disponují zkušenými hráči i elově byl zápas prakticky vyrovnaný. 

Zápas se začal pro nás vyvíjet nadmíru dobře. Černými brzy remizovali IM Jan Sosna s IM Romanem Chytílkem a FM Josef Mudrák s Romanem Pilchem, ale to již zcela na výhru stál bílými hrající Kryštof Mikuláš Trávníček s Patrikem Schoupalem, kterou taky zcela bezpečně vyhrál aniž by dal soupeři jakoukoliv šanci- velká gratulace.

Bohužel záhy se do problémů bílými dostal Petr Kapusta s FM Martinem Fargačem, který bílému nedal žádnou šanci. V tomto trendu probíhala i partie WGM Olga Sikorová – Karel Vlach, kde černý pružně rozehrál zahájení, potom však zcela ztratil nit a pozičně disponovaná reprezentantka dotáhla partii celkem lehce do vítězného konce.

Hrdinou dne se stal IM Pavel Zpěvák, když bílými strategicky přehrál Jakuba Szotkowského, v závěru ještě vychytal několik taktických hrozeb a proběhl pěšci až do dámy, vyrovnáno-bravo. Velmistrovský souboj GM Igor Stohl – GM Jan Krejčí nevybočil v přijatém Dámském gambitu z rovnováhy ač se Honza snažil sebevíc.

V teoretickém souboji Igor Lintner – FM Martin Frolík se bílému králi již v zahájení natolik zalíbilo na e3, že tam zůstal skoro až do konce, kdy již probíhala čtyř věžová koncovka. Bílý měl miniaturní výhodu, ale Martin je známý “ držák“ nic nevymýšlel a partii v pohodě udržel.

Tedy nic neřešící remíza ovšem ani nic nekazící.

Pohled na tabulku je nádherný, ale… Před posledníma dvěma dvoukoly má šanci na postup již 5 celků, dva máme za sebou dva nás teprve čekají. Tzn.
boj o postup bude zajímavý až do posledního kola a poslední partie.

Autor článku je Josef Mudrák.

Napsat komentář